Tanzanitul - piatra albastră a norocului

Povestea Tanzanitului

Legenda tanzanitului s-a născut la poalele vulcanului Kilimanjaro din Tanzania, exotica țară din sud-estul Africii.

Se spune ca în urma unui incendiu de proporții care a măturat zonele joase ale vulcanului, păstorii Maasai au descoperit minunate cristale albastru-violet împrăștiate peste tot. Cum de nu le-au descoperit mai înainte? Ei bine, în urma temperaturilor de peste 600 grade Celsius, mineralul numit zoisit de o culoare roscat-maronie, a devenit albastru. În ce an s-a întâmplat acest lucru? Ei bine, istoric vorbind, de curând, în anul 1967.

Păstorii au anunțat un prospector din zonă, Manuel D'Souza, iar acesta, crezând că au descoperit safire, a pregătit demersurile oficiale pentru a începe exploatarea lor.

După testarea de laborator s-a constatat că mineralul albastru este de fapt un zoisit, înrudit cu granatul, pe când safirele provin din mineralul corundum.

Celebra corporație din lumea bijuteriilor, Tiffany&Co, a devenit imediat principalul prelucrator al noii geme. Tot ei au lansat bijuteriile cu noua piatra prețioasă sub numele de tanzanit, deoarece denumirea de zoisit suna, în engleză, prea aproape de suicid.

Astfel, la un an de la descoperire, tanzanitul a început să farmece privirea iubitorilor de pietre prețioase.


Proprietățile fizice ale tanzanitului

Natural, tanzanitul are o culoare maronie, dar prelucrat prin încălzire devine albastru-violet.

Marja lui de culoare se păstrează între albastru-lavandă și albastru-violet.

Principala atracție a tanzanitului constă însă faptul că privit din unghiuri diferite el afișează o altă culoare: fie roșu-violet, fie albastru, fie verde-galbui. Acest rar fenomen optic se numește pleocroism


Pleocroism 


Tanzanitul are o valoare de 6,5 pe scara de duritate Mohs.

În funcție de intensitatea culorii se stabilește si prețul per carat: cu cât mai adâncă nuanța, cu atât mai scumpă piatra.

Ca familie, având ca punct comun mineralul zoisit, tanzanitul stă alături de granat.


Influenţele mistice ale tanzanitului

Din legendele tribului Maasai, oamenii care trăiesc în zona de unde se extrage tanzanitul, aflăm că albastrul este pentru ei o culoare a norocului. Mai mult decât atât, datorită culorii fascinant-albastre a tanzanitului, această gemă este dăruită mamelor și bebelușilor pentru a le purta de grijă și a le deschide inima către bunătatea cosmică.

Credințele tribului Maasai mai spun că purtarea tanzanitului ajută ca orice început sau schimbare din viață să fie insoțite de șanse mari de reușită. Aceasta deoarece tanzanitul este o sursă de liniște și oamenii pot vedea dincolo de ceața unor momente agitate pentru a accede mai ușor către scopul propus.

Analizat de către energoterapeuți și maeștri spirituali, tanzanitul se așează în categoria cristalelor cu o mare putere de transmutare.

Vibrațiile acestei pietre albastre, cu trei unghiuri de culoare, ridică energia purtătorului către zonele pure ale consțiinței. Cei care practică meditația pot atinge mai ușor echilibrul și tihna sufletească dorită. Pentru oamenii activi, tanzanitul poate adăuga energiei lor brute latura caldă a empatiei, luminându-le mai bine scopurile.


Chakrele tanzanitului  


Orientalii văd tanzanitul conectat de chakra celui de-al treilea ochi, a intuiției, și de chakra gâtului, cea legată de culoarea albastră a comunicării. Astfel, piatra poate rezona cu aspirațiile către o viață pozitivă, aducând putere atât persoanei cât și comunității acestuia.

Oriunde se află tanzanit, piatra albastră a norocului, totul capătă o mai multă pozitivitate și șanse mai mari pentru reușită.


Curiozităţi despre tanzanit

Cele mai mari pietre de tanzanit au fost descoperite de către Saniniu Lazer, un miner din regiunea Manyara, Tanzania.

Pietrele cântăreau 5,8 kg și respectiv 9,2 kg. Absolut fabulos! Cele două comori minerale au fost cumpărate de către autoritățile din Tanzania pentru prețul de 3,4 milioane de dolari. Interesant este că nu le-au transferat către comerț ci au fost puse într-un muzeu pentru a celebra solul bogat al Tanzaniei.

Tanzanitul este de o mie de ori mai rar decat diamantul, conform geologilor. Condițiile chimice și fizice care au dus la crearea tanzanitului acum 585 milioane de ani sunt atât de rare încât șansa de a mai descoperi tanzanit în alte parte pe glob sunt de unu la un milion.


Curiozitati despre tanzanit 


Se presupune că rezervele de tanzanit se vor epuiza în următorii 30 de ani. De aceea, tanzanitul de mai numește și piatra unei generații, deoarece numai o generație de oameni pot cumpăra tanzanit proaspăt extras.

Tanzanitul sintetic nu a apărut încă pe piață. Este foarte dificil de reprodus condițiile exacte de creare ale acestuia. Acest lucru nu înseamnă, însă, că nu există imitații de tanzanite, care nu au de a face nimic cu proprietățile autentice ale tanzanitului, fiind fie din sticlă, fie din plastic.

În anul 2020 tanzanitul a fost adăugat ca piatră adiacentă a lunii decembrie și ca piatră aniversara a 24 de ani de căsnicie de către Asociația Americană a Pietrelor Prețioase. Acum, în decembrie, sărbătorim turcoazul alături de tanzanit.


Bijuterii celebre cu tanzanit

Colierul “Namunyak” cu tanzanit și diamante al lui Kat Florence: conține un tanzanit de 423,56-carate și diamante montate în aur alb.

Colierul „Belle” al lui Chopard - creat din tanzanite, safire rotunde, ametiste, safire roz și diamante


Bijuterii celebre cu tanzanit  


Tiara “Regina Kilimanjaro” - o bijuterie ce conține un tanzanit de 242 de carate, unul dintre cele mai mari tanzanite fațetate din lume. Tiara este bătută cu 803 tsavorite și 913 diamante, totul luând forma unei cobre regale.


Asocieri cu alte pietre pretioase:

- tanzanit şi ametist = acuitatea mentală devine stabilă la cote înalte

- tanzanit şi peridot = intuiția emoțiilor și apropierea de natură

- tanzanit şi safir = puterea de a alege ceea ce este bine


Asocieri cu alte pietre pretioase 


- tanzanit şi granat = entuziasmul necesar deschiderii unui nou capitol în viață

- tanzanit şi turmalina = deschiderea către alte abordării ale valorilor


Cum am grijă de tanzanitul meu

Tanzanitul este o piatră pretențioasă. Trebuie protejată de șocuri deoarece poate crăpa.

Bijutierii recomandă purtarea inelelor cu tanzanit numai la ocazii speciale.

Datorită fragilității lui, pietrele puse pe inele sunt mai mici, pe când tanzanite mai mari se pot pune la pandantive sau cercei.

De asemenea, este important să evitați expunerea la schimbări bruște de temperatură.

Ca orice altă piatră prețioasă, tanzanitul este sensibil la presiune și are o rezistență scăzută la ultrasunete.

Nu este indicat a fi lăsat în lumina directă a soarelui.

Cel mai bine se curăță cu o pânză specială pentru pietre și argint, ca aceasta de aici.


Final

Tanzanitul este una dintre pietrele cele mai aparte. Culoarea atrăgătoare precum și jocurile cu lumina îl fac deosebit de dorit.

Fiind piatra unei generații, tanzanitul devine cu atât mai important pentru iubitorii de bijuterii autentice. Punem așeza, deci, tanzanitul, în galeria minunilor naturale.


P.S Ai ajuns la final şi aceasta, cum ne place să credem, este pentru că ţi-a plăcut articolul nostru. Iţi multumim! Dacă nu te grăbeşti însă, ne-ar încânta un semn al aprecierii tale, fie sub forma unui "like", fie distribuind articolul. :)

P.P.S Poţi primi articolele noastre direct pe e-mail. Înscrie-te la newsletter aici și află confortabil informații din lumea incredibilă a pietrelor prețioase!© Copyright 2022 Roura Bijuterii. Toate drepturile rezervate. Reproducerea textului fără acordul scris este sancționată prin lege.Comentarii