Granatul - piatra pasională

Povestea granatului

Granatul este piatra intensă a lunii ianuarie.

Numele "granat" provine din cuvântul latin "granum", care se traduce prin samânță.

Denumirea modernă de granat a fost găsită la filosoful Albertus Magnus într-o descriere a unui mineral pe care l-a denumit granat datorită asemănării cu sămânța de rodie (pomegranat).

Granatul ne invăluie cu dragoste și ne face pasionali. Stimulează emoțiile, elimină asperitățile dintre oamenii care chiar iși doresc asta și ajută în problemele legate de eros.

Este piatra celebrării celei de-a doua aniversări a căsătoriei.


De unde provine granatul

Granatele se găsesc în diferite țări din Africa, India, Rusia, America de Sud, Madagascar, Pakistan și Statele Unite.

Originea granantului 


Influenţele mistice ale granatului

(Informațiile furnizate aici sunt destinate exclusiv scopurilor cultural informative. Acestea nu sunt informații medicale)

Datorită scrierilor rămase de-a lungul secolelor, precum și a unor tradiții rămase până în timpurile nostre, știm că granatul a fost apreciat și adorat ca o gemă a iubirii și a balansului emoțional.

În mitologia greacă, de exemplu, granatul este privit ca un dar al iubirii și simbolizează veșnicia binelui, e eternei reîntoarceri către lucrurile pozitive.

Triburile africane, dar și indienii americani, aveau o legătură strânsă cu granatul considerând că este o piatră sacră menită să ajute in chestiuni legate de dragoste și sănătate corporală.

Pentru musulmani granatul este sursa de lumină din cel de-al patrulea din cele șapte ceruri, așa cum este menționat în carte lor sfântă, Coranul.

În epoca medievală, în Europa, se răspândise credința că granatul că este un bun leac împotriva coșmarurilor.

Medicina alternativă din zilele noastre continuă să aprecieze proprietățile curative ale granatului, sugerând că ar putea întări funcțiile splinei și ale sistemului circulator.

Granatul mai este denumit, dealtfel, gema sănătății datorită numeroaselor sale intervenții vindecătoare, în primul rând ca agent detoxifiant și apoi ca asistent în asimilarea corespunzătoare a vitaminelor și mineralelor lipsă.

Este de dorit a se purta granatul și pentru una dintre principalele lui virtuți și anume ajutorul în situația nedorită a depresiei, a lipsei de energie vitală, a chi-ului. Gema poate revitaliza fluxul de energie aducând seninătate sau pasiune, după caz.

Granatul roșu este influent asupra chakrei bazale, Muladhara, și a chakrei regale, Sahasrara, stabilind de-a lungul celor șapte chakre o circulație energetică echilibrată, constantă, menținând persoana într-o lume concretă și plină de posibilități.

Influența granantului 

Aceia care se simt uneori prinși într-un vertij descendent al stimei de sine ar trebui să profite de influența bună a pietrei roșii purtându-o fie ca inel de argint cu granant, fie ca pandantiv cu granat sau cercei cu granat, important fiind contactul direct cu corpul.


Proprietățile fizice ale granatului

Pe scara Mohs a durității mineralelor și cristalelor, granatul este o piatră destul de dură, având un nivel de 7 până la 7,5 din 10

Numele granat este dat de fapt unei familii mai mari de pietre semiprețioase. Cele mai cunoscute dintre ele sunt almandina, andraditul, hesonitul, piropul, rodolitul și uvarovitul.

Deși granatul este cunoscut ca o gemă roșie, el se formează uneori și în alte culori, cum ar fi verde, galben, portocaliu, roz, violet sau negru.

Cel mai comun granat face parte din familia rodolitului, de un roșu profund, luminos și clar, dacă este fațetat cum trebuie.

Cel mai scump si rar dintre granate este însă... verde, și se numește demantoid

Granat Demantoid 

Unele granate prezintă fenomenul de schimbare a culorilor, pleochroismul, prezentând fie nuanțe de maro cu portocaliu, fie roz cu roșu.

O caracteristică minunată a granatului este un indice de refracție ridicat care le oferă privitorilor impresia că bijuteria emite lumină.

La fel ca toate pietrele prețioase, granatele sunt apreciate prin claritate, greutate și tăietură.


Cum disting granatul autentic de cel fals

Un lucru grozav la granate constă în faptul că prin structura lor chimică nu pot fi afectate de căldură, așadar nu pot falsificate prin tehnicile iradierii pentru a afișa culori intense.

Putem distinge, deasemenea, un granat real de unul fals, de sticlă sau plastic prin câteva verificări: privim prin granatul apropiat de ochi o sursă de lumină aflată la o distanță de circa 2-3 metri și ar trebui să vedem ușoare nuanțe verzi și galbene sau portocalii. Dacă le distingem, avem în fața ochilor un granat real.

De reținut ar fi că, întotdeauna, tot ce pare perfect, este artificial. Pentru a evita procurarea de granate false, apelați mereu la surse credibile, magazine online sau fizice de bijuterii înregistrate la ANPC, care oferă certificate de garanție și marcaje de autenticitate.


Asocieri cu alte pietre prețioase

Pietrele prețioase mai sunt catalogate în funcție de elementele primordiale ale planetei, cele bine cunoscute patru forțe: Focul, Apa, Aerul și Pamântul. De aceea, putem combina anumite geme pentru a dezlega mai ușor sau a întări efectele benefice ale acestora.

- granat şi agata albastra = emotivitate exteriorizată cu succes

- granat şi citrin = putere mentală, răbdarea ascultării

- granat şi peridot = dorința și aplecare către prietenie

- granat şi ametist = atracție pentru poezie și metafizică

- granat şi tanzanit = entuziasmul necesar deschiderii unui nou capitol în viață


Curiozităţi despre granat

De-a lungul imperiului roman, nobilii parafau documentele importante și secrete cu ajutorul unei ștampile dăltuită în granat.

Granatul a servit ca talisman în războaie, indiferent de credința religioasă. A fost numită Piatra războinicului și de-a lungul înfiorătoarelor cruciade atât creștinii cât și musulmanii o purtau cu speranță.

Cel mai mare granat a fost descoperit în 1885 în orașul New York. Cei care lucrau la săpăturile pentru viitoarele canalizări au găsit un granat mare cât o bilă de popice, în greutate de 4,5 kilograme. Granatul poate fi vizitat acum la Muzeul American de Istorie Naturală și a fost denumit după marele gelomog american George Kuntz..

Granatul Kunz

Granatul a fost exploatat din abundență în Cehia în secolul al XVI-lea, lansându-se o adevărată modă în jurul frumoaselor bijuterii cehești.


Bijuterii celebre cu granat

Din epoca victoriană provine această minunată tiară, prezentă acum la muzeul Smithsonian sub formă de donație. Granatul este fațetat în formă de petale de trandafir, iar fundul este slefuit plat, vizibil.



Iată un pandantiv creat din aur, în stil neo-renascentist, care poartă în centru un granat șlefuit caboșon. Piatra principală este însoțită de multiple decorațiuni emailate și verdele de balans este asigurat de peridot.


Cum ai putea purta granatul

Culoarea granatului este puternică, având un roșu-grena intens, favorizat și de transparența pietrei.

Această culoare poate fi foarte bine pusă în evidență atunci când slujba sau situația nu îți permite o ținută îndrăzneață. Accesorizează granatul cu alb, negru șters, maro, gri sau chiar roz drajeu.



O vestimenție de zi cu zi ar putea fi, deasemenea, înviorată de o pereche de cercei cu granat. Închipuieți ce bine arată o pereche de blugi denim, un sacou gri, o bluză galben-in purtate cu un inel de argint cu granat sau o brățara de argint cu granate.


Cum am grijă de granatul meu

Ca și în cazul altor pietre, granatul trebuie protejat de lovituri ascuțite, schimbări bruște de temperatură sau atingerea unor substanțe chimice.

Granatul este foarte dur, dar poate suferi daune dacă nu este păstrat corespunzător. Este obligatoriu ca bijuteriile de argint cu pietre prețioase să fie stocate separat, fiecare în cuțiuța ei.

Putem curăța inelele sau cerceii cu granat cu o lavetă moale, specifică bijuteriilor.


Final

Filosoful antic Aristotel descria astfel granatul: „Granatul este o gemă roșie, dar nu ca rubinul, roșul său este mult mai asemănător cu cel al unei flăcări. Dacă este corect tăiat și lustruit, acesta își va dezvălui toată frumusețea și perfecțiunea. ” Foarte elocvent, nu?

Ca şi celelalte geme naturale, granatul ne oferă o dovadă a frumuseții naturale pure, nealterate.


P.S Ai ajuns la final şi aceasta, cum ne place să credem, este pentru că ţi-a plăcut articolul nostru. Iţi multumim! Dacă nu te grăbeşti însă, ne-ar încânta un semn al aprecierii tale, fie sub forma unui "like", fie distribuind articolul. :)

P.P.S Poţi primi articolele noastre direct pe e-mail. Înscrie-te la newsletter aici și află confortabil informații din lumea incredibilă a pietrelor prețioase!

Comentarii

G
Gabriella Pop
05 sept. 2022
Am primit inelul comandat cu piatra granat roșu.foarte frumos.daca ați confecționa din aur as comanda prima.multumesc