Larimarul - piatra dintre cer și ape
Povestea larimarului

Larimarul este o piatră semiprețioasă, foarte rară, care îmbină tipare de alb și albastru pe o suprafață mătăsoasă și irepetabilă.
Piatra albastră a fost descoperită în Republica Dominicană în 1974 de către un localnic, și denumită după numele fiicei lui, Larissa și ”mar”, mare în spaniolă.
Cu lumina lui senină și palele inserții de alb, larimarul a devenit rapid o gemă prețuită și distinctă în lumea iubitorilor de bijuterii cu pietre semiprețioase naturale.
Fiecare piatră de larimar este unică, având propriul joc al culorilor. Privind piatra, ne putem imagina lumina care străbate apele calzi ale oceanului sau cerul de vară cu norii lui de-un alb diafan.
Datorită îngemănării albastrului senin cu albul visător,larimarul arată minunat atunci când este montat în argint sau în platină.


Proprietățile fizice ale larimarului

Larimarul aparține familiei de minerale denumită pectolit, și este singurul care are culoarea albastră.
Dintre pietrele înrudite amintim: Kunzitul, Rhodonitul și Shatukitul.
Larimarul s-a format în urma activităților vulcanice submarine, dar nu este o gemă dură. Pe scara Mohs a durității pietrelor atinge numai nivelul 4,5 - 5.
Gema albastră a Caraibelor, cum se mai numește, sau Atlantis Stone, este semitransparentă spre opacă, iar luciul ei este mătăsos.
Majoritatea pietrelor de larimar au o culoare albastru deschis spre bleu turcoaz.
Cele mai rare și mai valoroase pietre vin cu o nuanță albastră mai intensă, aproape lipsită de influențele albului.
În lumea bijuteriilor de argint larimarul este șlefuit caboșon, pentru a-și prezenta mai bine frumusețea, dar și pentru că este o piatră relativ moale.
Prețul larimarului devine, din păcate, din ce in ce mai mare deoarece depozitele subterane scad pe an ce trece.



Influenţele mistice ale larimarului

Larimarul este o piatră concepută de energii contrarii, în condiții de temperatură și presiune uluitoare.
Piatra albastră înglobează atât pasionalitatea focului cât și liniștea mistică a apelor.
Larimarul nu este dual și nu lucrează focalizat pe una dintre cele două forțe opuse. Energia lui este unică, iar armonia conținută poate interveni salvator asupra temerilor de orice fel.
Astfel, larimarul se situează pe o clasă înaltă a pietrelor curative.
Este necesară zodiei Leu, mai cu seamă, dar și zodiei Pești îi oferă lumina necesară pentru a ieși în evidență.
În viața de zi cu zi, larimarul este util în situații exacte ca: un examen, o întâlnire, un interviu, un concert. Energia larimarului preia orice impuls negativ sau pozitiv și îl așează într-o formă cursivă de exprimare a personalității tale.
Având aceste origini oceanic-vulcanice, larimarul intră în consonanță la nivelul chakrei Vishuddha. Capacitatea ta de a da mai departe, de a comunica fie o emoție, fie o informație, va fi mai ridicată cu ajutorul larimarului. Sinceritatea și dorința de egalizare vor fi observabile în mediul în care ești, iar asta va aduce liniște și implicit evoluție.
Putem extinde viabilitatea larimarului în munca cu noi înșine. Imaginația va avea o amploare mai mare. Creativitatea se va declanșa mai ușor. Orice expresie artistică ai alege, larimarul o va potența prin natura lui deosebită


În privința litoterapiei, larimarul este de neocolit, fiisnd prezent în orice sală de vindecare alternativă. Se remarcă mai ales prin spargerea blocajelor și a rutinei toxice. Înlătură nu atât timiditatea cât proasta părere despre sine.
Larimarul este o piatră semiprețioasă aparte. El aduce și echilibrează direcțiile ambelor forțe, pozitivă și negativă, către o aură liniștită, aproape tangibilă, ca zorii unei zi de vară.



Curiozităţi despre larimar

Larimarul este piatra națională a Republicii Dominicane.
Este una dintre pietrele care nu se găsesc decât într-o anumită regiune a globului, ca tanzanitul sau moldavitul.
Larimarul se extrage numai dintr-o zonă întinsă pe un kilometru pătrat, în provincia Barahona. Atât, cât e planeta de mare...
Din anul 2018, în Republica Dominicană, se sărbătorește pe 22 noiembrie „Ziua Națională a Larimarului”.
Larimarul este clasificat astfel:
- AAA1 Volcano Blue. Această nuanță este extrem de rară și deține mai puțin de 1% din tot materialul extras
- AAA Extreme Blue. Larimarul categorisit aici deține aproximativ 5% din pietrele extrase
- AAA Blue. Larimarul din această treaptă este mai generos, ocupând cam 34% din cantitatea generală
- AAA. Aici se află restul de 60% din larimarul pregătit pentru comercializare.


Dintr-un kilogram de larimar brut, se pot extrage numai circa 50g de pietre ce pot fi folosite. Acest lucru mai adaugă și el o caracteristică privind raritatea larimarului.
Prețul larimarului crește vertiginos. Uneori minele sunt inchise mai multe luni din cauza emanației de gaze vulcanice ce pun în pericol viețile minerilor. China este cel mai mare exportator de larimar fals.




Cum ai putea purta larimarul:

O bijuterie de argint încununată cu larimar poate fi exact ce îți trebuie pentru ținuta de azi.
Amestecul de alb și azur al pietrei deschide calea către o accesorizare ușoară și versatilă.
Nu există culoare cu care să nu poți asorta o bijuterie cu larimar.
Atât cerceii cu larimar cât și inelele cu larimar pot fi purtate mai ales ziua, și mai ales într-o situație cotidiană.


Bijuteriile fine cu larimar pot fi adăugate unei rochii elegante fără probleme.
Albul și bejul pot fi decorul perfect în care larimarul să strălucească. Deasemenea, nuanțele ce derivă de aici.



Asocieri cu alte pietre pretioase:

Pietrele prețioase mai sunt catalogate în funcție de elementele primordiale ale planetei, cele bine cunoscute patru forțe: Focul, Apa, Aerul și Pamântul. De aceea, putem combina anumite geme pentru a dezlega mai ușor sau a întări efectele benefice ale acestora.

- larimar și acvamarin = zilele agitate vor fi bine temperate cu aceste pietre de apă

- larimar și chihlimbar = visele pot găsi direcția spre a fi realizate

- larimar și piatra lunii = aici regăsim pura stare de bine, o trăire într-un sens neciobit al vieții

- larimar și topaz = ce spendoare estetică, și totodată o bucurie a înteligenței creative



Cum disting larimarul autentic de cel fals

O veste tristă: aproximativ 90% din larimarul care este vândut pe piață este fals. Republica chineză inundă piața cu larimar contrafăcut, iar aceasta se poate observa în prețul foarte mic al bijuteriilor vândute cu reduceri extrem de mari, de peste 70% . Sunt canale de televiziune care găzduiesc acest fel de comerț toxic...
Cum ne putem da seama de veridicitatea larimarului? În primul rând apelăm la magazinele care achită toate costurile pentru a prezenta larimar veridic, iar aceasta se va vedea în preț și în mesajele publicitare normale, fără exagerările menite a disturba atenția.
Piatra de larimar natural este opacă, oarecum neclară și misterioasă. Prin ea nu poate trece lumina.


Larimarul va avea inevitabil fisuri și clivaje datorate creșterii lente. Uneori are mici pete difuze din alte minerale intervenite în procesul de creștere . Atenție: toate pietrele naturale prezintă aceste aspecte și ele sunt cei mai buni martori că țineți în mână o minune a naturii iar nu un amestec de sticlă cu gips vopsit.
De reținut ar fi că, întotdeauna, tot ce pare perfect, este artificial. Pentru a evita procurarea de carneol fals, apelați mereu la surse credibile, magazine online sau fizice de bijuterii, inregistrate la ANPC, care oferă certificate de garanție și marcaje de autenticitate.



Cum am grijă de larimarul meu

Larimarul este o piatră moale. Când purtăm bijuterii cu larimar nu trebuie sa facem sport sau să stăm la plajă. Soarele puternic poate afecta suprafața pietrei. Pentru a curăța larimarul, folosim doar apă caldă cu săpun.
Cel mai bine se curăță cu o pânză specială pentru pietre și argint, ca aceasta: pânză îngrijire argint



Final

Larimarul este piatra semiprețioasă rară care se definește ca o uniune între cer și ape.
De o frumusețe deosebită, cu un melanj de alb și albastru senin, larimarul poate fi purtat zilnic în bijuterii simple de argint.



P.S Ai ajuns la final şi aceasta, cum ne place să credem, este pentru că ţi-a plăcut articolul nostru. Iţi multumim! Dacă nu te grăbeşti însă, ne-ar încânta un semn al aprecierii tale, fie sub forma unui "like", fie distribuind articolul. :)
P.P.S Poţi primi articolele noastre direct pe e-mail. Înscrie-te la newsletter aici și află confortabil informații din lumea incredibilă a pietrelor prețioase!

© Copyright 2023 Roura Bijuterii. Toate drepturile rezervate. Reproducerea textului fără acordul scris este sancționată prin lege.


Comentarii