Peridotul - gema care te pune (la loc) în lumină.

Povestea peridotului

Celebru pentru nuanțele lui verzi, peridotul este o piatră semiprețioasă care afișează o singură culoare. Nu există peridot albastru sau peridot negru.

Istoria cunoscută a peridotului începe încă din antichitate, din epoca faraonilor. Insula Zabargad din Marea Roșie a fost, până spre începutul primului război mondial, principala sursă de exploatare a peridotului.

Numit și "smarald de seară" datorită proprietății acestuia de a-și păstra culoarea intensă și la lumină artificială, peridotul a traversat timpurile până în zilele noastre ca o gemă iubită pentru nuanța ei verde-gălbuie ce amintește de frunzișul copacilor din luna august.

Numele peridot provine de la cuvântul arab "faridat", care înseamnă piatră prețioasă. Egiptenii antici îl numeau „bijuteria soarelui”, din cauza strălucirii lui orbitoare în lumina soarelui din deșert.


Influenţele mistice ale peridotului

(Informațiile furnizate aici sunt destinate exclusiv scopurilor cultural informative. Acestea nu sunt informații medicale)

În antichitatea vestică, peridotul era cunoscut ca "piatra soarelui” . Ei credeau că are puterea de a de a alunga spiritele rele, nocturne și ajuta impotriva fricii de întuneric.

În Asia, peridotul curăță chakra inimii și potențează aplecarea spre autocunoaștere.

În Hawaii, peridotul simbolizează lacrimile zeiței Pele și este considerat o piatră vindecătoare. Pe unele plaje din arhipeleagul Hawaii se pot găsi boabe micuțe de peridot care sunt prea mici pentru a fi prelucrate.

Peridotul poate fi un ameliorator al relațiilor dificile. Aduce în cuplu o energie care se opune emoțiilor negative și favorizează echilibrul emoțional.

Din punct de vedere zodiacal, Leul și Fecioara împărtășesc cel mai bine beneficiile prețiosului peridot.

Peridotul si chakra inimii

Peridotul are, deasemenea, un efect tonic - poate ajuta la vindecarea și regenerarea țesuturilor. Este de ajutor în problemele minore ale inimii, plămânilor și splinei.

Verde-galbenul peridot poate fi foarte de ajutor pentru cei cu o stimă de sine scăzută. Această piatră luminoasă sporește încrederea și afirmarea doar purtând-o, fie intr-o bijuterie, la femei, fie ca gemă la bărbați. Ea ajută un om să-și vadă propria lumină și să înțeleagă faptul că merită dragoste.

Peridotul ajută și la tratarea vinovăției, indiferent dacă este reală sau provenită în urma acțiunilor răutăcioase din jur. Este un bun stimulent la nivel energetic, promovând pofta de viață.


De unde provine peridotul

Peridotul este extras în principal în Myanmar (Birmania). Este singura sursă cunoscută care minează cristale de peridot masive.

Harta minelor de peridot

Alte mine de peridot găsim în Pakistan, Norvegia, Statele Unite, Mexic, Sri Lanka și Kenia.


Proprietățile fizice ale peridotului

Peridotul este o varietate superioară a olivinei.

Își datorează culoarea concentrației de fier din compoziție, cu cât deține mai mult fier, cu atât devine mai verde și variază de la verde-galben la verde maroniu.

Peridotul este o piatră relativ moale, având între 6 și 7 pe scara de duritate Mohs, ceea ce o face puțin mai moale decât ametistul sau smaraldul.

Lucrul spectaculos la peridot este modalitatea de formare. În timp ce majoritatea nestematelor se creează în scoarța terestră, peridotul prefera straturi mult mai adânci, situate în mantaua Pământului. Este același mod de agregare care ne mai dă o piatră minunată, și anume diamantul. Peridotul se formează în magmă în mantaua superioară și este adus la suprafață prin activitatea tectonică sau vulcanică.

Mai putem spune despre peridot ca deține o refracție dublă foarte puternică. Aceasta produce efecte de dublare spectaculoase în rețeaua internă a pietrei.


Cum disting peridotul autentic de cel fals

Peridotul nu a fost niciodată sintetizat, dar pot exista o serie de imitații ieftine, din sticlă. Aceste imitații la nivel coloristic nu sunt prezente în comerțul legal.

O modalitate sigură de a testa un peridot este de a-i observa capacitatea sa naturală de refracție. Nu este pur și simplu rentabil sa se reproducă în plastic sau sticlă acest remarcabil joc optic.


Asocieri cu alte pietre pretioase

- peridot şi granat = încredere în propriile acțiuni

- peridot şi citrin = ușurință în a crea noi surse de bani dar și de ai inmulți

- peridot şi crisopraz = combinație foarte eficientă pentru a lucra cu chakra inimii

- peridot şi piatra lunii = în special pentru protecția psihică și pentru a vă ajuta să vă dezvoltați abilitățile clarvăzătoare.


Curiozităţi despre peridot

Peridotul este declarat piatra națională a Egiptului.

Cel mai mare peridot a fost găsit pe insula Zabargad, în Marea Roșie. Are o greutate de 319 carate și aparține acum Institutului Smithsonian din Washington D.C.

Extraterestru

Peridotul este ... un mineral extraterestru! El a fost descoperit de-a lungul timpului în compoziția mai multor meteroriți. Unele dintre aceste cristale extraterestre rare sunt chiar destul de mari pentru a fi fațetate ca pietre prețioase. În Rusia există câteva geme de peridot tăiate de la un meteorit care s-a prăbușit în Siberia de Est în 1749.

Peridotul a fost adus în Europa din bazinul mediteranean în perioada Cruciadelor.


Cum ai putea purta peridotul

Peridotul se asortează excelent cu hainele deschise, de culoare galbenă sau albă. Se potrivește, desigur, și cu o ținută în care predomină verdele pal sau galben-măsliniu.

Ținută asortată cerceilor cu peridot

Fiind o piatră luminoasă, strălucitoare, peridotul se așează minunat alături de vestimentația de ocazie, nefiind cu nimic mai prejos decât gemele prețioase. În același timp, peridotul caboșon poate fi purtat in mod obișnuit, cu ținute relaxate care imbină coloristic sclipirile unice ale frumosului peridot.


Cum am grijă de peridotul meu

Peridotul este o gemă mai moale.

Trebuiesc evitate șocurile mecanice și termice. Poți curăța piatra cu o perie moale, cu apă caldă și detergent. Peridotul are, de asemenea, o anumită sensibilitate la acizi, chiar și la cei care se găsesc în transpirație.

Fiind considerabil mai moale decât multe alte pietre, trebuie să avem mai multă grijă pentru a preveni zgârieturile.


Final

Piatra semiprețioasă numită peridot este una dintre cele mai frumoase pietre verzi. Ea afișează un mănunchi de nuanțe verzi asemănătoare ierbii sau frunzelor în apropierea toamnei.

Oamenii care s-au născut în luna august au norocul să aibă o piatră de naștere atât de frumoasă. Peridotul adaugă un aer proaspăt oricărei ținute.

Ca şi celelalte geme naturale, peridotul ne oferă o dovadă a frumuseții naturale pure, nealterate.


P.S Ai ajuns la final şi aceasta, cum ne place să credem, este pentru că ţi-a plăcut articolul nostru. Iţi multumim! Dacă nu te grăbeşti însă, ne-ar încânta un semn al aprecierii tale, fie sub forma unui "like", fie distribuind articolul. :)

P.P.S Poţi primi articolele noastre direct pe e-mail. Înscrie-te la newsletter aici și află confortabil informații din lumea incredibilă a pietrelor prețioase!

Comentarii

A
AUREL PAUN
27 dec. 2022
Am sesizat doar bijuterii pentru femei, si pentru ca sunt un leu nativ doresc sa vizionez si ceva barbatesc !
M
Maria
14 aug. 2022
mulțumesc pentru caracterizarea peridotului, îmi place gema

Articole similare

Granatul - piatra pasională
Granatul - piatra pasională
Povestea granatului Granatul este piatra intensă a lunii ianuarie. Numele "granat" provine din cuvântul latin "granum", care se traduce prin samânță. Denumirea modernă de granat a fost...
Piatra Lunii - lumina care dansează cu tine
Piatra Lunii - lumina care dansează cu tine
Povestea pietrei lunii În Roma antică se credea că a fost creată din razele Lunii. În India este o piatră sacră, care aduce vise frumoase. În Europa aduce liniște și bogăție. Această gemă...
Smaraldul - piatra intuiţiei și a reînnoirii
Smaraldul - piatra intuiţiei și a reînnoirii
Povestea smaraldului Provenit , în timpurile moderne, din minele celebre ale Columbiei si Braziliei, mineralul cu cea mai romantica aură, piatra de naștere a lunii mai, se prezintă: smaraldul. ...
Ametistul - piatra care te ține de mână
Ametistul - piatra care te ține de mână
Povestea ametistului Închipuieți prima persoană care a ținut vreodată în mână un ametist. Greu ca o piatră, dar care lasă lumina să-l străbată; rece la atingere, dar cu o culoare atât de violetă...