Rubinul - piatra reginelor iubite

  Povestea rubinului

 "Nuanța strălucitoare a rubinului a sugerat ideea că o flacără de nestins arde în această piatră". ( George Kunz -  "Curiozități despre Pietrele Prețioase")

Într-adevăr, magnificul rubin este unul dintre cele mai prețioase pietre existente.  Numele său provine din cuvântul latin ruber, ceea ce înseamnă roșu.

În trecut aproape toate pietrele prețioase roșii erau numite rubine, și asta până în secolul 18, când gemologia a luat avânt făcând minunata deosebire dintre frumosul spinel și adevăratul rubin.

Rubinul afişează o culoare uluitoare, variind de la roșu maroniu până la roșu deschis, asemănător zmeurii coapte.

Este al doilea după diamant ca duritate si preţ per carat, dar uneori este mai valoros ca acesta. Cei vechi apreciau rubinul asociindu-l regalităţii sau divinităţii, ca exemplu cuvântul sanscrit pentru rubin, "Ratnaraj", traducându-se în "regele pietrelor prețioase.


Influenţele mistice ale rubinului

Legendar, chinezii de demult  credeau că lumina rubinelor nu putea fi oprită de nici o haină, oricât ar fi de groasă.

Grecii antici puneau rubine în apă pentru a o aduce la fierbere mai rapid, iar războinicii din anumite regiuni ale Asiei ţineau mici rubine în buric pentru a deveni de neînvins.

Din punct de vedere zodiacal, rubinul este o piatră ideală pentru Berbec, Rac, Leu, Săgetător și Scorpion.

Rubinul este, inevitabil, o piatră a pasiunii şi a iubirii. Este ales ca piatră pentru inelul de logodnă. Rubinul mai este asociat şi aniversării cuplurilor care împlinesc fie 15 ani, fie 40 de ani.

În medicina alternativă, a vindecării prin cristale, rubinul este folosit pentru ameliorarea problemelor vasculare și chiar ca adjuvant pentru detoxifiere. Ajută în echilibrarea temperamentelor hiperactive.

Meditatia inimii

Vechii indieni au asociat rubinul cu chakra rădăcină și chakra inimii, ca potențator al beneficiilor aduse de activarea acestora.

Piatra zeilor și a tuturor celor care au grijă de oameni este un promotor al încrederii, determinării și aventurii. Vă ajută să vă dezvoltați curajul și să vă înfruntați temerile.


De unde provine rubinul

Rubinele sunt exploatate în principal în Birmania (Myanmar), Madagascar, India, Africa de Est, Vietnam, China și Afganistan.

Mina de rubine

Cele mai apreciate rubine sunt extrase din minele din Myanmar.


Proprietățile fizice ale rubinului

Rubinul este o varietate de corundum. Cealaltă varietate la fel de celebră, pardon, superbă, este safirul. Ambele pietre prețioase au aceeasi structură minerală. Diferența dintre ele constă în cantitatea și felul impurităților conținute. Dacă la safir fierul și titanul fac parte din amestec, la rubin cromul e responsabil de magie. Fără aceste impurități amețitoare, atât safirul cât și rubinul ar fi incolore.

Pe plan mineral, rubinul se situează pe treapta numarul 9 din 10 a scării Mohs în privința durității.

Ca interacțiune cu lumina, unele rubine posedă proprietatea numită asterism, care face ca piatra să afişeze o stea luminoasă formată din patru sau mai multe braţe.

Asterism

Toate rubinele sunt fluorescente sub lumină ultravioletă, iar unele rubine au o fluorescență atât de puternică încât par să lumineze chiar ele în lumina soarelui. Această proprietate a inspirat, desigur, simbolismul legat de focul lui interior.


Cum disting rubinul autentic de cel fals

Rubinul nu poate fi zgâriat cu o monedă. Este cea mai dură piatră prețioasă, după diamant.

Testul respiraţiei indică şi el foarte bine autenticitatea pietrei: suflaţi peste piatră şi număraţi în câte secunde se va dezaburi. Cele naturale nu depăşesc, atenţie, două secunde.

Datorită faptului că resursele naturale sunt finite, pietrele prețioase sunt și ele pe cale de a se epuiza. Există, de mai multe zeci de ani, laboratoare care creează așa numitele rubine sintetice. Aceste rubine arată foarte bine și au aceleași proprietăți chimice, fizice și optice cu cele naturale. Singura diferență este că sunt create de oameni și nu de natură. Nu este nimic în neregulă atâta timp cât cel care le vinde le denumește cum se cuvine.

Pe scurt, bijuteriile care conțin rubine autentice depășesc, conform unui studiu de piață american, suma de 500 de dolari. Ce se află sub acest prag sunt fie rubine de laborator, fie rubine de calitate scăzută, fie rădăcină de rubin.

Rubinele din sticlă sau plastic, adica rubinele false, nu sunt comercializate prin sursele legale de comerț...


Asocieri cu alte pietre pretioase

- rubin şi ametist = atrageţi energia pozitivă a mediului în care vă aflati

- rubin şi tanzanit = treceţi mai uşor prin situaţiile dificile

- rubin şi carneol = puteţi da sfaturi bune celor în dificultate

- rubin şi smarald = insuflaţi dorinţa de a fi mai bun, atât moral cât şi profesional

- rubin şi topaz = perechea minunată a sufletului în armonie


Cum am grijă de rubinul meu

O curățare ocazională și o întreținere minimă vor menține rubinul tău sclipitor ani de zile. Nu necesită nimic special. Este de ajuns să-l ștergem ușor cu o lavetă sau poate să-l clătim cu apă caldă.


Curiozităţi despre rubin

Două dintre gemele Coroanei Britanice nu sunt de fapt rubine, ci spinele. Spinelul este o gemă la fel de frumoasă ca rubinul, deține aceleași nuanțe, este la fel de luminos, dar... nu este rubin. De fapt, distingerea dintre spinel și rubin a stat la baza creării gemologiei ca știință în sec. 18.

Spinelul regal

Un inel de rubin de 25,59 carate s-a vândut pentru 1.266.901 dolari pe carat. Aceasta s-a întâmplat pe 12 mai 2015 stabilind un nou record la licitație pentru o piatră prețioasă.

Ronald Winston, un magnat din industria bijuteriilor, a re-creat cu adevărat celebrii pantofi de rubin purtați de Dorothy din povestea Vrajitorul din OZ. Pantofii au fost "bătuți" cu 4.600 de rubine și au fost evaluați cu suma de 3 000 000 de dolari.

Cel mai mare rubin din lume cântărește 8184 g (peste 40000 de carate) și este deținut de o companie chineză de bijuterii.


Cum ai putea purta rubinul

Rubinul este văzut în continuare ca un semn al distincției sociale, alături de safir și smarald.

Culoarea rubinului permite crearea unor ținute deosebite, potrivite unor ocazii speciale sau doar pentru a te simți diferită într-o zi de miercuri obișnuită.

Pentru a fi cu totul și cu totul extraordinară, asortează rubinul cu o rochie roșie mai deschisă decât piatra. Sunt suficienți o pereche de cercei alături de un inel ce pune gema în evidență, iar montura e de preferat să fie în argint.

Negrul aduce și el contrastul perfect și clasic cu nuanța rubinie a pietrei. Farmecul combinației funcționează și alături de pantaloni cu bluză dar și alături de o rochie elegantă.

Albastrul indigo aduce și el prestanță și un fel de aer de poveste dacă este combinat cu cercei sau un pandantiv de argint cu rubin.

Alte culori care pot fi asortate cu succes alături de rubin sunt: verde închis, alb sau crem.


Final

Rubinul are culoarea emoțiilor intense. De când au fost descoperite, rubinele s-au instalat în inima și în cultura noastră ca pietre prețioase de primă mână. Au fost purtate de regi, au fost dăruite de zei, ne-au protejat în lupte și ne-au inspirat în dragoste.

Ca şi celelalte geme naturale, ne oferă întotdeauna o dovadă a frumuseții naturale pure, nealterate.


P.S Ai ajuns la final şi aceasta, cum ne place să credem, este pentru că ţi-a plăcut articolul nostru. Iţi multumim! Dacă nu te grăbeşti însă, ne-ar încânta un semn al aprecierii tale, fie sub forma unui "like", fie distribuind articolul. :)

P.P.S Poţi primi articolele noastre direct pe e-mail. Înscrie-te la newsletter aici și află confortabil informații din lumea incredibilă a pietrelor prețioase!

Comentarii

A
Adina Lozinschi
09 feb. 2022
foarte interesant