Opalul - delicat ca o șoaptă, intens ca o îmbrățișare

 Povestea opalului

 Opalul este o gemă a contrastelor, prețioasă, fină, fragilă dar tot atât de inspirantă prin aspectul ei fluid și energiile precise pe care, se spune, le transmite.

Numele acestei pietre deosebite are la origine cuvântul sanscrit "upala", însemnând piatră prețioasă si mai tarziu derivatul grecesc "opallios", adică "a vedea o schimbare de culoare".

Se oferă cadou pentru aniversarea a 14 ani de căsătorie. A fost, deasemenea, asociat cu zodiile Scorpion și Balanță.

Tipuri de opale

Cele mai cunoscute trei varietăți ale opalului sunt opalul negru - care are un fundal albastru închis, verde închis sau negru, pe care lumina reflectă un joc de culori fascinant; opalul alb - care ne atrage printr-o culoare deschisă ca albul, cremul, galben pal, și cel de-al treilea este opalul de foc, cu o culoare roșu-portocaliu, ușor translucid și... puternic adictiv :)


De unde provine opalul

Australia este cel mai mare producător de opal. Aici se procesează aproximativ 95% din totalul industriei opalului mondial.

Harta minelor de opal

Cealaltă parte de 5% se împarte între zone opalifere ca Etiopia, Sudan, Honduras, Brazilia, Mexic și Statele Unite


Influenţele mistice ale opalului

(Informațiile furnizate aici sunt destinate exclusiv scopurilor cultural informative. Acestea nu sunt informații medicale)

Opalul este o piatră creată prin absorbție și are ca trăsătură principală reflectarea superbă a luminii. Fiecare opal, indiferent dacă este comun sau prețios, te ajută să-ți aduni gândurile și emoțiile. El amplifică trăirile interioare, acționând ca o oglindă, pentru a-ți clarifica îndoielile și a le exprima coerent și fără teamă.

Vechii greci credeau că opalul s-a format din lacrimile de bucurie ale lui Zeus când a învins titanii. Aceasta s-a propagat în culturile europene înzestrând opalul cu darul speranței și al purității.

Populația originară din Australia, tărâmul opalului, are ca și credință povestea că opalul este amprenta marelui creator, coborât pe Pamânt de pe un curcubeu pentru a aduce armonie printre oameni.

Nomazii arabi povesteau că opalele sunt pietre magice căzute din cer în timpul furtunilor.

Babilonienii onorau opalul de foc ca fiind o nestemată vindecătoare , cu proprietăți de purificare a apei.

Se mai spune că piatra contribuie la stimularea originalității și încurajează interesul pentru arte.

De asemenea, este cunoscut că opalul are un rol benefic pentru cei care suferă de dependențe chimice.

Opalele "mângâie" mintea neodihnită și sunt pietre ale viselor fericite. Sunt deosebit de liniștitoare pentru cei care nu dorm bine sau au coșmaruri recurente.

În privința chakrelor, opalul este unic, deoarece poate rezona cu oricare dintre ele, în funcție de slăbiciunile momentane ale posesorului.

Ca o concluzie, această piatră aparte acționează ca un stabilizator emoțional și mental. Poate fi privit ca antidot împotriva neliniștii și a pesimismului.


Proprietățile fizice ale opalului

Opalul este o piatră relativ moale, având un scor de 5,5 până la 6,5 pe scara Mohs a durității. El este, de obicei, lăptos și translucid părând că emană o lumină ușoară. Este...opalescent. Interesant este că opalul conține, de asemenea, apă, care îi reduce greutatea specifică, și îi conferă o duritate mai mică.

Unele opale prezintă spectaculosul fenomen numit "jocul culorilor". Acesta este posibil datorită procesului de formare al opalului, și anume prin reflectarea luminii de către minuscule sfere de siliciu din interior. Datorită lor putem vedea acele efecte irizante, strălucitoare și colorate.

Sunt specimene de opale care prezintă o intensitate și o calitate a culorilor care rivalizează și depășesc fenomenul prezent și în diamante. Cele mai bune opale sunt, de obicei, mai scumpe decât safirele, rubinele, smaraldele sau diamantele.


Cum disting opalul autentic de cel fals

In privința opalelor, lucrurile sunt mai dificile. Există opal sintetic, opal fals precum și pietre parțial artificiale, cum ar fi triplete și dublete.

Opalul sintetic este creat în laborator folosind aceeași structură și compoziție minerală ca a unui opal natural. Nu diferă cu nimic față de un opal creat de natură. Opalul fals însă, este fabricat din sticlă sau plastice. Acesta nu este un opal, este o farsă. În privința opalelor parțial artificiale, numite dublete sau triplete numele spune tot: baza opalului este artificială iar suprafața este un strat de opal natural. Se pot folosi două straturi sau trei, de aici și numele lor.

Cum ne dăm seama însă de calitatea și originea opalului nostru? Este greu dar sunt anumite caracteristici care ne ajută. De pildă, dacă opalul este clar lăptos, tonul general al pietrei este spre alb și este ușor transparentă, atunci este opal adevărat. Toate opalele tip dubletele și triplete sunt de culoare închisă, deoarece au un suport artificial negru. Dacă putem privi opalul la un microscop, putem vedea că opalul sintetic are un tipar de culoare ordonat, pe când cel natural nu prezintă niciodată o astfel de caracteristică.

De reținut ar fi că, întotdeauna, tot ce pare perfect, este artificial. Pentru a evita procurarea de opale false, apelați mereu la surse credibile, magazine de bijuterii care oferă certificate de garanție și marcaje de autenticitate.


Asocieri cu alte pietre pretioase

- opal şi safir = emotivitate exteriorizată cu succes

- opal şi ametist = încredere sporită

- opal şi turmalina = conștientizarea propriilor calități

- opal şi citrin = rafinament, calm, noblețe în arta vieții


Curiozităţi despre opal

Unul dintre cele mai rare opale este numit Opal Harlequin, care prezintă modele de culoare asemănătoare unui șah.

Australia produce aproximativ 95% din opalurile lumii.

Focul Australiei

Cel mai fin opal din lume, o gemă de 998 de grame numită Focul Australiei,este evaluată la peste 675.000 de dolari.

Conținutul de apă al unui opal poate fi mai mare de 20%, dar este de obicei în intervalul de 5%.

În epoca medievală, toate fecioarele blonde doreau să poarte opal, deoarece acesta era considerat o garanție absolută pentru ca părul lor să rămână strălucitor și deschis.

Când sunt scufundate în apă, unele soiuri de opal devin semitransparente.

În 2015 a fost anunțată descoperirea pe Marte a unui tip de opal.


Cum ai putea purta opalul

În primul rând nu vei purta opalul ca pe o piatră de zi cu zi.

Această gemă frumoasă este destul de delicată și riscăm să o zgâriem în fuga zilei. Este mai bine să o etalezi la diferite ocazii speciale.



Datorită nuanței lui eterice, și vorbim aici despre opalul comun, alb-crem-gălbui, opalul se poate asorta excelent cu aproape orice culoare.

Trebuie sa fim atenți un pic, însă, la ținutele deschise, în tonuri de alb sau gri, pentru a nu anula sclipirea diafană a gemei.


Cum am grijă de opalul meu

Trebuie să vă tratați opalul cu grijă pentru a preveni zgârieturile sau loviturile.

Deoarece opalul conține puțină apă (până la 20%), nu trebuie depozitat niciodată aproape de o sursă de căldură. Dacă opalul se usucă prea mult, tinde să crape. Pentru a vă împiedica opalul să se usuce, poate fi util să îl scufundați în apă timp de mai multe ore.

Folosiți doar apă călduță și o cârpă moale pentru întreținere.


Final

Cei vechi spun că cele mai profunde sentimente, iubirea și recunoștința, sunt clarificate cu ajutorul opalului. Cei care îl iubesc spun că este o piatră emoționantă, tulburătoare.

Ca şi celelalte geme naturale, opalul ne oferă o dovadă a frumuseții naturale pure, nealterate.


P.S Ai ajuns la final şi aceasta, cum ne place să credem, este pentru că ţi-a plăcut articolul nostru. Iţi multumim! Dacă nu te grăbeşti însă, ne-ar încânta un semn al aprecierii tale, fie sub forma unui "like", fie distribuind articolul. :)

P.P.S Poţi primi articolele noastre direct pe e-mail. Înscrie-te la newsletter aici și află confortabil informații din lumea incredibilă a pietrelor prețioase!

Comentarii