Luna februarie - Ametistul

Luna februarie - Ametistul

        Ametistul este, pentru toată lumea, piatra semipreţioasă care aparţine lunii februarie, fiind piatra de naștere atât pentru Vărsător (1 -18 februarie), cât și pentru Pești (19 - 28).

Istoria ametistului este veche, şi stim, de exemplu, că în antichitate era cunoscut drept una dintre cele cinci pietre preţioase importante, alături de diamant, smarald, rubin şi safir.

Faptul că în secolul 19 a fost descoperit un zăcământ important în Brazilia, şi apoi mai multe, nu i-a luat ametistului decât preţiozitatea, păstrând, desigur, frumuseţea şi calităţile curative.

Mai ştim că, încă din cele mai vechi timpuri, ametistul a fost asociat cu vinul, datorită culorii, şi se credea că ajută petrecăreţii să rămână imuni la efectele abuzului de licori tari. Piatra şi-a luat numele chiar de aici, amethystos în greaca veche însemnând, aproximativ, fără beţie.

De-a lungul timpului, ametistul a fost asociat, în diferite culturi, cu o piatră a păcii, a liniştii. Claritatea lui precum şi culoarea, era căutată pentru a oferi purtătorului vise divine sau pentru a ajuta în drumul spre iluminare.

        Asocierea ametistului cu luna februarie provine, după anumite credinţe, încă din perioada romană dar mai precis putem spune despre asocierea lui cu sfântul Valentin, sec.III, ducând apoi spre epoca medievală şi cultura lirică a vremurilor.

Creştinii au preluat şi ei virtuţile ametistului, trecând fie culoarea lui violet în straiele episcopilor fie ca bijuterie protectoare impotriva tentaţiilor mistice.

În estul îndepărtat, ametistul este legat de chakra gâtului, a celui de-al treilea ochi şi de chakra coroanei.

        Paleta de culori a ametistului natural, netratat, variază de la un violet roz deschis până la un violet profund, cu nuanțe de roșu și albastru. Nuanţele acestea sunt fie fine, fie destul de întunecate, aducând piatra spre zona opacă.

În lumea gemologilor se clasifică culorile ametistului în nuanţe de lavandă, pentru tonurile deschise, în nuanţe indigo, strugure, pentru tonurile mai închise şi prună sau zmeură pentru tonurile mai roşiatice.

Culoarea mai roşiatică a ametistului, purpuriul violaceu, este cea mai căutată, preţul ei aşezând bijuteria purtătoare în clasa de înaltă calitate.

Dacă sunteţi posesoarea unei inel cu ametist sau a unor cercei cu ametist ori brăţară cu ametist şi ametistul are o culoare violet profund cu licăriri de roşu şi albastru, atunci detineţi o bijuterie cu ametist rar şi scump.

        Din punct de vedere mineral, ametistul are o duritate de 7 pe scara Mohs şi face parte din clasa quartzurilor.

În mod obişnuit este lipsit de incluziuni vizibile cu ochiul liber.

Ametistul face parte din gama gemelor care prezintă pleocroism (mai multe aici despre pleocroism), sub diferite unghiuri de lumină el variind între violet şi violet purpuriu.

        În final, celebrăm ametistul, piatra de naștere din februarie,  pentru frumusetea lui unică.

Pentru unii din noi poate fi o piatră amuletă, dăruind linişte, calm, inspiraţie şi dragoste.

Cei aflati lângă ei se pot bucura de o viaţă echilibrată fiind protejaţi de excesele răufăcătoare din jur.

Pentru ceilalţi, bucuria de a purta o gemă naturală făurită de-al lungul milioanelor de ani, este, probabil, la fel de revelatoare.
P.S Ai ajuns la final şi aceasta, cum ne place să credem, este pentru că ţi-a plăcut articolul nostru. Iţi multumim! Dacă nu te grăbeşti însă, ne-ar încânta tare mult un semn al aprecierii tale, fie sub forma unui "like", fie cu o distribuire. :)

P.P.S Poţi primi articolele noastre direct pe e-mail. Înscrie-te la newsletter aici și află confortabil informații din lumea incredibilă a pietrelor prețioase!


Comentarii