Turcoazul - unica piatră care ne-a dăruit o culoare

Povestea turcoazului

Turcoazul este, probabil, cea mai cunoscută și cea mai iubită piatră.

Încă din antichitate această piatră a fost prețuită pentru nuanțele ei unice în natură și a fost adorată ca o gemă a puterii și a protecției.

Cea mai veche atestare, ca bijuterie, a turcoazului a fost găsită în mormintele regale vechi de peste 6000 de ani, din Egipt.

Istoricii consideră că turcoazul a fost introdus în Europa pe ruta Drumului Mătăsii, care pornea din China, trecea prin Persia (Iranul de astăzi), Turcia și ajungea prin Italia în toată Europa.

Numele european al pietrei provine din expresia franceză „pierre torques” sau „piatră turcească”, crezându-se că piatra are origini turce. În realitate, piatra era exploatată în Persia (Iran) și introdusă în circuitul comercial care trecea și prin Turcia. Cuvântul persan pentru turcoaz este «ferozah» sau «firozah», și înseamnă învingător.

Turcoazul, sau piatra cerului, este piatra de naștere a lunii decembrie. Mai semnifică, deasemenea, cadoul potrivit pentru sărbătorirea celor de-a cincea și a unsprezecea aniversare a căsătoriei.


De unde provine turcoazul

Turcoazul există în natură în felurite variate, fiecare luând numele țării sau a zonei de unde este exploatat. Iată de ce avem turcoaz nepalez, turcoaz american, turcoaz african sau turcoaz persan.

Astăzi, principalele mine de turcoaz sunt cele din America, dar și alte surse sunt încă active, cum ar fi Tibet, Mexic, China, Australia, Egipt, Iran.

Turcoazul persan este caracterizat printr-o culoare albastră deosebită și poate fi limpede sau poate afișa nervurile minerale de pirită atât de caracteristice turcoazului.

Turcoaz persan

Turcoazul tibetan poate fi identificat printr-o culoare verde specială, și are și el tot aceleași urme ale rocii de bază în care s-a format, prezentând fie mici cavități, fie nervuri.

Turcoaz tibetan


Influenţele mistice ale turcoazului

(Informațiile furnizate aici sunt destinate exclusiv scopurilor cultural informative. Acestea nu sunt informații medicale)

Turcoazul se numără printre pietrele cu o bogată istorie în domeniul vindecării alternative. Deține abilități de detoxifiere, poate ajuta în tratarea unor deficiențe ale sistemului imunitar și cardiac dar e de ajutor și ca stimulent energetic.

Se spune că tibetanii adoră această piatră pentru că le aduce noroc. Există și o poveste referitoare la alegerea unui nou Dalai Lama. Ea spune că toți călugării înzestrați cu puterea previziunii care căutau locul unde s-a reîncarnat cel de-al 14-lea Dalai Lama au avut o viziune. Acoperișul mănăstirii în care se născuse noul monah conducător se colorase într-o fascinantă nuanță turcoaz.

În cealaltă parte a lumii, în America de Nord, vechii locuitori au transmis până azi o credință aparte. Dacă turcoazul purtat de cineva se crăpa sau dacă apărea ceva pe suprafața pietrei, se spunea că turcoazul tocmai apărase persoana respectivă de un impact negativ, de un atac mistic răutăcios.

Misticii hinduși promovau ideea că dacă porți turcoaz în timpul Lunii noi îți mărești șanse le de a deveni prosper.

Pe plan fizic, această piatră cu o culoare unică, are un efect de întărire, regenerare și purificare.

La nivel emoțional, puterea turcoazului este de a ocroti seninătatea și pacea, de a crea armonie între corp și dorințe.

Ca potențator al chakrelor, turcoazul se manifestă cel mai bine pentru Vishuddha Chakra, chakra gâtului, înlesnind o comunicare sinceră și fără teamă. Această chakra este centrul legăturilor spirituale, al expunerii ca persoană benefică și luminoasă

Vishuddha Chakra

Nu în ultimul rând, printre avantajele de a purta turcoaz, piatra cerului, se numără și înlăturarea timidității. Aceasta dăruiește puterea de a te afirma mai departe de zona caldă și sigură a celor dragi.


Proprietățile fizice ale turcoazului

Turcoazul este un mineral opac care apare în nuanțe frumoase de albastru, verde albăstrui, verde și verde gălbui.

Are o duritate clasată pe scara Mohs de 5,5-6, ceea ce îl face o piatră relativ fragilă.

Combinațiile de minerale care formează turcoazul variază de la o regiune la alta, dar piatra care devine turcoaz conține întotdeauna cupru, fosfor și aluminiu.

De-a lungul milioanelor de ani, apa bogată în minerale traversa anumite roci poroase și le îmbogățea transformându-le încet în turcoaz.

Liniile negre care traversează gema se numesc împreună, matricea pietrei și nu sunt altceva decât urmele rocii de bază pe care s-a format turcoazul.

Turcoazul nu este, de obicei, fațetat ca alte pietre prețioase. Îl găsim întotdeauna, în comerț, sub forma cabochon, mai prietenoasă cu structura lui geologică.

Aspectele fizice ale turcoazului sunt:

- culoare: turcoaz, verde-albastru, albastru palid către intens

- luciul: sticlos

- transparență: opac


Cum disting turcoazul autentic de cel fals

Turcoazul adevărat are un luciu mat, ceros. În funcție de variantă, poate avea sau nu o matrice.

Turcoazul fals tinde să fie mai strălucitor, datorită ceramicii folosite în compoziție. În cele mai multe cazuri, turcoazul fals este de fapt un alt mineral, howlit, care este alb cu vinişoare gri sau negre şi este pur şi simplu vopsit.

Pe plan global, Rusia si China sunt cele mai mari producătoare de turcoaz sintetic, ceramic.

De reținut ar fi că, întotdeauna, tot ce pare perfect, este artificial. Pentru a evita procurarea de turcoaze false, apelați mereu la surse credibile, magazine de bijuterii care oferă certificate de garanție și marcaje de autenticitate.


Asocieri cu alte pietre pretioase

Pietrele prețioase mai sunt catalogate în funcție de elementele primordiale ale planetei, cele bine cunoscute patru forțe: Focul, Apa, Aerul și Pamântul. De aceea, putem combina anumite geme pentru a dezlega mai ușor sau a întări efectele benefice ale acestora.

- turcoaz şi coral = emotivitate exteriorizată cu succes

- turcoaz şi safir = tenacitate în proiecte grele

- turcoaz şi jad = bucuria de a călători și de a cunoaște

- turcoaz şi ametist = curaj, aplecare către lucrurile subtile


Curiozităţi despre turcoaz

Cândva, prin Anglia secolului al XVII-lea, nobilii purtau obligatoriu o bijuterie cu turcoaz, un semn al eleganței și al etichetei sociale.

Cel mai rar și mai scump tip de turcoaz din lume este numitul Lander Blue Spiderweb

Turcoaz Blue Lander

Turcoazul este singura piatră prețioasă care are o culoare oficială numită după ea.

Deoarece cerința pentru turcoaz este tot mai mare, se consideră că turcoazul va fi următoarea gemă, după diamant, care va deveni foarte rară.

Cele mai bune specimene de turcoaz provin din anumite mine din nordul Iranului și părțile vestice ale Statelor Unite.

Turcoazul se găsește numai în zone aride ale planetei.


Cum ai putea purta turcoazul

Lumina inedită a turcoazului poate fi asortată cu o serie de nuanțe contrastante, cum ar fi galben deschis, portocaliu, maro sau verde lămâie. Culorile clasice prin care turcoazul iese foarte bine în evidență aparțin coralului și denimului.

Bijuteriile cu turcoaz aduc oricărei ținute dramul de îndrăzneală coloristică necesar unei armonizări reușite. Poți purta turcoaz oricând și oriunde, depinde de intensitarea pe care tu o acorzi în vestimentația generală.Turcoazul este în continuare o piatră foarte iubită. Este considerată o gemă feminină, caldă și liniștitoare. Nu ezita să porți turcoaz ori de câte ori ți-e dor de el. Te va răsplăti negreșit.


Bijuterii celebre cu turcoaz

1. Colier cu turcoaze colecția Blue Book de la Tiffany&Co

2. Colier cu turcoaze, smaralde și diamante de la Bulgari


Bijuterii celebre cu turcoaz


3. Cercei cu turcoaze și ametiste colecția Melody of Colors de la Grisogono


Cum am grijă de turcoazul meu

Turcoazul trebuie purtat cu grijă, din cauza structurii sale mai fragile.

Căldura excesivă poate provoca fracturarea, spargerea sau chiar schimbarea culorii turcoazului.

La fel, în condiții de lumină puternică, turcoazul își poate schimba culoarea sau poate deveni șters, lipsit de culoare.

Evitați să purtați bijuterii cu turcoaz în timpul activităților fizice. Fiind o piatră poroasă, poate absorbi particule de transpirație, sau ulei de corp și acesta îl poate deteriora.

Cea mai bună modalitate de a curăța turcoazul este cu apă caldă și o lavetă moale. Trebuie uscat imediat după curățare.


Final

Turcoazul este o piatră captivantă, purtată cu respect de către antici, adorată de aristocrați și nelipsită din soluțiile terapeutice alternative.

Ca şi celelalte geme naturale, turcoazul ne oferă o dovadă a frumuseții naturale pure, nealterate.


P.S Ai ajuns la final şi aceasta, cum ne place să credem, este pentru că ţi-a plăcut articolul nostru. Iţi multumim! Dacă nu te grăbeşti însă, ne-ar încânta un semn al aprecierii tale, fie sub forma unui "like", fie distribuind articolul. :)

P.P.S Poţi primi articolele noastre direct pe e-mail. Înscrie-te la newsletter aici și află confortabil informații din lumea incredibilă a pietrelor prețioase!

Comentarii