Painitul - cea mai rară gemă de pe Pământ

(Foto Copyright: © California Institute of Technology)

Painitul este unul dintre cele mai rare pietre semipreţioase de pe Pământ.

Aceasta inseamnă că face parte din elitista categorie a pietrelor pe care, majoritatea dintre noi, nu le vom vedea niciodata decât în fotografii. El a fost descoperit de mineralogul englez Arthur Charles Pain la inceputul anilor '50 in Burma, cunoscuta la noi ca Birmania. Până în anul 1979, doar trei cristale de painit erau cunoscute. Apoi, dupa 2001, au mai fost descoperite incă douazeci şi două de exemplare contabilizate de cercetatorii de la Universitatea Caltec. Iată de ce The Guinness Book of World Records a catalogat painitul, in anul 2005, cu titlul de cea mai rară piatră semipreţioasă.

Timpul a trecut si, in ultimii ani, câteva mine din Birmania (actuala Myanmar, fosta Burma) au început sa mineze un mic filon de painit care, se spune, a produs în jur de 1000 de exemplare. Conform IGS, materialele faţetabile rămân, în continuare, foarte rare. Ca urmare, bijutierii tind sa taie aceste pietre mai mici şi mai puţin adânci.

Ce este, de fapt, painitul? Este un mineral cu o culoare care merge de la roşu profund până la roşu maroniu. Culoarea sa este comparată cu cea a unui granat. Pe scara Mohs a durităţii deţine numarul 8, deci este o semipreţioasă dură. Dintre proprietăţile optice ale mineralelor descrise şi aici painitul prezinta efectul de pleocrozie ( nuanţe diferite de culoare dacă îl priveşti din unghiuri diferite) şi mai este şi fluorescent (emană o culoare verde deosebită sub razele ultraviolete).

În încheiere, reţinem că Myanmar rămâne unicul loc geologic unde planeta Pamânt a creat această nestemată.
Lumea mineralelor este atât de miraculoasă...
P.S Ai ajuns la final şi aceasta, cum ne place să credem, este pentru că ţi-a plăcut articolul nostru. Iţi multumim! Dacă nu te grăbeşti însă, ne-ar încânta tare mult un semn al aprecierii tale, fie sub forma unui "like", fie cu o distribuire. :)

P.P.S Poţi primi articolele noastre direct pe e-mail. Înscrie-te la newsletter aici și află confortabil informații din lumea incredibilă a pietrelor prețioase!

Comentarii

Articole similare