Ametistul - piatra care te ține de mână

Povestea ametistului

Închipuieți prima persoană care a ținut vreodată în mână un ametist. Greu ca o piatră, dar care lasă lumina să-l străbată; rece la atingere, dar cu o culoare atât de violetă ca un foc magic... Fascinație pură, care continuă, desigur, și astăzi.

Ametistul este piatra semipreţioasă care aparţine lunii februarie, fiind piatra de naștere atât pentru zodia Vărsător (1 -18 februarie), cât și pentru zodia Pești.

Istoria ametistului este veche, şi stim, de exemplu, că în antichitate era cunoscut drept una dintre cele cinci pietre preţioase importante, alături de diamant, smarald, rubin şi safir.

Mai ştim că, încă din cele mai vechi timpuri, ametistul a fost asociat cu vinul, datorită culorii, şi se credea că ajută petrecăreţii să rămână imuni la efectele abuzului de licori tari. Piatra şi-a luat numele chiar de aici, amethystos în greaca veche însemnând, aproximativ, fără beţie.

Ametistul este, de asemenea, piatra semi-prețioasă care marchează cea de-a șasea aniversare a căsătoriei.


De unde provine ametistul

Ametistul a fost o piatră dificil de găsit, încă din antichitate. Până de curând, ametistul provenea în mare parte din Rusia. În timpurile noastre, însă, s-au descoperit în Brazilia depozite uriașe și ametistul a devenit o piatră semiprețioasă. Astăzi, ametistul este minat în diferite țări din Asia, Africa și cele două Americi.


Influenţele mistice ale ametistului

(Informațiile furnizate aici sunt destinate exclusiv scopurilor cultural informative. Acestea nu sunt informații medicale)

De-a lungul timpului, ametistul a fost asociat, în diferite culturi, cu o piatră a păcii, a liniştii. Claritatea lui precum şi culoarea, era căutată pentru a oferi purtătorului vise divine sau pentru a ajuta în drumul spre iluminare.

Ametistul este o piatră care te ajută să îți păstrezi calmul și să îți stăpânești emoțiile chiar și atunci când este greu de realizat asta. Este foarte benefic în a păstra emoțiile pozitive înăuntrul unui grup de oameni care se iubesc, o familie, prieteni, cuplu.

Ametistul mai este benefic celor stresati, celor care au nevoie de ajutor pentru a se bucura de odihnă, pentru a se liniști sau pentru a adormi.

Se mai spune că ametistul este foarte bun talisman pentru cei care călătoresc mult.

Asocierea ametistului cu luna februarie provine, după anumite credinţe, încă din perioada romană dar mai precis putem spune despre asocierea lui cu sfântul Valentin, sec.III, ducând apoi spre epoca medievală şi cultura lirică a vremurilor.

Creştinii au preluat şi ei virtuţile ametistului, trecând fie culoarea lui violet în straiele episcopilor fie ca bijuterie protectoare impotriva tentaţiilor mistice.

Egiptenii antici purtau amulete de ametist ca protecție împotriva rănilor.

Tibetanii realizează legături speciale din ametist, pe care le poartă cu credința că piatra mov ajută în limpezirea gândurilor.

Rozariu tibetan

Mai la sud, în India, ametistul este legat de chakra gâtului, a celui de-al treilea ochi şi de chakra coroanei. Ametistul este un cristal grozav pentru meditație. Culoarea violet a ametistului este capabilă să stimuleze cea mai înaltă vibrație a celui de-al treilea ochi.


Proprietățile fizice ale ametistului

Din punct de vedere mineral, ametistul are o duritate de 7 pe scara Mohs şi face parte din clasa quartzurilor.

În mod obişnuit este lipsit de incluziuni vizibile cu ochiul liber.

Ametistul face parte din gama gemelor care prezintă pleocroism, o proprietate a pietrelor care sub diferite unghiuri de lumină variază între nuanțele culorii lor.

Ametistul și citrinul sunt foarte înrudite, diferența dintre ele creând-o temperatura la care s-au format. De aceea, în natură se găsesc uneori pietre numite ametrin, care sunt jumatate ametist, jumătate citrin.

Ametrin

În lumea gemologilor se clasifică culorile ametistului în nuanţe de lavandă, pentru tonurile deschise, în nuanţe indigo, strugure, pentru tonurile mai închise şi prună sau zmeură pentru tonurile mai roşiatice.

Culoarea mai roşiatică a ametistului, purpuriul violaceu, este cea mai căutată, preţul ei aşezând bijuteria purtătoare în clasa de înaltă calitate.

Dacă sunteţi posesoarea unei inel cu ametist sau a unor cercei cu ametist ori brăţară cu ametist şi ametistul are o culoare violet profund cu licăriri de roşu şi albastru, atunci detineţi o bijuterie cu ametist rar şi scump.


Cum disting ametistul autentic de cel fals

Ametistul se situează pe poziția șapte a scării Mohs a durității, deci nu va putea fi zgâriat cu un obiect metalic.

Un alt aspect important este temperatura ametistului. La atingere, ametistul este sensibil mai rece decât un alt obiect din încăpere.

Un ametist natural va prezenta ușoare nuanțe ale aceleași culori și nu va avea o singură culoare intensă pe toată suprafața. Deasemenea, culoarea se va schimba ușor odată cu schimbarea unghiului de privire.

De reținut ar fi că, întotdeauna, tot ce pare perfect, este artificial. Pentru a evita procurarea de ametiste false, apelați mereu la surse credibile, magazine online sau fizice de bijuterii înregistrate la ANPC, care oferă certificate de garanție și marcaje de autenticitate.


Asocieri cu alte pietre prețioase

Pietrele prețioase mai sunt catalogate în funcție de elementele primordiale ale planetei, cele bine cunoscute patru forțe: Focul, Apa, Aerul și Pamântul. De aceea, putem combina anumite geme pentru a dezlega mai ușor sau a întări efectele benefice ale acestora.

- ametist şi onix = dorința irepresibilă de a promova echitatea, mergând până la protest

- ametist şi citrin = inteligență emoțională, empatie și ocrotire

- ametist şi peridot = dorința și aplecare către prietenie

- ametist şi lapis = concentrare și pace, liniște

- ametist şi turmalina = zâmbetul și ironia devin ușor noii tăi protectori


Curiozităţi despre ametist

Astrologul medieval Camillo Leonardi presupunea despre ametist că ar avea influențe asupra inteligenței și că ar putea ajuta oamenii să încheie afaceri profitabile.

Inelele de ametist sunt purtate în mod tradițional de episcopii catolici

Grecii antici și apoi romanii obișnuiau să poarte ametist atunci când consumau alcool. Ei credeau că ametistul era capabil să-i protejeze de efectele nocive ale beției.

Cea mai mare geodă de ametist din lume măsoară peste 3 metri înălțime și cântărește 2,5 tone. Se numește Împărăteasa Uruguayului.

În Brazilia există un oraș numit Ametista do Sul (Ametistul Sudului) care are o biserică cu ziduri incrustate cu ametiste aduse de toți locuitorii zonei.

Biserica din ametist


Bijuterii celebre cu ametist

The Delhi Purple Sapphire – misteriosul ametist din Delhi. Povestea bijuteriei începe în anul 1857, atunci când un soldat britanic a furat ametistul din templul lui Indra crezând că este un prețios safir violet. De atunci, ghinioanele celor care au deținut piatra violet au devenit celebre: boli ciudate, o sinucidere, depresii și falimente. Astăzi nevinovata bijuterie se odihnește la Muzeul de Istorie Naturala din Londra. Ar fi trebuit returnat statului indian?... Da, dar cine s-ar risca pentru asta... :)

Colierul cu ametiste ale ducesei de Windsor. Colierul a apărut în viața ducesei în urma unei comenzi date casei de bijuterii Cartier, în anul 1947. Colierul conține 27 de ametiste fațetate, un ametist masiv în formă de inimă, ca pandantiv, turcoaze șlefuite caboșon și diamante.

Bijuterii celebre cu ametist

The Swedish Amethyst Tiara – coroana suedeză cu ametiste. Aceasta face parte dintr-un set completata cu inele , cercei si un colier, toate în tema ametistului. Coroana consistă în șapte ametiste uriașe, fațetate, înconjurate de diamante. Este o bijuterie a casei regale suedeze.


Cum ai putea purta ametistul

Bijuteriile simple, care poartă un ametist micuț, indiferent dacă este fațetat sau caboșon, pot fi purtate cu orice combinație a hainelor dorești.

Dacă ai însă o piesă mai mare, un inel de argint cu ametist sau un pandantiv de argint cu ametist, care atrag atenția, atunci ar fi bine să avem grijă la culorile hainelor.

O combinație foarte reușită ar fi ametist (violet) plus verde (nuațele lui). La fel, violet alături de bleumarin. Mai putem opta pentru galben, bej sau magenta.



Culorile clasice ca albul, griul, maro sau negru se asortează excelent cu ametistul. Secretul aici constă în dozarea mărimii pietrei și a intensității culorii hainelor.


Cum am grijă de ametistul meu

Ametistul nu trebuie lăsat mult vreme în lumină puternică, artificială sau solară, deoarece își pierde din intesitatea culorii.

Nu se curăță decât cu o lavetă moale și poate cu apă călduță și puțin săpun.


Final

Celebrăm ametistul, piatra de naștere din februarie, pentru frumusetea lui unică.

Pentru unii din noi poate fi o piatră amuletă, dăruind linişte, calm, inspiraţie şi dragoste..

Cei aflati lângă ei se pot bucura de o viaţă echilibrată fiind protejaţi de excesele răufăcătoare din jur.

Pentru ceilalţi, bucuria de a purta o gemă naturală făurită de-al lungul milioanelor de ani, este, probabil, la fel de revelatoare.

Ca şi celelalte geme naturale, ametistul ne oferă o dovadă a frumuseții naturale pure, nealterate.


P.S Ai ajuns la final şi aceasta, cum ne place să credem, este pentru că ţi-a plăcut articolul nostru. Iţi multumim! Dacă nu te grăbeşti însă, ne-ar încânta un semn al aprecierii tale, fie sub forma unui "like", fie distribuind articolul. :)

P.P.S Poţi primi articolele noastre direct pe e-mail. Înscrie-te la newsletter aici și află confortabil informații din lumea incredibilă a pietrelor prețioase!

Comentarii

L
Liliana
20 feb. 2021
Frumos!