Lumina şi pietrele preţioase

Lumina și pietrele prețioase

Pietrele prețioase sunt uneori mai mult decât strălucitoare si minunate, unele dintre ele sunt şi deosebite, având anumite "efecte speciale" optice.

Aceste efecte speciale se numesc "fenomene" de către gemologi. Bijutierul poate duce aceste efecte speciale la maxim, atunci când este de dorit, sau să le ascundă dacă inspiraţia lui o dictează.

Pietrele prețioase care prezintă proprietăți optice neobișnuite sunt extrem de rare și foarte spectaculoase. Fenomenele optice rezultă din modul în care lumina interacționează cu anatomia structurală a unei pietre prețioase. Interferența poate fi sub formă de dispersie, reflexie, refracție, difracție, absorbție sau transmisie a luminii. Unele dintre acestea sunt destul de comune, în timp ce altele sunt considerabile, incredibile, interesante și ușor de observat.

Doamnelor, domnilor, sa începem:


Adularescența

Este fenomenul de strălucire albastră care se reflectă si glisează pe suprafața gemei numită piatra lunii. Fenomenul strălucirii este creat prin interacțiunea luminii cu stratul de cristale albe din compozitia mineralului. Calitatea strălucirii albastre este determinată de grosimea stratului acestor cristale minuscule.

Adularescența

Acest efect este numit după o varietate de piatra lunii descoperite în Alpii Elvețieni si anume Muntele Adula.


Opalescenţa

Opalul provoaca şi el acelaşi spectacol al luminii alunecătoare. Pentru opal numim acest fenomen opalescenţă

Gemologii afirmă că spațiile în care apa este prezentă în mineral împiedică trecerea luminii, ceea ce face ca opalul să pară lăptos. Prin aceste zone nu se produce difracția. Acest lucru ofera opalului infăţişarea lui celebră, opalescenţa.

Opalescența 

Faţă de piatra lunii, a cărei stralucire este cu atât mai tulburătoare cu cât piatra este mai profunda, opalul ilustrează mai bine opalescenţa dacă este tăiat plat şi lustruit caboşon.


Asterismul

Asterismul, prin definiție, înseamnă un grup de stele care formează un model. Da, Carul Mare este un exemplu de asterism.

În gemologie, însă, acest fenomen se referă la razele pe care le naşte suprafaţa unei pietre, în special mult doritele rubine şi safire. Razele pot fi în număr de 4, 6 sau, rareori, 12. Ceea ce este, iarasi, superb, este că atunci când rotim piatra preţioasă, steaua ei se va mişca de-a lungul suprafeţei.

Acest lucru se întâmplă atunci când fibrele minuscule din mineral formează incluziuni dense şi lumina se reflectă din piatră ca o stea. Fibrele respective au un indice de refracţie mai mare decât piatra ce le conţine şi doar atunci se crează steaua. Dar lucrul cel mai important este ca aceste filamente sau siruri de intruziuni să fie perfect aliniate. Iată si de ce este un fenomen atât de rar.  Steaua Neagră din Queensland, Steaua Indiei și Steaua din Bombay sunt cele mai cunoscute safire care prezintă asterism.

Asterismul 

Pentru a obține un efect de stea (cu patru, șase și, rareori, douăsprezece raze), piatra prețioasă trebuie să fie tăiată caboson (o formă convexă, foarte lustruită, fără fatete). Asterismul este cel mai vizibil într-o singură sursă de  lumină directă.


Aventurescența

Efectul aventurescent este un efect strălucitor provocat de reflectarea luminii de la mici incluziuni plate, compuse în mod obișnuit din mică, cupru sau hematit. Aceste intruziuni metalice conferă aventurinului o stralucire specifică

Aventurinul este un cuarț translucid, de culoare verde, cu reflexe sclipitoare.

Aventurescența 

Denumirea de "aventurină" își are originea în anii 1600, când producătorii de sticlă italieni au amestecat accidental particule minuscule de cupru într-un lot de sticlă topită. Rezultatul a fost un produs pe care l-au numit „avventura” sau, în româna, „întâmplător”.  Curând au folosit acest nou procedeu pentru a face o varietate de produse, iar numele de "aventurină" a început să se răspândească.

Aceasta nu are nimic de a face cu frumosul mineral căruia i s-a dat acest nume datorită asemănării cu produsul sticlarilor italieni.


Chatoianţă= Ochi de pisica

Chat în franceză înseamnă pisica și chatoianţă se referă la un fenomen asemănător deschiderii și închiderii ochiului pisicii.

Acest fenomen poate fi văzut la turmalina si crisoberil. Ele au o singură bandă ascuțită (uneori două sau trei benzi) care se deplasează peste suprafața pietrei semipretioase.

Chatoianţă  

Ochiul pisicii” este o linie de lumină care este reflectata din cupola pietrei lustruita  caboson în unghi drept cu incluziunile paralele. Linia de lumină este foarte asemănătoare cu modul în care o bobină cu fir de mătase va produce o linie de reflecție în partea superioară a bobinei, deoarece este deplasată înainte și înapoi sub o sursă de lumină.

Crisoberilul este piatra prețioasă care produce cele mai distincte „ochi de pisică” sau chatoyance. O altă piatră semiprețioasă care prezintă acest fenomen este gema numită ochi de tigru. Dacă o persoană folosește denumirea de „ochi de pisică” fără numele unei alte pietre prețioase (de exemplu, „turmalină de ochi de pisică”), atunci se referă cel mai probabil la crisoberilul chatoyant.


Dispersia (focul)

Anumite pietre preţioase afișează sclipiri magice atunci când sunt traversate de un fascicol de lumină. Este rezultatul dispersiei luminii albe. Dispersia apare atunci când lumina albă este separată pe culori în funcție de lungimea de undă. Exact ca un curcubeu.

Dispersia 

Aceasta abilitate a pietrei de a dispersa lumina este numit foc în lumea bijutierilor. Deși aproape fiecare piatră prețioasă poate prezenta dispersie, de cele mai multe ori nu este vizibilă pentru ochii noștri. Dintre mineralele prețioase, numai diamantul și zirconul au proprietăți refractare suficient de puternice pentru a produce focul distinct, dar și alte pietre, cum ar fi benitoita și sfaleritul, arată acest lucru.


Fluorescența

Efectul de fluorescenţă apare atunci când lumina absorbită de piatră este redată imediat. Dacă există o întârziere în eliberarea luminii efectul se numește fosforescență.

Fluorescența este capacitatea unei pietre de a transforma lumina de intrare a culorii ultraviolete în lumina unei culori vizibile. Lumina vizibilă și căldura pot oferi energia pentru a excita electronii în minerale. Gemologii, însă, folosesc cel mai des lumina ultravioletă pentru a declanșa luminiscența mineralelor.

Este întotdeauna un spectacol sa te afli intr-o cameră dedicată pietrelor fluorescente. Lumina degajată de acestea este atât de...misterioasă. La noi în ţară puteţi vizita o asemenea expoziţie de minerale fluorescente la Muzeul Naţional de Geologie.

Fluorescenta 

Dintre pietrele semipreţioase care prezintă fluorescenţă amintim apatitul si quarţul.


Iridescența

Iridescența este un efect multicolor cauzat de difracția luminii. Iridescența este, de asemenea, cunoscută sub numele de goniochromism, un fenomen în care suprafața unui material afișează mai multe culori, pe măsură ce se modifică unghiul de vizualizare.

Puteti observa acest fenomen pe aripile de fluture, pe interiorul scoicilor(sideful) sau pe bulele de săpun.

Deși iridescența este unul dintre cele mai întâlnite fenomene optice la pietrele prețioase, ea este și una dintre cele mai fascinante.

Iridescența 

Perlele naturale prezintă iridescență. La fel şi unele varietăţi de agate.


Jocul de culori

Cea mai cunoscută formă de iridescență este „jocul culorii.

Opalele de foc de la Lightening Ridge, Australia (care arată schimbări de culori spectrale luminoase contra negru) sunt faimoase pentru acest fenomen.

Acest efect special apare din interferența luminii în microstructura opalului. Aspectul pietrei se va schimba constant: pe măsură ce este mutată sub o sursă de lumină, sau pe măsură ce o persoană își schimbă unghiul de vedere.

Jocul culorilor 


Pleochroism

Pleochroismul este abilitatea ca pietrele pretioase să afișeze culori diferite atunci când sunt văzute din diferite unghiuri. Pleochroism înseamnă „mai multe culori

Fenomenul este cauzat de o absorbție diferită a razelor de lumină în cristalele cu refracție dublă. Acest lucru înseamnă că pietrele prețioase mono refractive, precum spinelul și diamantul nu pot prezenta nici un nivel de pleochroism.

Pleochroism  

Unele dintre cele mai populare pietre care prezintă acest fenomen sunt: smaraldul, andalusitul, iolitul, kyanitul, kunzitul și tanzanitul.


Labradorescența

Labradorescența face parte tot din familia iridescenței, dar este extrem de direcționată datorită înfrățirii cristalelor.

Efectul labradorescent este uneori denumit „schiller” sau „luciu”. În unele unghiuri, schillerul este complet invizibil în timp ce alte unghiuri dezvăluie un efect extrem de viu și absolut remarcabil. Se găsește în piatra prețioasă numită labradorit. Labradoritul este definit de superba lui iridescență care îl face să pară să strălucească din interior. Spre deosebire de diamante, efectul nu este provocat de lumina care se reflecta in diferitele fațete. Labradorescența este creată de razele de lumină ce sunt împrăștiate în jurul incluziunilor (alte elemente din piatră).

Labradorescența  


Efectul Usambara

Efectul Usambara descrie o schimbare de culoare dependentă nu de tipul de iluminare (ca în cazul așa-numitului efect alexandrit), ci mai degrabă de o schimbare a lungimii traseului luminii prin materialul gemei  într-o singură orientare. A fost numită "efect Usambara", după munții din apropiere, in Tanzania, unde s-au descoperit pietrele semipreţioase numite turmaline.

Cu alte cuvinte, turmalinele care ilustreaza efectul Usambara deţin doua culori în acelaşi timp, o nuanţă de verde şi o nuanţă de roşu. Magnific! Acest efect este posibil numai când piatra semipreţioasa are o anumită grosime. În zonele mai groase culoarea se schimbă în roșu, iar de-a lungul marginilor mai subțiri, culoarea rămâne verde.

Efectul Usambara 


Efectul Alexandrit

Efectul Alexandrit este una dintre cele mai rare și mai interesante fenomene optice prezente la o piatră prețioasă

Spre deosebire de pleocroism, abilitatea de schimbare a culorii nu se bazează pe unghiul de vizualizare. Culorile se pot schimba atunci când pietrele sunt văzute sub diferite tipuri de lumină, cum ar fi lumina naturală sau lumina incandescentă, artificiala, de cameră. Cele mai distincte exemplare par să aibă o culoare verde până la albastru-verde în lumina zilei, dar se schimbă într-o culoare roșie în roșu purpuriu sub lumină incandescentă.

Eșantioanele de alexandrit cu proprietăți puternice de schimbare a culorii sunt greu de găsit și se vând la prețuri foarte mari. Pietrele de peste cinci carate sunt deosebit de rare.

Deși alexandritul este cel mai cunoscut dintre gemelele care prezintă acest efect (de aici termenul de "efect alexandrit"), fenomenul de schimbare a culorii poate apărea și în specimene rare de safir, granat și zultanit.

Efectul Alexandrit  


Tenebrescenţa

Proprietatea anumitor minerale de a-şi schimba temporar culoarea se numeşte tenebrescenţă.

Tenebrescența este cel mai rar dintre toate fenomenele optice.

Este abilitatea unică a anumitor anumite pietre prețioase de a-si schimba culoarea atunci când sunt expuse la lumina soarelui. Odata acoperite de lumina directă a soarelui, ele se intorc la culoarea orignala.

Foarte puține minerale prezintă tenebrescență, care mai este cunoscută și sub numele de fotochromie reversibilă.

       Hackmanitul, (o varietate de sodalit) și tugtupita sunt pietrele semipreţioase care posedă acest efect.  Hackmanitul apare violet la lumină indirectă, în umbră, într-o cameră întunecată dar odată expus la lumina soarelui, culoarea se estompează rapid până la albul cenușiu sau verzui. Când se întoarce într-un loc întunecat pentru o perioadă lungă de timp, culoarea violetă revine.

Tenebrescenţa  


Pietrele semipreţioase care deţin fenomene optice sunt cu adevărat creaţii naturale deosebite. Transpuse intr-o bijuterie, ele aduc şi mai multă bucurie.


P.S Ai ajuns la final şi aceasta, cum ne place să credem, este pentru că ţi-a plăcut articolul nostru. Iţi multumim! Dacă nu te grăbeşti însă, ne-ar încânta un semn al aprecierii tale, fie sub forma unui "like", fie distribuind articolul. :)

P.P.S Poţi primi articolele noastre direct pe e-mail. Înscrie-te la newsletter aici și află confortabil informații din lumea incredibilă a pietrelor prețioase!


© Copyright 2022 Roura Bijuterii. Toate drepturile rezervate. Reproducerea textului fără acordul scris este sancționată prin lege.

Comentarii

O
Olimpia
21 sept. 2020
Foarte intetesant articolul. Multumiri.

Articole similare