Pietre pretioase veritabile, sintetice sau false?

Pietre pretioase veritabile, sintetice sau false?

Există pietre naturale preţioase, pietre sintetice si pietre false. Cum le distingem?
Nimeni nu vrea să cumpere o piatră de plastic trecută drept naturală sau un smarald de laborator prezentat ca o gemă veritabilă.
Dintr-o singură privire nu putem face diferenţa între ele. În special pentru că pietrele sintetice respectă exact compoziţia pietrei naturale.
Trebuie să cunoaştem câteva tehnici pentru a ne apropia, în lipsa testelor de laborator, de adevărul din spatele aparenţelor.
Iată, prin urmare, un scurt ghid pentru a ne asigura că ceea ce vom cumpăra este ceea ce am şi vrut.
1. Pietrele preţioase adevărate sunt naturale. De aceea, vor avea defecte. Poate o zgârietură, poate câteva incluziuni(depozite minerale dezvoltate în piatră).
2. Pietrele preţioase veritabile sunt mai uşoare decat cele false.
3. Pietrele preţioase naturale sunt mai scumpe. Evident. Un preţ ridicat coroborat cu celelalte indicii, poate indica naturalul.
4. Pietrele preţioase adevărate nu strălucesc la fel de tare ca cele făcute în laborator. Dar refractă lumina mai bine.
Natura a produs piatra în sute de mii de ani şi totul este în echilibru perfect între densitate, greutate şi claritate.
5. Sub nici o formă o piatră preţioasă autentică nu prezintă bule.
Ştim acum câteva informaţii valoroase pe care le putem folosi în depistarea rapidă, pe loc, a imitaţiilor.

Dacă avem posibilitatea, însă, de a face mai mult decât o cântărire şi un examen din ochi, vă prezentăm şi câteva teste specifice anumitor pietre preţioase.
1. Rubinul, safirul, smaraldul
Nu pot fi zgăriate de o monedă. Sunt, după diamant, cele mai dure pietre preţioase naturale, având pe scala Mohs nota 9.
Sunt foarte clare, refractă lumina foarte bine şi sunt foarte scumpe.

Testul respiraţiei indică şi el foarte bine autenticitatea pietrei: suflaţi peste piatră şi număraţi în câte secunde se va dezaburi. Cele naturale nu depăşesc, atenţie, două secunde.

2. Ametistul
Trebuie să rămână rece câteva secunde de la prinderea lui în mână. Deasemenea, ametistul poate zgâria sticla iar dacă îl zgârii cu o sticlă, pe aceasta va rămâne o urmă albă.

3. Jadul
Jadul ţinut în lumină pare fibros. Şi el zgârie sticla şi chiar metalul. Jadul natural este foarte dens.

4. Perla
O caracteristică interesantă a perlelor naturale este rugozitatea. Senzaţia pe care o simţiţi la pipăit nu trebuie să fie de neted, ci un pic aspru.

5. Coralul
Dacă punem coral roşu în lapte, laptele va deveni un pic roşiatic. Nu pentru că se dizolvă coralul, ci pentru că refractă lumina în lapte.
Încă un test pentru coral este sunetul. În nici un caz, frecat sau atins, nu trebuie să vă dea senzaţia de sticlos.

6. Turcoaz
Credeți sau nu, dar turcoazul fals reprezintă aproximativ 90% din turcoazul pe care îl întâlniți zilnic.
În cele mai multe cazuri, turcoazul fals este de fapt un alt mineral, howlit, care este alb cu vinişoare gri sau negre şi este pur şi simplu vopsit.
Testul pentru verificarea turcoazei veritabile este ştergerea fină a pietrei cu un ţesut de bumbac înmuiat în acetonă.
Dacă piatra este falsă, va lăsa o pată albastră.
Dacă turcoazul fals este din sticlă sau din plastic, aplicaţi testul rapid: greutate(nu trebuie să fie prea greu raportat la dimensiune), mici bule interne(să nu aibă)

7. Granatul
Granatul este şi el un mineral dur, are nota 7 - 7,5 pe scala Mohs. Oţelul are o duritate de 5 pe aceaşi scală deci putem zgâria oţelul cu uşurinţă cu un granat autentic.
Un alt test este claritatea granatului, pentru că faţă de alte pietre, granatul are un nivel ridicat de claritate. Privind piatra, nu trebuie să vedem parţi neclare sau o mulţime de incluziuni.
Deasemenea, dacă privim foarte de aproape granatul veritabil, contre-jour, în faţa unei ferestre luminoase, vom observa un curcubeu.
Granatul afişeaza aproape toate culorile curcubeului, adică albastru, verde, galben, portocaliu şi roşu. Dacă nu vedeţi benzi de verde şi galben, cel mai probabil piatra este rubin. :)
Privit de la distanţă, granatul îşi schimbă uşor culoarea în funcţie de sursa luminii, naturală sau artificială.

8. Acvamarinul
Având nota 8 pe scala Mohs a durităţii, acvamarinul poate fi testat cu încredere mecanic.
Datorită clarităţii deosebite, cel mai întalnit material folosit pentru imitarea acvamarinului este sticla. Dacă observăm mici zgârieturi, e fals. Dacă observăm mici bule de aer, e fals.
La fel ca la ametist, acvamarinul se simte mai rece decât temperatura camerei.

9. Topaz
Topazul este o piatră semipreţioasă cu o duritate asemănătoare acvamarinului. De fapt, cele doua minerale sunt foarte asemănătoare, însă topazul albastru ca acvamarinul este topaz tratat termic.
Topazul poate fi găsit în mai multe culori, cum ar fi galben, alb, portocaliu inchis, albastru deschis, violet pal, sau pur şi simplu transparent.
La fel ca si acvamarinul, nu trebuie să prezinte zgârieturi sau mici bule de aer.

10. Citrin
Citrina naturală este destul de rară aşa că alte tipuri de cuarţ sunt tratate termic pentru a căpăta culoarea ei specific gaben-aurie.
Cum deosebim citrina de plastic sau sticlă? Sticla şi plasticul pot avea valuri de-a lungul feţelor. Citrina, şi toate pietrele preţioase sunt netede.
Marginile citrinei sunt ascuţite pe când sticla şi plasticul sunt uşor rotunjite.
La microscop citrina este fără cusur, aşa că bulele de aer indică falsul.P.S Ai ajuns la final şi aceasta, cum ne place să credem, este pentru că ţi-a plăcut articolul nostru. Iţi multumim! Dacă nu te grăbeşti însă, ne-ar încânta tare mult un semn al aprecierii tale, fie sub forma unui "like", fie cu o distribuire. :)

P.P.S Poţi primi articolele noastre direct pe e-mail. Înscrie-te la newsletter aici și află confortabil informații din lumea incredibilă a pietrelor prețioase!

Comentarii