Smaraldul - piatra intuiţiei și a reînnoirii

Smaraldul - piatra intuiţiei și a reînnoirii

Povestea smaraldului

Provenit , în timpurile moderne, din minele celebre ale Columbiei si Braziliei, mineralul cu cea mai romantica aură, piatra de naștere a lunii mai, se prezintă: smaraldul.

Lingviştii atestă că denumirea de smarald este derivată dintr-un cuvânt persan care înseamnă „bijuterie verde”. S-a schimbat apoi de la greacă la latină ca smaragdus, a devenit esmaurde, esmralde, iar în secolul al XVI-lea îl găsim ca esmeralde

Culoarea smaraldului variază de la verde gălbui la verde albăstrui. Cele mai multe smaralde au, desigur, o nuanţă de verde foarte distinctă și recunoscută drept verde smarald.


Influenţele mistice ale smaraldului

Smaraldul este binecunoscuta piatră prețioasă pentru a 20-a și a 35- aniversare a nunții.

Smaraldele au un trecut îndelungat şi productiv împreună cu mitologia şi credinţele esoterice. Egiptenii antici spuneau că preţioasele verzi reprezentau renașterea , fertilitatea și ar putea ușura nașterea. Multe mumii au fost descoperite cu un smarald în jurul gâtului, pentru a accede la tinerețea veșnică pe celălalt tărâm.

Smaraldul este purtat, în toata lumea, ca un talisman, datorită credinței că ar îndepărta spiritele rele și energiile întunecate.

Se spune că nuanţa verde a smaraldelor odihneşte ochii si relaxează mintea. Minerii mai au încă acest obicei şi când norocul le aduce în faţa ochilor o gemă verde nu ezită să o privească câteva minute la lumina zilei.

Chakra inimii

Credinţele orientale ne asigură ca verdele smarald este culoarea folosită pentru chakra inimii. Cu ajutorul mineralului ne este îngăduit să ne manifestăm sincer şi increzători, iar sentimentele de dragoste vor izvorî liber.

Smaraldul simbolizează , deasemnea, creșterea și reînnoirea. În dragoste devii mai matur, în viaţa cotidiană simţi nevoia de curăţenie, cu prietenii vei fi mai empatic. Purtând această gemă preţioasă vei simţi cum relațiile tale tind să se schimbe și să evolueze în bine.


De unde provine smaraldul

Principalele depozite de smarald sunt în prezent exploatate în Columbia, Brazilia și Zambia. Smaraldele sunt extinse în întreaga lume (Pakistan, Afganistan, Rusia, Australia, Statele Unite), dar acestea sunt astăzi cele trei surse majore.


Proprietăţile fizice ale smaraldului

Smaraldul este varietatea verde a berilului. Din familia lui mai fac parte heliodorul, morganitul şi acvamarinul.

Pe scara de duritate Mohs, valoarea pentru smarald este de 7,5 până la 8,0.

Deși sunt pietre durabile, smaraldele sunt susceptibile la ciobire. Acest lucru face ca smaraldele să devină şi mai scumpe în industria bijuteriilor din cauza riscului pe care îl implică.

Smaraldul prezinta pleocroism, (despre efectul pleocroism aici) abilitatea ca pietrele preţioase să afișeze culori diferite atunci când sunt văzute din diferite unghiuri.


Cum disting smaraldul fals de cel veritabil

Smaraldul este o piatră preţioasă destul de dură. La aproape 8 pe scala de duritate, smaraldul nu va putea fi zgâriat prea uşor.

Există apoi imbatabilul test de temperatură. Atingeți piatra prețioasă pe frunte: dacă simțiti o atingere caldă, la temperatura camerei, tineți în mâna un fals. Ca orice piatră prețioasă autentică, smaraldul se va simți mai rece decât temperatura camerei.

Toate smaraldele au incluziuni. Aceste incluziuni sunt caracteristici unice pentru formarea și ajută de fapt la identificarea pietrelor naturale.

Preţul este iarăşi un test bun. Un smarald nu va fi niciodată ieftin. Deoarece originile smaraldului pot influenţa prețul, gemologii trebuie să poată identifica sursa de smarald. Pentru a aduna indicii, gemologii pot examina incluziunile unei pietre, şi pot măsura proprietățile sale optice și fizice.

De reținut ar fi că, întotdeauna, tot ce pare perfect, este artificial. Pentru a evita procurarea de smaralde false, apelați mereu la surse credibile, magazine online sau fizice de bijuterii înregistrate la ANPC, care oferă certificate de garanție și marcaje de autenticitate.


Asocieri cu alte pietre prețioase

Pietrele prețioase mai sunt catalogate în funcție de elementele primordiale ale planetei, cele bine cunoscute patru forțe: Focul, Apa, Aerul și Pamântul. De aceea, putem combina anumite geme pentru a dezlega mai ușor sau a întări efectele benefice ale acestora.

- smarald şi citrin = combinație de pietre aducătoare de energie

- smarald şi ametist = căldură, prietenie, dragoste, eros

- smarald şi carneol = inteligența va fi bine folosită

- smarald şi topaz = liniște, simplitate, bunătate


Cum am grijă de smaraldul meu

Smaraldul trebuie curățat ușor într-o soluție caldă de detergent şi apă și cu o perie foarte moale.

Atenție la temperaturile ridicate, căldura excesivă poate deteriora smaraldul. Desemenea, lumina intensă nu este potrivită pentru această gemă.


Curiozităţi despre smarald

Primele smaralde cunoscute au fost minate în Egipt în jurul anului 1500 î.Hr.

Smaraldele din Columbia sunt de obicei cele mai scumpe şi sunt urmate de gemele braziliene și zambiene. Criteriul de departajare este culoarea..

Smaralde columbiene

Shah Jahan din India, faimos pentru construirea Taj Mahal, a fost atât de îndrăgostit de smaralde încât a înscris colecția sa cu texte sacre și le-a folosit ca talismane.

Împăratul Nero urmărea luptele gladiatorilor printr-o gemă plată de smarald.

Unul dintre cele mai mari smaralde este cel al Ducelui de Devonshire şi cântărește 1.383,93 carate.


Final

Smaraldul are cea mai lungă relaţie cu oamenii dintre pietrele prețioase. Este simbolul primăverii, iubirii, tinereții și al renașterii.

Ca şi celelalte geme naturale, ne oferă o dovadă a frumuseții naturale pure, nealterate.


P.S Ai ajuns la final şi aceasta, cum ne place să credem, este pentru că ţi-a plăcut articolul nostru. Iţi multumim! Dacă nu te grăbeşti însă, ne-ar încânta un semn al aprecierii tale, fie sub forma unui "like", fie distribuind articolul. :)

P.P.S Poţi primi articolele noastre direct pe e-mail. Înscrie-te la newsletter aici și află confortabil informații din lumea incredibilă a pietrelor prețioase!

Taguri:

Comentarii

Roxy 16 oct. 2021, 04:35 Raspunde
Plus ca este piatra cu care poti intra in contact cu Arhanghelul Rafael, vindecatorul chakrei inimii!🥰🙏🏼💚
Ileana 24 mai 2021, 16:12 Raspunde
Mulțumesc cu recunoștință asa este.
Lenuta Florea 20 mai 2021, 14:48 Raspunde
Foarte interesant articolul,nu stiam cum se încearcă verificarea autenticității acestei pietre.As dori sa citesc si despre alte pietre prețioase și superetioase.
Vezi raspunsurile