Povestea lapisului
Este posibil ca lapis lazuli să fie cea mai veche piatră semiprețioasă cu care s-a împodobit omenirea. Sunt dovezi arheologice care atestă că minele din Afganistan au fost lucrate cu 6000, probabil chiar cu 7000 de ani în urmă!
Din zona aceea a Asiei, lapisul a ajuns către marile civilizații ale timpului. Sumerienii și egiptenii antici, apoi grecii și romanii și-au obținut piatra iubită de acolo.
Cel mai bun lapis provine în continuare din zona Badakhshan din nordul Afganistanului. Această sursă este cea mai veche mină lucrată încontinuu.
În zilele noastre lapisul provine și din Argentina, Chile, SUA, Canada și Pakistan.
Istoricul științelor naturale, romanul Pliniu cel Bătrân, descrie frumoasă gemă albastră ca: "un fragment al firmamentului înstelat"
Proprietățile fizice ale lapisului
Lapis lazuli este o rocă semiprețioasă. Aceasta înseamnă că este compusă din mai multe minerale, cum ar fi: lazurit (care aduce albastrul), calcit, sodalit și pirit (responsabil cu micile puncte stălucitoare). Pentru a fi numit mineral, ar trebui să fie compus dintr-un singur constituent.
Ca duritate se situează între 5 și 5,5 pe scara de duritate Mohs, ceea ce îl situează în zona rocilor fragile.
Această ușurință de a-l prelucra este însă minunată pentru artizani. Lapisul este una dintre cele mai valoroase pietre semi-opace extrase pentru buna sa ușurință de a fi lustruit. Iată de ce piatra albastră a fost și este în continuare folosită nu numai pentru bijuterii dar și pentru sculpturi, diverse ornamente sau vaze.
Influenţele mistice ale lapisului
Diferitele popoare care au folosit lapisul au transmis mai departe credințe despre capacitățile intrinseci ale gemei albastre.
Purtarea lapisului stimulează învățarea, cunoașterea și dorința de adevăr. Îmbunătățește modul de a privi mai în adâncul întâmplărilor și aduce claritate oamenilor nevoiți să ia decizii dificile.
În orientul îndepărtat lapis lazuli este o piatră dedicată chakrei celui de-al treilea ochi. El dezvoltă intuiția, înclină către o viață meditativă și mărește abilitățile parapsihologice ale purtătorului.
Antici romani considerau lapisul o piatră curativă, fărâmițănd-o și amestecând-o cu lapte împotriva durerilor stomacale.
Oamenii din Evul Mediu credeau că purtarea unui lapis ca medalion ajută la menținerea unui suflet curat, lipsit de invidie și frică. Lapisul era de asemenea văzut ca un mediu între lumi, ajutând la stabilirea contactelor cu spiritele.
În zilele noastre, lapisul este prezent în cabinetele energoterapeuților pentru a înlesni tranzitul spre o stare meditativă.
Curiozităţi despre lapis lazuli
Pictorii din perioada de revigorare culturală numită Renașterea măcinau lapisul și creau un pigment extraordinar denumit ultramarin.
Cea mai cunoscută pictură în care s-a folosit cel mai scump și frumos pigment albastru este pictura murala a Capelei Sixtine, realizată de către Michelangelo.
Lapisul a fost folosit în masca mortuară a regelui egiptean Tutankamon, mască încrustată și cu turcoaz și cu carneol, pietre venerate de egipteni pentru a înlesni trecerea sufletului dincolo.
In secolul al 18-lea, la curțile regale europene, se vehicula un limbaj secret, cu ajutorul pietrelor prețioase. Cei care voiau să transmită un mesaj secret purtau brățări și inele cu pietre prețioase ale căror primele litere exprimau un sentiment, sau o parolă. Din câte se știe, lapisul era folosit pentru a anunța dragostea.
Pentru budiștii lapis lazuli este o piatră sacră. El este menționat ca una dintre cele șase șapte comori, alături de aur, argint, agat, perlă , sidef și carneol
Bijuterii celebre cu lapis lazuli
Oul Faberge - creat de celebra casă de bijuterii Faberge undeva între anii 1885 - 1900. Bijuteria este compusă din lapis, aur, perle, dimante şi rubine. Oul se deschide iar înăuntru conţine o coroană şi un pandativ de rubin. Aparţine acum Muzeului de Artă din Cleveland, SUA.
Colier si cercei cu lapis Harry Winston - piesele au fost create de casa de bijuterii Harry Winston în anul 1983. Caboșoane sferice de lapis , diamante și aur sunt elementele ce compun supeba bijuterie.
Colierul Equinoxe - creat de casa de bijuterii Cartier. Bijuteria conține 29 de mărgele de lapis, safire galbene, diamante, iar în mijloc strălucește un safir galben de 15, 48 carate.
Asocieri cu alte pietre pretioase:
- lapis și opal = energie și succces în muncă
- lapis și turcoaz = echilibrarea tendințelor excentrice
- lapis și smarald = ințelegerea profundă a emoțiilor
- lapis și coral = liniștea dăruită de perspectivă asupra vieții
Cum am grijă de lapisul meu
Lapisul este destul de fragil. Este, deasemenea, o piatră poroasă, ca turcoazul.
Pentru a fi protejat, lapisul este uneori impregnat cu ceară sau rășină, dar trebuie evitat contactul cu orice lichid, cu excepția apei.
Cel mai bine se curăță cu o pânză specială pentru pietre și argint, ca aceasta: Pânză profesională pentru argint
Final
Având o lungă relație cu istoria podoabelor omenești lapis lazuli se confirmă ca o piatră semiprețioasă iubită și dorită.
Ca şi celelalte geme naturale, lapisul ne oferă o dovadă a frumuseții naturale pure, nealterate.
P.S Ai ajuns la final şi aceasta, cum ne place să credem, este pentru că ţi-a plăcut articolul nostru. Iţi multumim! Dacă nu te grăbeşti însă, ne-ar încânta un semn al aprecierii tale, fie sub forma unui "like", fie distribuind articolul. :)
P.P.S Poţi primi articolele noastre direct pe e-mail. Înscrie-te la newsletter aici și află confortabil informații din lumea incredibilă a pietrelor prețioase!
© Copyright 2023 Roura Bijuterii. Toate drepturile rezervate. Reproducerea textului fără acordul scris este sancționată prin lege.
Comentarii