Smaraldul - piatra intuiţiei și a reînnoirii

Povestea smaraldului

Provenit , în timpurile moderne, din minele celebre ale Columbiei si Braziliei, mineralul cu cea mai romantica aură, piatra de naștere a lunii mai, se prezintă: smaraldul.

Lingviştii atestă că denumirea de smarald este derivată dintr-un cuvânt persan care înseamnă „bijuterie verde”. S-a schimbat apoi de la greacă la latină ca smaragdus, a devenit esmaurde, esmralde, iar în secolul al XVI-lea îl găsim ca esmeralde

Culoarea smaraldului variază de la verde gălbui la verde albăstrui. Cele mai multe smaralde au, desigur, o nuanţă de verde foarte distinctă și recunoscută drept verde smarald.


Influenţele mistice ale smaraldului

Smaraldul este binecunoscuta piatră prețioasă pentru a 20-a și a 35- aniversare a nunții.

Smaraldele au un trecut îndelungat şi productiv împreună cu mitologia şi credinţele esoterice. Egiptenii antici spuneau că preţioasele verzi reprezentau renașterea , fertilitatea și ar putea ușura nașterea. Multe mumii au fost descoperite cu un smarald în jurul gâtului, pentru a accede la tinerețea veșnică pe celălalt tărâm.

Smaraldul este purtat, în toata lumea, ca un talisman, datorită credinței că ar îndepărta spiritele rele și energiile întunecate.

Se spune că nuanţa verde a smaraldelor odihneşte ochii si relaxează mintea. Minerii mai au încă acest obicei şi când norocul le aduce în faţa ochilor o gemă verde nu ezită să o privească câteva minute la lumina zilei.

Chakra inimii

Credinţele orientale ne asigură ca verdele smarald este culoarea folosită pentru chakra inimii. Cu ajutorul mineralului ne este îngăduit să ne manifestăm sincer şi increzători, iar sentimentele de dragoste vor izvorî liber.

Smaraldul simbolizează , deasemnea, creșterea și reînnoirea. În dragoste devii mai matur, în viaţa cotidiană simţi nevoia de curăţenie, cu prietenii vei fi mai empatic. Purtând această gemă preţioasă vei simţi cum relațiile tale tind să se schimbe și să evolueze în bine.


De unde provine smaraldul

Principalele depozite de smarald sunt în prezent exploatate în Columbia (peste 50% !), Brazilia și Zambia. Smaraldele sunt extinse în întreaga lume (Pakistan, Afganistan, Rusia, Australia, Statele Unite), dar acestea sunt astăzi cele trei surse majore.


Proprietăţile fizice ale smaraldului

Smaraldul este varietatea verde a berilului. Din familia lui mai fac parte heliodorul, morganitul şi acvamarinul.

Pe scara de duritate Mohs, valoarea pentru smarald este de 7,5 până la 8,0.

Deși sunt pietre durabile, smaraldele sunt susceptibile la ciobire. Acest lucru face ca smaraldele să devină şi mai scumpe în industria bijuteriilor din cauza riscului pe care îl implică.

Smaraldul prezinta pleocroism, (despre efectul pleocroism aici) abilitatea ca pietrele preţioase să afișeze culori diferite atunci când sunt văzute din diferite unghiuri.


Cum disting smaraldul fals de cel veritabil

Smaraldul este o piatră preţioasă destul de dură. La aproape 8 pe scala de duritate, smaraldul nu va putea fi zgâriat prea uşor.

Există apoi imbatabilul test de temperatură. Atingeți piatra prețioasă pe frunte: dacă simțiti o atingere caldă, la temperatura camerei, tineți în mâna un fals. Ca orice piatră prețioasă autentică, smaraldul se va simți mai rece decât temperatura camerei.

Toate smaraldele au incluziuni. Aceste incluziuni sunt caracteristici unice pentru formarea și ajută de fapt la identificarea pietrelor naturale. Smaraldele clare sunt artificiale sau direct false.

Preţul este iarăşi un test bun. Un smarald nu va fi niciodată ieftin. Deoarece originile smaraldului pot influenţa prețul, gemologii trebuie să poată identifica sursa de smarald. Pentru a aduna indicii, gemologii pot examina incluziunile unei pietre, şi pot măsura proprietățile sale optice și fizice.

De reținut ar fi că, întotdeauna, tot ce pare perfect, este artificial. Pentru a evita procurarea de smaralde false, apelați mereu la surse credibile, magazine online sau fizice de bijuterii înregistrate la ANPC, care oferă certificate de garanție și marcaje de autenticitate.


Asocieri cu alte pietre prețioase

Pietrele prețioase mai sunt catalogate în funcție de elementele primordiale ale planetei, cele bine cunoscute patru forțe: Focul, Apa, Aerul și Pamântul. De aceea, putem combina anumite geme pentru a dezlega mai ușor sau a întări efectele benefice ale acestora.

- smarald şi citrin = combinație de pietre aducătoare de energie

- smarald şi ametist = căldură, prietenie, dragoste, eros

- smarald şi carneol = inteligența va fi bine folosită

- smarald şi topaz = liniște, simplitate, bunătate


Curiozităţi despre smarald

Primele smaralde cunoscute au fost minate în Egipt în jurul anului 1500 î.Hr.

Smaraldele din Columbia sunt de obicei cele mai scumpe şi sunt urmate de gemele braziliene și zambiene. Criteriul de departajare este culoarea..

Smaralde columbiene

Shah Jahan din India, faimos pentru construirea Taj Mahal, a fost atât de îndrăgostit de smaralde încât a înscris colecția sa cu texte sacre și le-a folosit ca talismane.

Împăratul Nero urmărea luptele gladiatorilor printr-o gemă plată de smarald.

Unul dintre cele mai mari smaralde este cel al Ducelui de Devonshire şi cântărește 1.383,93 carate.


Bijuterii celebre cu smarald

Setul de smaralde cu diamante Elizabeth Taylor  - constă dintr-un colier de smarald, un pandantiv cu smarald, un set de cercei, un inel și o brățară cu smaralde. Valoarea acestui set creat de Bulgari a ajuns la 23 milioane de dolari.

Bijuterii celebre

Cerceii de smarald Angelina Jolie   - un set de cercei cu smaralde de 115 carate creat de Lorraine Schwatz. Bijuteria valoarează 2,5 milioane de dolari, și a fost purtată prima oară cu ocazia Oscarului din 2009 aducând iarăși la modă frumoasă gemă verde.

Inelul cu diamante si smarald Rockefeller   - o bijuterie care poartă cel mai mare smarald fără intruziuni minerale din lume. Smaraldul cântărește 18 carate și este montat în platină. Valorarea inelului este de 5,5 milioane de dolari.


Cum ai putea purta smarald

Chiar dacă smaraldul face parte din cele patru pietre prețioase, nu înseamnă că trebuie purtat numai ocazional.

Nuanțele de verde ale smaraldului se pot combina ușor cu orice culoare principală a ținutei de zi cu zi. Important este să rămâneți în familia coloristică aleasă. De exemplu, dacă alegeți negrul, veți putea adăuga gri și alte tonalități ale negrului.

O culoare care arată bine lângă verdele smaraldelor este maro. Maro, adică toată paleta: caramel, bej, alună, scorțișoară sau mahon. Alături de ele se mai pot adăuga impresii de alb sau galben foarte pal.

Alte culori lângă care smaraldul tău se simte bine sunt: albul, bleumarinul sau vișiniul.

Și pentru că vrei să subliniezi o notă aparte prin apariția ta, vei purta bijuterii din argint . Argintiul completează modern și sofisticat subtonurile alese pentru armonizarea cu minunatul smarald.


Cum am grijă de smaraldul meu

Smaraldul trebuie curățat ușor într-o soluție caldă de detergent şi apă și cu o perie foarte moale.

Atenție la temperaturile ridicate, căldura excesivă poate deteriora smaraldul. Desemenea, lumina intensă nu este potrivită pentru această gemă.


Final

Smaraldul are cea mai lungă relaţie cu oamenii dintre pietrele prețioase. Este simbolul primăverii, iubirii, tinereții și al renașterii.

Ca şi celelalte geme naturale, ne oferă o dovadă a frumuseții naturale pure, nealterate.


P.S Ai ajuns la final şi aceasta, cum ne place să credem, este pentru că ţi-a plăcut articolul nostru. Iţi multumim! Dacă nu te grăbeşti însă, ne-ar încânta un semn al aprecierii tale, fie sub forma unui "like", fie distribuind articolul. :)

P.P.S Poţi primi articolele noastre direct pe e-mail. Înscrie-te la newsletter aici și află confortabil informații din lumea incredibilă a pietrelor prețioase!

Comentarii

R
Roxy
16 oct. 2021
Plus ca este piatra cu care poti intra in contact cu Arhanghelul Rafael, vindecatorul chakrei inimii!🥰🙏🏼💚
I
Ileana
24 mai 2021
Mulțumesc cu recunoștință asa este.
L
Lenuta Florea
20 mai 2021
Foarte interesant articolul,nu stiam cum se încearcă verificarea autenticității acestei pietre.As dori sa citesc si despre alte pietre prețioase și superetioase.
R
Roura.ro
20 mai 2021
Mulțumim pentru apreciere. Aveți aici un articol dedicat acestui subiect: https://www.roura.ro/blog/despre-bijuterii/pietre-pretioase-naturale-veritabile-sintetice-sau-false

Articole similare

Piatra Lunii - lumina care dansează cu tine
Piatra Lunii - lumina care dansează cu tine
Povestea pietrei lunii În Roma antică se credea că a fost creată din razele Lunii. În India este o piatră sacră, care aduce vise frumoase. În Europa aduce liniște și bogăție. Această gemă...
Luna iunie - Perla, Alexandritul si Piatra Lunii
Luna iunie - Perla, Alexandritul si Piatra Lunii
Iunie este o lună care are trei geme asociate cu ea, şi anume perla, alexandritul şi piatra lunii. Pietrele de naştere din iunie sunt deosebite, ele deţinând anumite proprietăţi ce le fac unice....
Rubinul - piatra reginelor iubite
Rubinul - piatra reginelor iubite
Povestea rubinului "Nuanța strălucitoare a rubinului a sugerat ideea că o flacără de nestins arde în această piatră". ( George Kunz - "Curiozități despre Pietrele Prețioase") ...