Citrinul și topazul - Un noiembrie fericit!

Auriu și azuriu

Noiembrie este aici deja și ne-a scos din dulap hainele mai groase. Ne gândim mai des la bucuria unui ceai aromat, la căldura unei camere dragi iar frunzele care ne părăsesc ne lasă cu o melancolie aurie.

Nu avem însă motive să ne simtim singuri deoarece, iată, noiembrie este luna a două pietre minunate: galbenul citrin și azuriul topaz.

Aspectul acestor două pietre prețioase este atât de fermecător încât nu numai cei născuți în noiembrie se pot simt mândri de asta, ci și noi, ceilalți, atunci când purtăm una sau ambele pietre dând strălucire zilei.

Citrinul și topazul formează o asociere grozavă deoarece topazul dăruiește putere, în timp ce citrinul aduce vindecare. 

Să le povestim pe rând.


Citrinul - De unde provine citrinul

Brazilia este principalul producător de citrin, o mare parte din producția sa provenind din statul Rio Grande do Sul.

Alte țări cu resurse de citrin mai sunt: SUA, Madagascar, Spania, Rusia, Franța și Scoția.

Despre numele acestei pietre aurii putem spune că a fost dat oficial în anul 1556.

Denumit de-a lungul istoriei cuarț galben și confundat cu o varietate a topazului, citrinul a fost botezat astfel de Georg Bauer, un alchimist german.

Numele a fost derivat din termenul latin citrus (arborele de lamâie), o limbă familiară savanților acelor vremuri.


Influenţele mistice ale citrinului

(Informațiile furnizate aici sunt destinate exclusiv scopurilor cultural informative. Acestea nu sunt informații medicale)

Se crede că acest cristal te ajută să îți crești creativitatea, empatia și încrederea în sine.

Legat în mod cert de lumină și emanații solare, citrinul preia aceste vibrații pozitive și infuzează aura purtătorului cu energii benefice. El deschide și influențează chakra plexului solar eliminând orice blocaje sau dezechilibre.

În trecut a mai fost cunoscut sub denumirea de „Piatra succesului”, „Piatra abundenței” sau „Piatra comercianților”, fiind purtat de negustori, de călători și de către toți cei își câștigau existența oferind servicii sau produse.

Este foarte potrivit și chiar necesar firilor mai inchise sau mai pesimiste. Înconjurați de lumina caldă a citrinului, ei pot dezvolta relații mai apropiate cu oamenii de care se tem, conștient sau inconștient.

Deciziile care trebuiesc luate dar față de care simțim că ne-ar plăcea să le întârziem pot fi asociate diferit cu ajutorul citrinului, trecând de la respingere la asumarea calmă și conștientă a lucrului bine făcut.


Proprietățile fizice ale citrinului

Citrinul este o varietate de cuarț și are o duritate Mohs de 7, ceea ce îl face destul de rezistent.

Natural, citrinul are o culoare galben deschisă și mulți experți gemologi consideră că el este creat prin expunerea ametistului la căldura degajată de câmpurile de lavă din adâncurile planetei.

Iată cele câteva varietăți de citrin:

Citrinul auriu - este citrinul clasic, fermecător.

Citrinul lămâie - este un citrin mai rar. Această nuanță de citrin seamănă cel mai mult cu omonimul său - fructul de lamâi.

Citrinul de Madeira - Varietatea aceasta de citrin și-a luat numele de la culoarea sa asemănătoare cu cea a vinului de Madeira, o insula celebră pentru licoara sa minunată.

Citrinul de Palmeira - Palmeira este un oraș din sudul Braziliei iar citrinul local afișează o culoare ca de chihlimbar.

Varietăți de citrin


Curiozităţi despre citrin

Citrinul este o gemă care comemorează cea de-a treisprezecea aniversare a nunții.

În China antică citrinul se purta de către cei bogați pentru a le lărgi capacitățile mentale.

Cristalele de citrin se pot forma împreună cu ametistul sau cuarțul fumuriu rezultând un cuarț bicolor numit ametrină.

Citrinul este imposibil de diferențiat cu ochiul liber față de topazul galben.

Cel mai mare citrin fatetat din lume este "Malaga", cu greutatea de 20 200 carate si este originar din Brazilia. A fost descoperit în anul 1990.

Cel mai mare citrin 


Cum ai putea purta citrinul

Pentru o asortare fără greș a citrinului, mergem pe paleta lui pastelată și o să-l punem alături de ceva albastru sau violet. Vom folosi, desigur, nuanțe pale ale acestor culori, pentru a nu interfera cu strălucirea citrinului.

Citrinele galbene, calde, merg perfect în combinație cu accesorii ce conțin culoarea verde.


Cum am grijă de citrinul meu

Schimbările bruște de temperatură nu sunt bine suportate de citrin, putând cauza fisuri și crăpături nedorite.

Nici lumina intensă și de lungă durată nu este benefică, aceasta estompând nuanța naturală a citrinului.

Folosiți doar apă călduță și o cârpă moale pentru întreținere.Topazul - De unde provine topazul

Deși majoritatea exploatării moderne a topazului are loc în Brazilia, frumoasa piatră se găsește și în Sri Lanka, Pakistan și Rusia.

Cuvântul topaz provine din cuvântul grecesc topazion, care provine din cuvântul antic sanscrit pentru foc, tapas.


Influenţele mistice ale topazului

(Informațiile furnizate aici sunt destinate exclusiv scopurilor cultural informative. Acestea nu sunt informații medicale)

Topazul este o piatră prețioasă puternică, o piatră a binelui și a puterii de a face binele. Piatra are influențe indiferent de domeniu, fie el artistic, fie tehnic, fie administrativ. Ajută la exprimarea ideilor și protejează intenția de a construi.

Este interesant că anumiți vindecători holistici afirmă despre topaz că oferă abilitatea de a vedea detaliile unei situații transformându-le în mult dorita imagine de ansamblu, ceea ce înseamnă clarviziune și calitate a vieții.

Chakrele beneficiază fără excepție de minunatul topaz, în funcție de culoarea acestuia. Topazul albastru este responsabil de chakra gâtului, zona care ne conectează verbal cu lumea. El ne ajută să ne eliberăm de constrângerea atâtor fobii și luptă să nu mai simțim senzația de sufocare, de imposibil, de renunțare.

În privința sentimentelor, topazul albastru te motivează să-ți urmărești adevărata dragoste. El inspiră, de asemenea, alegerea unei căi deschise pentru a-ți manifesta emoțiile.


Proprietățile fizice ale topazului

Topazul este un cristal cu o gamă de culori largă. De la nuanțe de maro, spre tonuri de albastru, verde, galben, portocaliu, roz, și saturații de violet și roșu.

Topazul este, de asemenea, pleochroic, ceea ce înseamnă că poate afișa culori diferite în funcție de înclinarea gemei față de lumină.

Pe scara Mohs a durității pietrelor, de la 1 la 10, topazul are cifra 8, ceea ce îl face rezistent și foarte disponibil diferitelor intervenții ale bijutierilor asupra lui.

Cele mai iubite și cunoscute variante ale topazului sunt urmatoarele:

Topazul Blue Sky - este palid și de culoare azurie blândă.

Topazul London Blue - este soiul mai închis al topazului albastru.

Topazul Silver White - este limpede, incolor și, în funcție de tăierea pietrei, poate semăna foarte mult cu diamantele.

Topazul Imperial - este cea mai scumpă varietate de topaz. Culoarea lui provine dintr-o combinație de tonuri portocalii cu galben, roz și maro.

Varietăți de topaz


Curiozităţi despre topaz

Topazul albastru este o piatra prețioasă destinată celei de-a 4-a aniversare a căsătoriei.

Cu o greutate de 2500 kg, cel mai mare topaz găsit vreodată provine din Mozambic.

Topazul este amintit în Apocalipsa lui Ioan ca fiind el a noua dintre cele douăsprezece temelii a noului Ierusalim.

Topazul de culoare roșie este extrem de valoros datorită rarității sale.

Efectul de curcubeu observabil în topazul denumit Mistic Topaz este creat prin acoperirea topazului alb cu un film artificial subțire.

Topaz roșu 


Cum ai putea purta topazul

Dacă dorim să păstrăm răcoarea topazului aducem în ținută culori precum bleumarinul închis, indigoul, sau perfectă potrivire, albul. Aceste combinații pot fi folosite și la evenimente sociale cu etichetă.

Dacă ne plac ținutele tropicale sau avem o atitudine relaxată, punem lângă topaz culori precum verde crud, portocaliu inchis și galben turmeric.


Cum am grijă de topazul meu

Fiind un cristal dur, nu necesită extra grijă, ca un apatit, de exemplu.

Din când în când topazul trebuie eliberat de radiațiile absorbite. Este suficient să-l trecem prin apă călduță măcar o dată pe lună.

În cazul bijuteriilor cu topaz trebuie folosită o cârpă moale pentru întreținere.


Final

Aceste două pietre prețioase superbe sunt încă un motiv să ne uităm mai ales către partea luminoasă a vieții. Să fim autentici și să zâmbim mai mult.

Ca şi celelalte geme naturale, citrinul și topazul ne oferă o dovadă a frumuseții naturale pure, nealterate.P.S Ai ajuns la final şi aceasta, cum ne place să credem, este pentru că ţi-a plăcut articolul nostru. Iţi multumim! Dacă nu te grăbeşti însă, ne-ar încânta un semn al aprecierii tale, fie sub forma unui "like", fie distribuind articolul. :)

P.P.S Poţi primi articolele noastre direct pe e-mail. Înscrie-te la newsletter aici și află confortabil informații din lumea incredibilă a pietrelor prețioase!

Comentarii