Safirul - învață să te prețuiești

Povestea safirului

Cineva a descris odată safirul ca având „albastrul unui cer senin la doar câteva minute după apusul soarelui”.

Într-adevăr, albastrul profund al pietrei este motivul pentru care această nuanță a devenit sinonimă cu safirul. Portocaliu, galben, coniac, violet, roz, verde sunt însă alte culori pe care safirele le mai pot avea.

Safirul este una dintre cele patru pietre prețioase de pe planetă, alături de rubin, smarald și diamant.

Numele safir este derivat din cuvântul latin „saphirus” și cuvântul grecesc „sapheiros”, ambele însemnând albastru. O piatră albastră care a devenit cadoul tradițional pentru cea de-a 5-a și cea de-a 45-a aniversare a căsătoriei.


De unde provine safirul

Printre sursele importante de safir se numără Sri Lanka, Tailanda, Cambodgia, Madagascar, Tanzania, Australia și SUA (Montana) sau Birmania (Myanmar)

Harta minelor de safir

Regiunea Kashmir din India / Pakistan era renumită pentru safirul albastru de Kashmir, dar în zilele noastre nu mai produce nimic semnificativ.


Influenţele mistice ale safirului

(Informațiile furnizate aici sunt destinate exclusiv scopurilor cultural informative. Acestea nu sunt informații medicale)

Safirul este cunoscut atât coloristic, pentru nuanțele sale cerești, cât și pentru influențele benefice aduse minții și sufletului celui care îl poartă cu dragoste.

În mitologia hindusă există un copac care îndeplinește dorințele. Este descris ca fiind format din pietre prețioase. Fructul copacului sunt rubinele, trunchiului este din diamant, iar rădăcinile copacului sunt făcute din safire.

Pentru vechii evrei, safirul era o piatră a profeției și a gloriei divine. Se spune că legea dată lui Moise pe munte era gravată pe tăblițe de safir.

Conducătorii persani credeau că pământul se sprijină pe un safir uriaș și că reflexul său a colorat cerul în albastru.

Grecii antici știau că au mai multe șanse de reușită în drumul lor spre Oracolul din Delphi dacă ar purta cu ei safire.

În Evul Mediu exista credința că purtarea unui safir înlătură gândurile negative.

Safirul si cele 2 chakre

Înțelepciunea indiană așează safirul ca adjuvant pentru chakra celui de-al treilea ochi și pentru cea a gâtului. El încurajează deschiderea chakrelor respective dăruindu-ne atât rațiune cât și energia pentru a o transmite celorlalți.

Cu acest sentiment de înțelegere , încrederea în sine crește și de aici poate rezulta fericirea generală. Safirul ameliorează atât furia cât și frustrarea.

Safirul mai reprezintă loialitatea, adevărul, sinceritatea și fidelitatea. Acestea sunt necesare atât în chestiuni religioase, cât și în relațiile personale. Iată de ce inelele de logodnă poartă safire iar înalții prelați sau capetele regale au în preajmă un safir povețitor.

Această nestemată albastră mai poate oferi putere minții, astfel încât să nu fiți ușor influențați de gândurile și opiniile altor persoane.


Proprietățile fizice ale safirului

Safirul este un corindon, din aceeași familie ca rubinul. Singura diferență dintre un rubin și un safir este pur și simplu culoarea.

Safirele cu incluziuni de ace mici minerale și rutile prezintă o proprietate optică numită asterism. Acesta este efectul de stea, observat în safirele șlefuite cabochon. Steaua care se vede are de obicei șase raze, dar sunt cunoscute și stele cu douăsprezece raze.

Rareori, anumite safire pot afișa și chatoianță, efectul ochi de pisică. Acesta se prezintă ca o bandă de lumină de-a lungul pietrei.


Cum disting safirul autentic de cel fals

În primul rând, safirele, ca orice altă piatră naturală, se formează în perioade mari de timp și de aceea conțin inevitabil incluziuni din alte minerale. Micile pete sau imperfecțiuni nu fac decât să ateste calitatea naturală a safirului.

Singurul obiect natural care poate zgâria un safir este un diamant.

Testul respiraţiei indică şi el foarte bine autenticitatea pietrei: suflă peste piatră şi numără în câte secunde se va dezaburi. Cele naturale nu depăşesc, atenţie, două secunde.

Nu uita să te uiți și la preț: legat cu alte caracteristici ale safirului, poate indica veridicitatea pietrei.


Asocieri cu alte pietre pretioase

- safir şi opal = emotivitate exteriorizată cu succes

- safir şi tanzanit = puterea de a alege ceea ce este bine

- safir şi acvamarin = convingerile proprii au puterea de a zăgăzui tentații periculoase

- safir şi ametist = izvor de creativitate


Curiozităţi despre safir

Cel mai faimos safir de astăzi este inelul de logodnă dăruit de prințul Charles al Angliei Dianei Spencer în 1981 și acum purtat de prințesa Catherine. Are un safir albastru oval de 12 carate înconjurat de diamante.

Muzeul de Istorie Naturala din New York este gazda celui mai renumit safir din lume, "Star of India", un safir de 563 de carate. Acest safir a fost victima unui jaf spectaculos dar a fost recuperat doar două zile mai târziu, dintr-o stație de autobuz din Miami.

Padparadscha

Cel mai rar tip de safir este un soi portocaliu roz, numit padparadscha, un nume care provine din cuvântul singhalez pentru floare de lotus. Aceste pietre prețioase sunt cernute din râurile din Sri Lanka.

Safirele nu sunt valoroase doar în lumea bijuteriilor, ci și pentru anumite instrumente științifice, pentru ecrane de ceasuri sau componente electronice.

Cel mai mare safir fațetat din lume este Gigantul Albastru al Orientului. Acesta este un safir enorm de 486,52 carate care a fost descoperit în Sri Lanka în 1907.Bijuterii celebre cu safir

Inelul cu safir Rockefeller - Safirul provenit din Myanmar cântărește aproximativ 62 de carate. Este montat în platină de către casa de bijuterii Cartier și este însoțit de două diamante. Inelul a aparținut magnatului Rockefeller, iar în 2001 a fost revândut pentru suma de 3 milioane de dolari.

Colierul cu safire Elizabeth Taylor - Colierul reprezintă un cadou al soțului actriței pentru împlinirea vârstei de 40 de ani. Lănțișorul din platină este format din zale de diamant intercalate cu romburi de safir înconjurate tot de diamante. Cântarind 52,72 carate, colierul a fost achiziționat în anul 2011 contra sumei de 5,9 milioane de dolari.

Bijuterii celebre cu safir

Colierul Blue Belle of Asia - Este unul dintre safirele legendare ale planetei. Are nu mai puțin de 392,52 de carate. Originar din Ceylon, a fost descoperit în anul 1926. Povestea lui este misterioasă, fiind deținut de-a lungul timpului de catre colecționari care rareori își dezvăluiau identitatea. Colierul care îl conține este creat din platină și diamante. În anul 2014, Blue Belle of Asia a fost vandut cu suma de 17,5 milioane de dolari.


Cum ai putea purta safirul

Respectând regulile culorilor, alături de bijuteria ta cu safir ai putea purta o bluză de culoarea piersicii. Ar merge, deasemnea, galbenul șofran sau roșul coral.

O ținută luminoasă pentru o piatră princiară

Dacă stilul tău este mai moderat, negrul și griul se potrivesc de minune cu strălucitorul safir. Poate un pic de albastru pe bluză sau un strop de indigo pe rochie nu ar strica pentru o mai bună intrare în atmosferă. Nu uita de violet, combinația e superbă!


Cum am grijă de safirul meu

O soluție ușoară de apă caldă și detergent delicat curăță în siguranță bijuteriile din safir.

Duritatea safirelor permite purtarea lor în fiecare zi, fără grija constantă cu privire la zgârierea sau deteriorarea acestora.


Final

Se spune că safirul albastru este o piatră a ordinii mentale și a conștientizării psihice. Dacă vă îndrăgostiți de această piatră, și nu vă trebuie mult, veți simți iremediabil recunoștință și respect față de planetă și tot ce înseamnă viața noastră autentică aici.

Ca şi celelalte geme naturale, safirul ne oferă o dovadă a frumuseții naturale pure, nealterate.


P.S Ai ajuns la final şi aceasta, cum ne place să credem, este pentru că ţi-a plăcut articolul nostru. Iţi multumim! Dacă nu te grăbeşti însă, ne-ar încânta un semn al aprecierii tale, fie sub forma unui "like", fie distribuind articolul. :)

P.P.S Poţi primi articolele noastre direct pe e-mail. Înscrie-te la newsletter aici și află confortabil informații din lumea incredibilă a pietrelor prețioase!

Comentarii

C
Cristina Constantin
27 sept. 2020
Imi plac safirele dar piatra mea cea mai specială este un diamant mic. Dacă aveți bijuterii cu safir si diamant la un pret accesibil si pentru cei cu salarii mici, astept o oferta. Multumesc!