Piatra Lunii - lumina care dansează cu tine

Povestea pietrei lunii

În Roma antică se credea că a fost creată din razele Lunii. În India este o piatră sacră, care aduce vise frumoase. În Europa aduce liniște și bogăție. Această gemă îndrăgită și magică se numește Piatra Lunii și este piatra lunii iunie alături de perlă și alexandrit.

Este cunoscută ca o piatră pentru începuturi noi, pentru dragoste și noroc. Ajută inspirația și ne protejează, în special pe aceia dintre noi care sunt foarte sensibili.

Piatra lunii mai este denumită „adularia”, după Mt. Adular din Elveția, o sursă faimoasă pentru aceste geme. Muntele Adular și-a împrumutat numele şi pentru efectul caracteristic al pietrei, fascinanta adularescenţă.

Nuanțele de culori în care o găsim sunt alb, cea mai cunoscută și cea mai spectaculoasă, dar și variante de portocaliu, albastru, gri, verde sau, cea mai rară, negru.


Influenţele mistice ale pietrei Lunii

Piatra lunii este una dintre cele trei geme asociate lunii iunie, alături de perlă și alexandrit. Este, de asemenea, piatra de naștere pentru cei născuți într-o zi de luni. Zodiacal, piatra lunii ține de Rac, Pești și Gemeni.

Este piatra celei de-a treisprezecea aniversări a căsătoriei.

Se asociază pietrei lunii abilitatea de a ghida drumul călătorilor, mai ales noaptea.

Piatra lunii echilibrează energiile la nivelul chakrei plexului solar, permițând sinelui tău superior să controleze emoțiile, astfel încât să nu devii agitată, grăbită şi să iei decizii proaste. Chackra sacrală este şi ea influenţată de piatra lunii, aducând energii benefice fertilităţii .

Chakra Manipura

Piatra Lunii emană o vitalitate profundă, o energie creativă care vă poate învălui ca nişte ape calde şi vă poate ajuta să eliberaţi energiile negative.

O credinţă foarte romantică, rămasă din trecut, spune că îndrăgostiţii ar trebui să schimbe între ei aceeaşi piatră a lunii la fiecare două săptămâni, pentru o relaţie tandră şi lipsită de pericole.

Somnul cu o piatră a lunii aşezată sub pernă iţi poate arăta viitorul.

Dacă avem nevoie de stabilitate emoțională piatra lunii ne poate ajuta. Ea sporește intuiția, provoacă inspirația şi are multe de spus in dragoste.

Datorită capacității pietrei lunii de a spori empatia, ea este recomandată și persoanelor ce conduc un colectiv, fie de adulți, fie de copii.


De unde provine piatra Lunii

În Europa a fost exploatată în Elveţia, iar în lume sunt deschise mine în Brazilia, India, Sri Lanka, Mexic, Myanmar, Madagascar, SUA și Tanzania. Sri Lanka ne oferă exemplarele de cea mai înaltă calitate.


Proprietăţile fizice ale pietrei Lunii

Piatra lunii se situează între 6 și 6,5 pe scara de duritate Mohs. Cu toate aceasta, este predispusă la rupere din cauza clivajului din piatră. Clivajul este tendința ca o piatră să se rupă de-a lungul sau straturilor sale.

Pietre semiprețioase inrudite cu piatra lunii sunt labradoritul, amazonitul și piatra soarelui.

Adularescența este fenomenul optic care provoacă strălucirea minunată pe suprafața pietrei. Lumina se mișcă de-a lungul pietrei la fel cum lumina lunii ar aluneca peste un lac liniştit. Acest lucru se întâmplă atunci când lumina se reflectă în straturile subțiri din care este formată piatra.

Adularescența

Un lucru vital în prelucrarea gemei este ca șlefuitorul să identifice modul în care lumina intră și se comportă în piatră. Aceasta înseamnă că piatra va fi tăiată și șlefuită întotdeauna pe planul adularescenței, care va fi paralel cu intervenția bijutierului. Astfel, pot apărea cele mai frumoase fenomene luminoase, ca asterismul sau chatoianța.


Cum disting adevărata piatra Lunii de cea falsă

Piatra lunii este una dintre puținele pietre care deţine incluziuni atât de caracteristice încât e dificil de imitat. Acestea seamănă, la nivel microscopic, cu nişte insecte cu mai multe picioare și sunt cunoscute sub numele de „centipede”.

Uneori mai este confundată cu specimene de calcedonie lăptoasă sau de spinel sintetic. Acești înlocuitori, însă, sunt ușor de observați.

Încă nu au fost raportate exemplare false de piatra lunii, ne asigură Societatea Internațională a Pietrelor Prețioase.


Bijuterii celebre cu piatra lunii

Broșa Tiffany – bijuterie creată de fiul fondatorului celebrului magazin Tiffany în anul 1910. Broșa constă într-o montură de platină pe care s-a bătut un safir central înconjurat de mai multe pietre ale lunii. Marginea broșei este decorată cu mici safire și filigrane de platină. Prețul estimat este de 30000 de dolari.

Brățară cu kianite, piatra lunii și diamante – creată de casa de bijuterii Lang și vândută confidențial unui client secret. Bijuteria este formată din 27 caboșoane de kianit, 84 caboșoane de piatra lunii și 34 de diamante fațetate briliant. O minunăție!


Inel cu piatra lunii și rubine Crevoshay – Artista Paula Crevoshay a fațetat cu migală și îndrăzneală o gemă de piatra lunii și a montat-o pe un inel din aur alături de șase rubine. Extraordinara bijuterie uimește atât prin calitatea rubinelor, alese de data asta pentru a seconda o altă gemă, cât și prin aspectul eminamente princiar.


Asocieri cu alte pietre prețioase

Pietrele prețioase mai sunt catalogate în funcție de elementele primordiale ale planetei, cele bine cunoscute patru forțe: Focul, Apa, Aerul și Pamântul. De aceea, putem combina anumite geme pentru a dezlega mai ușor sau a întări efectele benefice ale acestora.

- piatra Lunii şi larimar = rezonanta cu emotiile celuilalt si puterea de a face binele

- piatra Lunii şi carneol = bucuria de a împărtăși vise și aplecarea de a le înțelege sensul

- piatra Lunii şi ametist =creativitate spirituală, suflet poetic, detașat

- piatra Lunii şi citrin = capacităti adevărate de a instrui și a merge impreuna cu ceilalti către scopul comun


Curiozităţi despre piatra Lunii

Nestemata misterioasă a fost extrem de populară în perioada „Art Nouveau”, care a avut loc în urmă cu mai bine de 100 de ani.

Celebrul Louis Comfort Tiffany, fiul întemeietorului binecunoscutei mărci de bijuterii Tiffany, a lucrat mult cu piatra lunii, creând adevărate capodopere.

Brătara Tiffany

În timpul mișcării „Flower Power” din anii 1960 piatra Lunii a fost adoptata ca gema a iubirii si a pacii, potrivindu-se foarte bine cu atmosfera lor idealistă, eterică

În 1970 piatra Lunii a devenit piatra prețioasă a statului Florida datorită celebrei aselenizări.

Designerii mișcării New Age din anii 1990 au apelat din nou la frumusețea naturală a pietrei pentru inspirație.

Piatra lunii este folosită intens în cea mai veche formă de medicină din lume: Ayurveda. Medicul prescrie rețete din ierburi alături de exerciții fizice și forme de meditație în compania pietrei lunii, în funcție de afecțiunea fiecăruia.


Cum ai putea purta piatra lunii

Piatra lunii este o gemă preponderent albă, translucidă, care reflectă lumina zilei într-un albastru unic, eteric. O putem considera un fel de oglinjoară, ea preluând culorile puternice din preajmă și reflectându-le în maniera ei.

Dacă doriți să scoateți în evidență cu adevărat piatra lunii, deoarece aveți un inel magnific cu o piatră mare sau o pereche de cercei uluitori, trebuie să vă îmbrăcați în haine din familia albastrului, culoarea pe care o piatra lunii o iubește.

Dacă vă place o apariție rafinată, subțire, angelică, puteți asorta haine din tenta albului, a cărui relație cu lumina este atât de expresivă.

Culorile din paleta galbenului, mai precis a galbenului plin, galben-roșcat sau șofran pot interfera interesant și cochet cu bijuterii de argint cu piatra lunii.


Cum am grijă de piatra Lunii

Pentru a curăța fizic piatra lunii, aveţi nevoie doar de apă și de o cârpă moale. Nu frecați prea tare și evitați întotdeauna substanțele chimice dure. Evitați căldura ridicată și schimbările bruște ale temperaturii.

Îndepărtați întotdeauna bijuteriile înainte de a face duș.

Fiindcă piatra Lunii își reîncărcă energiile în lumina Lunii, o puteţi așeza peste noapte pe un pervaz sau în aer liber.


Final

Piatra lunii este simbolul feminității. Este o gemă fermecătoare, caldă și magică. Liniștea pe care o generează această piatră este aproape senzuală.

Ca şi celelalte geme naturale, piatra Lunii ne oferă o dovadă a frumuseții naturale pure, nealterate.


P.S Ai ajuns la final şi aceasta, cum ne place să credem, este pentru că ţi-a plăcut articolul nostru. Iţi multumim! Dacă nu te grăbeşti însă, ne-ar încânta un semn al aprecierii tale, fie sub forma unui "like", fie distribuind articolul. :)

P.P.S Poţi primi articolele noastre direct pe e-mail. Înscrie-te la newsletter aici și află confortabil informații din lumea incredibilă a pietrelor prețioase!

Comentarii

C
Constanța Ferenț
26 iul. 2022
Am fost de adevăratele bolnavă.. Nu are rost să dezvolt, trebuie doar să spun că la un moment dat mi-am dat seama că trebuie să am un talisman. Am căutat : gemeni și relații benefice primite de la pietre semiprețioase. Am găsit : piatra Lunii. Am comandat cercei și un inel. Evident argint, pentru mine aurul înseamnă ceea ce pentru alții înseamnă vineri 13, pisica neagră. Le-am primit. Le-am trecut sub un jet de apă rece, le-am pus la locul lor. Inelul era un pic cam larg și deși nu port bijuterii pe mâna dreaptă, a trebui, fiindcă singurul deget căruia i s-a potrivit, a fost mijlocul dreptei. Am respirat! Boala a trecut instantaneu, deși cu o oră înainte mă rugam să mor. Nu le mai dau jos, nu aș putea, simt o legătură, ca și cum ar fi părți din mine pierdute și regăsite.