Luna martie - Acvamarinul

Luna martie - Acvamarinul

       Origini

       Se crede că a fost luat din comorile sirenelor, se spune că sporește fericirea în căsătorie, se ştie că provine dintr-o familie nobilă alături cu smaraldele. Doamnelor şi domnilor, vă prezentăm unicul și prețiosul acvamarin.

        Mai întâi de toate, acvamarinul este o piatră semiprețioasă limpede, aproape complet lipsită de incluziuni. Nuanțele cu care ne încântă se află între albastru și verde. Pentru că îl asociem cu oceanul, îl credităm cu diferite influențe benefice: stare pozitivă, sentimente ample, calm.

       Din latină, acvamarin se traduce prin „apa mării”, şi este piatra de naștere oficială a lunii martie. Aceasta este stabilită încă din anul 1912 de către American National Association of Jewelers.

       Influențele mistice ale acvamarinului

      Aniversarea cu numărul 19 a căsătoriei are ca simbol acvamarinul. Cuplul sărbătorit va avea în continuare parte de echilibru şi putere de a evita stârnirea energiilor joase.

       Acvamarinul este legat de chakra gâtului, scăzând semnificativ teama de a vorbi sau a cânta în public precum şi unele afecţiuni uşoare.

        În întinsul Ev Mediu, acvamarinul era purtat de către marinari, pentru a fi protejaţi. Tot atunci se credea că sculptat în formă de sferă, acvamarinul deschidea sursa previziunilor fiind folosit ca oracol. Da, bila de sticlă de la bâlci are totuşi un trecut preţios :)

       Ţinut ca pandantiv, acvamarinul poate calma suferinţa. Purtătorul de acvamarin devine mai prietenos, mai înţelegător şi chiar mai inteligent. Înlătură lenea şi ajută posesorul să pornească ce îşi propune.

       Dintre oamenii importanți ai vremurilor noastre, Lady Di era cunoscută ca iubitoare de acvamarin.

       Nu în cele din urmă acvamarinul este grozav pentru meditație. Calmează gândurile și înlesneşte totodată revelarea planurilor superioare ale existenţei.

       De unde provine acvamarinul

       India și în principal regiunea Karur a devenit în ultimii ani un furnizor foarte important de acvamarin. Pietrele prețioase din această sursă au o culoare albastru destul de închis cu o tonalitate metalică.

       Brazilia este însă principala sursă mondială de geme fine de acvamarin. Localitățile includ Minas Gerais, Rio Grande do Norte, Ceara și altele.

       Alte locuri de unde se exploatează această piatră semipreţioasă sunt Madagascar, Statele Unite, Afganistan, Pakistan și Nigeria.

       Proprietăţile fizice ale acvamarinului

      Ştiinţific, acvamarinul este o formă de beril cu duritatea de 7,5-8 pe scara Mohs. Din familia lui mai fac parte heliodorul, morganitul şi smaraldul.

       Culoarea unui acvamarin variază de-a lungul spectrului de culoare albastru-verde. Majoritatea acvamarinelor sunt de culoare albastru deschis, dar cele mai scumpe tind spre albastru închis. Profilul de culoare al acvamarinului depinde de cât de mult fier conține în structura sa.

       Mulți bijutieri consideră acvamarinul o piatră semiprețioasă ideală pentru a împodobi un inel de logodnă. De aceea, bijutierii califică această gemă prin sistemul de clasare a diamantului, cei 4 C. Carat, claritate, culoare și croială (tăietură).

       Cum disting acvamarinul fals de cel veritabil

      Acvamarinul este o piatră semprețioasă destul de dură. La aproape 8 pe scala de duritate, acvamarinul nu va putea fi zgâriat de unghie sau de un creion. Dacă un acvamarin prezintă zgârieturi de suprafață, este foarte posibil sa fie un fals din sticlă.

       Există apoi imbatabilul test de temperatură. Atingeți piatra prețioasă pe frunte: dacă simțiti o atingere caldă, la temperatura camerei, tineți în mâna un fals. Ca orice piatră prețioasă autentică, acvamarinul se va simți mai rece decât temperatura camerei.

       Să nu uităm de preţ. Orice acvamarin care este albastru intens, dar este vândut la un preț ieftin este probabil tratat termic sau nu este deloc acvamarin.

       Cum am grijă de acvamarinul meu

       Acvamarinul nu necesită îngrijiri speciale. Puteți utiliza întotdeauna o perie moale, un detergent ușor și apă caldă pentru a vă curăța piatra în siguranță.

       Curiozităţi despre acvamarin

     "Dom Pedro" este numele celui mai mare acvamarin tăiat vreodată, având nu mai puţin de 10363 carate. (Nu uitati ca greutatea pietrelor pretioase se masoara in carate, iar un carat are aproximativ 200 grame). Puteţi face calculele... "Dom Pedro" este expus în cadrul Muzeulului de Istorie Naturală Smithsonian din Washington, D.C.

       Anumite tipuri de acvamarin prezinta efectul ochi de pisică (despre efectul ochi de pisica aici) si altele, mai rare, etaleaza splendidul efect numit asterism (despre asterism aici).

       Cristalele de acvamarin pot crește până la dimensiuni uriașe și sunt de obicei binecuvântate cu o claritate excelentă.

       Final

       Acvamarinul este unul dintre cele mai cunoscute pietre semipreţioase din lume. Ca şi celelalte geme naturale, ne oferă o amintire a frumuseții naturii pure, nealterate.

P.S Ai ajuns la final şi aceasta, cum ne place să credem, este pentru că ţi-a plăcut articolul nostru. Iţi multumim! Dacă nu te grăbeşti însă, ne-ar încânta tare mult un semn al aprecierii tale, fie sub forma unui "like", fie cu o distribuire. :)

P.P.S Poţi primi articolele noastre direct pe e-mail. Înscrie-te la newsletter aici și află confortabil informații din lumea incredibilă a pietrelor prețioase!

Comentarii