În marea familie a bijuteriilor întâlnim un segment deosebit: bijuteriile cu simboluri și semne sacre.
Ele sunt purtate cu precădere datorită înțelesurilor pe care le poartă.
Aceste semnificații pot fi religioase, cum ar fi crucea creștină, pot fi spirituale, cum ar fi mantra Om (Aum) sau sunt simbolice, ca infinitul, nodul, inima și altele.
Simbolurile poartă semnificații în care oamenii cred din cele mai vechi timpuri.
Cu ajutorul lor, lumea înconjurătoare a devenit mai umană și mai ușor de înțeles.
Este mult mai încurajator să pleci la drum purtând cu tine un pandantiv de argint de forma aripii de înger sau în formă de cruce.
Este mult mai liniștitor să privești frumusețea unui medalion cu floarea vieții în fața viitorului necunoscut.
Convingerile noastre sunt asigurate de aceste însemne gravate pe piatră sau metal. Dorim să le avem și dorim să le dăruim și celor dragi. Pentru că astfel le dăm siguranță și speranță.
Ți-am pregătit în continuare scurte descrieri ale câtorva simboluri pline de misticism, sacralitate și istorie.
1 - Arborele vieții
Este posibil ca arborele vieții să fie unul dintre cele mai vechi reprezentări ale lumii. Prima imagine metaforică a întregului univers. El este prezent în majoritatea culturilor străvechi, fiind prima oară identificat pe teritoriul actualei Turcii, acum peste 7000 de ani înainte de era noastră.
Copacul este și leagă în același timp cele trei lumi pe care oamenii și le-a imaginat: cerul, pământul și lumea de jos, sau infernul.
Iată câteva denumiri ale arborelui sacru în diferite culturi:
- Yggdrasil, în partea nordică a Europei
- Yaxche, pentru maiași, America centrală
- Dammuzi, pentru sumerieni, Orientul apropiat
Arborele vieții poartă semnificația universală a existenței, este însăși simbolul imaginat de oameni pentru creație și perpetuarea ei infinită.
În zilele noastre, arborele vieții este purtat cu plăcere, fie imprimat pe pânză, fie filigranant în argint. Arborele vieții este o moștenire comună a tutoror oamenilor.
2 - Amonitul
Amonitul este o moluscă preistorică, diparută, din care descoperim astăzi cochilia cu ce mai frumoasă spirală naturală.
Grecii antici scriau că este benefic să pui un amonit sub pernă pentru a evita insomnia dar și pentru puterile lui profetice. În Egiptul faraonilor puteai intra în legătură cu zeul Amon, de unde și numele cochiliei, dacă purtai și erai vrednic de pandantivul reprezentat de amonit. În Australia, triburile locale cred că amoniții au puteri magice și de aceea îi poartă ca amulete.
Credința în capacitățile amonitului se îmbină cu magia pe care simbolul spiralei o are asupra omului. De spirală se leagă viziunea asupra eternității, a viitorului, a timpului care se reîntoarce. De aici și puterile vindecătoare atribuite amonitului.
3 - Aripa de înger
Aripa de înger este în primul rând un simbol al protecției, al îngerului păzitor. Cine poartă o aripă de înger știe că cineva acolo sus îl are în grijă.
Ca bijuterie, poate fi o singură aripă sau două aripi întinse gata de zbor. Puterea dată de această certitudine ne ajută în clipe dificile.
Se spune chiar că, atunci când suntem gata să facem acele mici pacturi cu răul, acele cotidiene lașități pentru a avea acces la un beneficiu, acest mic simbol ne îndrumă către adevărata demnitate care sălășluiește în fiecare din noi.
Aripa de înger este cu adevărat o reprezentare a celor mai frumoase năzuințe ale omului, precum și calda senzație de a te ști în grija cuiva, ca în minunata copilărie.
4 - Crucea
Crucea este simbolul creștinismului, împuternicit de sacrificiul lui Isus pentru a ajuta pe cei credincioși.
Creștinii poartă acest simbol pentru a fi sub oblăduirea sfintei Treimi, caracteristice religiei creștine.
Crucea este un simbol al iubirii de aproape, amintindu-i omului că poate fi mai mult decât o ființă irațională și egoistă.
Crucea nu alungă răul, cum se crede, ci este un mijloc de a aminti omului că făcând binele, răul va dispărea de la sine.
Acest simbol al binelui și al apropierii oamenilor unii de alții este purtat de credincioși fie ca pandantiv, fie ca tatuaj, fie ca obiect decorativ.
5 - Caduceul și Toiagul lui Esculap
Deși diferite, cele două simboluri împart în zilele noastre aceeași semnificație, și anume protejarea sănătății și a vitalității.
În trecut, caduceul era simbolul zeului grec Hermes, un zeu al călătorilor, al comerțului, al hoților și al mesagerilor. Caduceul este reprezentat printr-un baston cu două aripi în partea de sus, înconjurat de doi șerpi care se încolăcesc pe el.
Potrivit legendelor, caduceul provine din practicarea alchimiei, care cuprindea începutul unor științe ca medicina, farmacia, chimia și metalurgia.
Prin secolul 19 caduceul a fost preluat ca simbol de către Departamentul Medical al Armatei Statelor Unite și este în continuare asociat practicării medicinei.
Toiagul lui Esculap este mai simplu, înfățișând un baston pe care se cațără un șarpe.
El aparține zeului grec al vindecării, iar semnificația este aceea că bastonul reprezintă autoritatea cunoștințelor și șarpele simbolizează revenirea, transformarea, vindecarea.
Ambele simboluri se bazează pe puterea de regenerare a pielii șarpelui, aceasta intrând în mitologia oamenilor ca un aspect al nemuririi și al sănătății veșnice.
6 - Dreamcatcher - (prinzătorul de vise)
Prinzătorul de vise își are originea într-o legendă a unui trib de indieni americani.
Ea povestea despre o mamă păianjen ai cărei copii au plecat în toate colțurile lumii. Pentru ca ei să nu poată visa urât, membrii familiei au țesut o plasă specială și astfel visele urâte au rămas departe de nopțile tuturor celor care aveau această plasă.
În anii 1960 aceste obiecte fascinante au cunoscut celebritatea și, treptat, toate culturile i-au adoptat frumosul simbol. Numai visele frumoase pot trece de magicul prinzător de vise.
7 - Evil Eye - (deochi)
Simbolul ochiul rău sau deochiului, unul dintre cele mai vechi simboluri ale umanității, protejează purtătorul de o mulțime de energii negative ale celor invidioși sau prea admirativi.
Se spune că purtarea lui nu numai că alungă ghinionul dar aduce noroc și șanse în plus pentru cei care doresc să ajungă sau să dobândească ceva.
Au fost descoperite relatări despre el în aproape culturile vechi: grecii antici, hindușii, evreii, musulmanii etc. Forma lui semnifică un ochi, și culorile tradiționale, albastru, verde, alb aduc protecție spirituală.
8 - Floarea vieții
Floarea vieții reprezintă universul, iar fiecare dintre cercuri reprezintă o parte a lumii.
Geometric, floarea vieții este un cerc care conține mai multe sfere de aceeași dimensiune și conectate prin centrul lor. Când privim simbolul florii vieții avem impresia că vedem flori, în timp ce, în realitate, sunt cercuri.
Floarea vieții a fost descoperită pe relicve asiriene datând din anul 645 î.Hr.
În plus, simbolul apare și pe pereții Templului lui Osiris din Abydos și se crede că a fost gravat în ocru roșu de către civilizația Egiptului antic.
Caracteristicile neobișnuite și virtuțile florii vieții au devenit o figură sacră în multe civilizații și culturi de pe tot globul.
În principiu floarea vieții simbolizează reînnoirea, primăvara, bucuria, dragostea, puterea binelui.
Din floarea vieții au mai fost deduse încă trei simboluri: sâmânța vieții, oul vieții și fructele vieții.
9 - Fleur de lis - (floarea de crin)
Simbolul are trei petale de crin înfășurate cu o bandă în centru. Acest simbol antic sacru este o înfrumusețare a afecțiunii universale.
Tradusă din franceză, fleur de lis înseamnă „floarea crinului”. Nimeni nu știe sigur când a apărut pentru prima dată acest simbol.
Este asociat în principal cu Franța. Acest simbol poate reprezenta o multitudine de semnificații: iubire veșnică, puritate, rezistență, libertate și credință.
Purtarea unei bijuterii de argint cu flori de lis înseamnă că apreciezi o tradiție plină de legende și simbolism.
10 - Fluturele
Fluturii au fost dintotdeauna simboluri ale sufletului.
Unele religii consideră fluturele un mesager al învierii, deoarece fluturele are acea transformare extraordinară din omidă în crisalidă și apoi în fluture.
Fragilul lepidopter reprezintă schimbarea și rezistența, iar dată fiind condiția lui aparent precară, este o puternică imagine a speranței.
11 - Mana Hamsa
Aceste mâini sunt reprezentate cu degetele îndreptate fie în sus fie în jos și sunt adesea însoțite de un ochi în mijlocul palmei.
Hamsa provine din numele arab al numărului cinci.
Simbolul a apărut în civilizațiile din orientul apropiat și este cunoscut de aceste culturi sub diferite nume.
Când mâna hamsa este creată cu degetele în jos, menirea ei devine aceea de a aduce prosperitate și noroc.
Când mâna hamsa are degetele în sus, înțelesul ei primar este de a proteja împotriva deochiului, a geloziei și a altor emoții inferioare, fie ale tale, fie adresate ție.
12 - Inima
Motivul inimii simbolizează dragostea. Poate însemna dragoste atât în sens romantic, cât și afecțiune între prieteni sau familie.
Forma inimii provine încă din Evul Mediu, dar a câștigat o popularitate semnificativă în Marea Britanie și Europa în epoca reginei Victoria, când bijuteriile simbolice au devenit la modă.
Astăzi, rămâne unul dintre cele mai populare modele în cadouri de bijuterii.
13 - Infinitul
Semnul infinitului așa cum îl știm noi a apărut datorită matematicianului John Wallis, în anul 1665. El a dorit un simbol pentru a denota infinitul matematic și a așa a apărut celebrul și poeticul semn.
În trecut, în antichitate, semnul era reprezentat ca un șarpe ce își înghite coada, simbol al eternei reîntoarceri, al imortalitătii.
Acum, semnul infinitului poate însemna dragoste sau loialitate nesfârșită, speranță, prietenie, totul depinzând de dorința fiecăruia de a eterniza ceva drag.
14 - Libelula
Această insectă deosebit de elegantă a fost și rămâne o imagine plină de ințelesuri pentru oameni.
Purtând o libelulă ca bijuterie, spui că ești o persoană spontană, care iubește libertatea și noile oportunități.
Libelula este asociată și cu subconștientul și visele noastre. Abilitățile ei extraordinare, ca zborul și privirea atotcuprinzătoare leagă această făptura de o viziune mai profundă asupra existenței.
15 - Lotus
Lotusul simbolizează puritatea și evoluția personală.
Floarea de lotus apare ca un mugur sub suprafața apei tulburi și apoi crește dezvoltându-se într-o floare superbă.
Este un simbol întâlnit la popoarele Asiei îndepărtate, unde religiile principale, ca hinduismul sau budismul, au preluat semnificația populară a lotusului.
Astfel, el poate însemna reușita spiritului uman asupra lumii materiale, inspirându-ne să ne îndreptăm atenția către lumea ca univers, scăpând de limitările unei realități fără sens divin.
Lotusul, simbolul purității, iși deschide floarea la răsăritul zilei, repetând mereu un indemn către rezistență, încredere și curățenie.
16 - Mantra Om
Simbolul Om, rostit Aum, este o creație a religiei hinduse și semnifică începutul universal al întregii realități. Se rostește lent, iar vibrația lui sonoră ajută intrării în meditație.
Această mantră, adică un sunet sau cuvânt repetat ca o rugăciune, este cea mai importantă pentru toți cei care vor să intre într-un timp al liniștii sau al concentării pentru a rezolva o problemă complicată.
În bijuterii, silaba Om este uneori însoțită de flori de lotus sau alte simboluri. Poate fi purtat ca cercei de argint, pandantive, inele de argint sau brățări, fiind un memento pentru liniște și armonie.
Datorită semnificației sale liniștitoare, mantra Om este asociată cu mișcările pentru pace.
17 - Mandala
Mandala este un figură geometrică care în timp ce este desenată dar și apoi, ajută la înțelegerea calmului universal.
Mandalele sunt folosite în religiile orientale pentru a intra în meditație și a ajuta unitatea și armonia universală.
Ca simbol, orice mandală este o expresie artistică care ilustrează universul, lumea înconjurătoare, zeii și toată creația.
Totul este cuprins într-un cerc, care este și sensul literar al mandalei, și totul este conectat la orice.
Este un simbol spiritual care ne arată că suntem parte cu toții dintr-un singur mare adevăr.
18 -Roata Dharma - (dharmachakra)
Este principalul simbol al religiei budiste, așa cum este crucea pentru creștini.
Se poate vedea în mijlocul steagului indian, este desenat ca tatuaj sau purtat ca pandantiv de către toți cei care respectă principiile sale.
Intelesul roții dharma este speranța în mântuire, al evadării din lanțul reîncarnării numai și numai dacă urmăm principiile morale.
Dharma se traduce prin adevăr, iar chakra prin roată. Avem așadar roata adevărului, pe care dacă o ajutăm să se învârtă, timpul va lucra în favoarea noastră și vom beneficia de energiile divine universale.
19 - Triquetra (nodul celtic)
Triquetra (cu trei colțuri) este un nod celtic împletit care se intersectează în trei puncte.
Sunt multe asemănări de semnificație între triskelion și triquetra, de unde și confuzia între cele două simboluri.
Diferența o face faptul că triskelionul este un simbol mult mai vechi, un simbol solar la origine, iar triquetra apare mai târziu în istorie, fiind găsit pe vase datând din sec 4 înaintea erei noastre.
Astăzi, triquetra este mai mult un simbol al legăturii indestructibile a dragostei, și se oferă ca atare persoanei iubite.
20 - Triskelion
Acest frumos simbol antic înseamnă trei picioare, și semnifică progresul, înaintarea, voința, reușita.
Este un semn ce a fost descoperit sculptat la intrarea unui mormânt preistoric din Irlanda, datând în jurul anilor 3000 înintea erei noastre.
De atunci, semnul născut în civilizația celtică a fost preluat în toate culturile europene și poate fi interpretat ca o trilogie: mama, tata, copil; forță, minte, iubire; spirit, minte, corp; creație, viață, distrugere.
Ca bijuterie, triskelionul aduce purtătorului încredere în viitor și în forțele proprii.
P.S Ai ajuns la final şi aceasta, cum ne place să credem, este pentru că ţi-a plăcut articolul nostru. Iţi multumim! Dacă nu te grăbeşti însă, ne-ar încânta un semn al aprecierii tale, fie sub forma unui "like", fie distribuind articolul. :)
P.P.S Poţi primi articolele noastre direct pe e-mail. Înscrie-te la newsletter aici și află confortabil informații din lumea incredibilă a pietrelor prețioase!
© Copyright 2022 Roura Bijuterii. Toate drepturile rezervate. Reproducerea textului fără acordul scris este sancționată prin lege.
Comentarii