De ce purtăm bijuterii?

De ce purtăm bijuterii?

Cuvântul bijuterie provine din franceză, bijou, care la rândul său provine, pe diferite căi (bretona) din latinul jocale care înseamnă „jucărie”.

O "jucărie" pe care o vrem fiindcă ne place culoarea sau forma. Jucării care ne dau senzația că suntem speciali și doriți. Cu imaginea lor simplă și materialitatea lor scumpă, bijuteriile și pietrele prețioase si-au făcut un loc luminos în viața noastră.

Farmecul bijuteriilor depășeste însă structura lor fizică. Ele sunt mai mult decât relația dintre un anumit metal cu o anumită piatră. Odată purtată, o bijuterie devine talisman, se transformă într-o amuletă a confortului interior.

Alegerea unui inel de argint cu opal, de exemplu, ne poate eleva starea generală de peste zi. Asortarea hainelor cu un set de cercei și pandantiv ne poate asigura liniștea estetică.

Femei sau bărbați, simțim nevoia de a ne nuanța aspectul personal vizibil cu un obiect încărcat cu diferite înțelesuri. Este fie o amintire, este fie un cadou, este fie scump și renumit, este de-a dreptul fascinant sau emană pur și simplu energii benefice.

Acest obiect,cu toate aceste valențe, devine atunci o bijuterie.

Putem spune că îți alegi bijuteriile pentru că te povestesc.


Când am început să purtăm bijuterii?

Cea mai veche bijuterie cunoscută deocamdă este datată ca având aproximativ 100 000 de ani.

Strict tehnic, este mai degrabă o podoabă. Înțelesul actual al cuvântului bijuterie cuprinde și laturala artizanală a obiectului, pe scurt, munca elaborată a unui cunoscător.

Podoaba de care vorbeam este constituită din simple cochilii perforate pentru a deveni mărgele. Ele au fost descoperite pe site-ul arheologic Skhul din Israel.

Ceea ce este fascinant este că istoria noastră ca ființe raționale și estetice a fost antedatată datorită lor cu mult mai mult timp decât se specula.

Iată respectivele mărgele:

Descoperirile arheologilor ne indică că civilizația Indusului, actuala Indie, realiza bijuterii fine din aur acum mai bine de 5000 de ani.

Oamenii de pe suprafața actualei Chine realizau în aceeași perioadă bijuterii superbe folosind însă argintul mai mult. Ca piatră prețioasă, jadul trona liniștit în preferințele lor.

În Egiptul Antic, acum 5000-3000 de ani, descoperim o națiune obsedată de aur. Aurul era pentru ei metal divin. Descoperirea mormântului celui mai celebru faraon, Tutankamon, și a tezaurului asociat acestuia, ne-a dat posibilitatea să înțelegem mai bine partea decorativ religioasă a vechii civilizații egiptene.

Pe teritoriul actualului Irak se află situl arheologic Mormintele Regale din Ur, datând din 2900-2300 î.Hr., Bijuteriile găsite aici sunt din aur, argint și pietre semiprețioase.

Vecinii lor, assirienii, purtau și ei bijuterii, fără a se feri de opulență, afișând amulete, brățări la gleznă sau coliere masive.

Arta creării bijuteriilor din aur sau orfrevăria, se întinde apoi în istorie trecând de la civilizație la civilizație și îmbogățindu-se nuanțat până în zilele noastre.


Cum am simțit bijuteriile în decursul timpului

Știm acum că bijuteriile nu au fost dintotdeauna din argint sau din aur. Au fost scoici, au fost oase, au fost pietre mici de râu.

Dr. Marian Vanhaeren, antropolog de la Centre National de la Recherche Scientifique spunea : "Când afișezi un ornament pe corpul tău, trimiți un mesaj altor oameni:"

Să vedem, pe scurt, motivele îndrăgostirii de bijuterii:
     - la început se afișau podoabe pentru a fi mai atractivi și pentru a ieși în evidență
     - fascinați de frumusețea enigmatică a pietrelor oamenii le-au prins în diferite monturi și le-au conferit puteri supranaturale. Au inventat amuleta.
     - bijuteriile au fost purtate apoi ca simbol al bogăției și puterii. Oamenii obișnuiți nu aveau luxul de a purta metalele prețioase. Aurul și argintul erau rezervate faraonilor, regilor, nobililor.
     - în zilele noastre purtăm bijuterii pentru toate sau numai unul dintre aceste trei motive, în funcție de ... alegerea fiecăruia

De-a lungul istoriei motivațiile s-au schimbat. De la a arăta rangul social sau a le depozita ca un bun universal până la valoarea lor strict estetică, uneori având implicații spiritual curative.


Îti dă incredere? Te ajută să fii tu? Te simți deosebită?

Ei bine, să vedem. Bijuteriile sunt un accesoriu foarte persuasiv!

Un lănțișor subțire la care adăugam un pandantiv potrivit pentru ca întreaga construcție să cadă în formă de Y sau V, te arată mai zveltă, mai înaltă, dacă asta dorești.

O bijuterie potrivită are puterea de a-ți transforma întreaga ținută adăugându-i lumină și un aer stilat.

Mai mult de atât, bijuteriile ne pot influența modul în care ne comportăm.

Dacă astăzi alegem un inel elegant, atitudinea noastră va fi una princiară, vom vorbi calmi, vom avea un surâs discret, vom fi mai empatici și mai abordabili.

Dacă optăm pentru o bijuterie casual, vom fi plini de energie și prietenii vor aprecia relaxarea și căldura noastră.

De obicei, purtarea unei bijuterii dragi ne influențează doar în bine, accentuând trăsăturile noastre pozitive. Înfumurarea sau ostentația datorată unui obiect, indiferent de caratele lui, demască o persoană în suferință care mimează bunăstarea.

Atenție însă și la efectele negative provocate de excesul accesorizării. Regula "mai puțin inseamnă mai mult" se aplică mai mereu.

Purtarea unei bijuterii frumoase nu numai că te arată uimitoare, ci îți aduce încredere și îți crește respectul de sine ceea ce îi face pe ceilalți să te respecte.

O bijuterie de lux, cum ar fi un pandantiv de argint cu calcedonie te ajută să te simți specială, iar atitudinea ta va fermeca pe oricine din jurul tău.

Pe scara nevoilor omenesti, creata de psihologul american Abraham Maslow, nevoia de a purta bijuterii este plasată pe treptele superioare ale necesităților

Treptele necesităților omenești:

Atunci când o nevoie este satisfăcută, trecem la următoarea etapă.

Am putea conchide că nevoia de a purta bijuterii se situează undeva printre nevoile sociale legate de prestigiu, de imagine, de stimă de sine.

Avem nevoie să aparținem unui grup și avem nevoie de recunoaștere și de un anumit statut în acel grup.


Efectele terapeutice ale bijuteriilor

Încă din cele mai vechi timpuri, bijuteriile au fost încărcate cu semnificații curative.

Unele atrag norocul, altele alungă magiile rele, anumite pietre aduc dragoste sau liniște, altele protejează călătorii.

Există pietre de naștere, pietre zodiacale sau bijuterii ezoterice.

Bijuteriile pot deveni companioni influenți ai traseului nostru spiritual.

De obicei, atunci când suntem atrași de o anumită bijuterie, de o anumită piatră, înseamnă că intuiția ne direcționează către ceea ce avem nevoie.


Câteva vorbe despre bijuterii spuse de celebrități:

     - O femeie are nevoie de șiruri și șiruri de perle - Coco Chanel

     - Nu m-am gândit niciodată la bijuteriile mele ca la trofee. Sunt aici pentru a avea grijă de ele și pentru a le iubi, pentru că suntem doar custodieri temporari ai frumuseții. - Elizabeth Taylor

     - Diferența dintre amintirile false și cele adevărate este aceeași ca și pentru bijuterii: întotdeauna cele false sunt cele mai strălucitoare. - Salvador Dali

     - Bijuteria ia ochii oamenilor de pe ridurile tale. - Sonja Henie

     - Lucrul meu preferat în garderoba mea sunt bijuteriile mele - Kate Reardon


Final

Bijuteriile sunt cele mai personale dintre accesorii și au o semnificație deosebită în viața noastră.

Ele ne pot răsplăti împlinirile sau ne protejează tacit și elegant. Ne povestesc înaintea cuvintelor fiind indicatori ai personalității fiecăruia.

Discrete sau masive, opulente sau minimaliste, bijuteriile trebuie să facă parte din viața noastră cotidiană. Nu știm mare lucru despre resorturile vieții, dar știm să ne înconjurăm de frumusețe. Fie ea o haină, un tatuaj, o călătorie, un om. Avem nevoie de frumusețe, de armonie, de înțelegere. Toate acestea încap cel mai bine intr-o bijuterie.

Tu când ai simțit asta ultima oară?

Te invit să răsfoiești paginile site-ul nostru și să te lași inspirată de poveștile minunate ale bijuteriilor Roura.


P.S Ai ajuns la final şi aceasta, cum ne place să credem, este pentru că ţi-a plăcut articolul nostru. Iţi multumim! Dacă nu te grăbeşti însă, ne-ar încânta un semn al aprecierii tale, fie sub forma unui "like", fie distribuind articolul. :)

P.P.S Poţi primi articolele noastre direct pe e-mail. Înscrie-te la newsletter aici și află confortabil informații din lumea incredibilă a pietrelor prețioase!


© Copyright 2022 Roura Bijuterii. Toate drepturile rezervate. Reproducerea textului fără acordul scris este sancționată prin lege.Comentarii

Articole similare