Carneolul - piatra mângâietoare a speranței
Povestea carneolului

Carneolul este piatră semiprețioasă ce apare în delicate nuanțe de roșu și portocaliu.
Numele pietrei provine de la culoarea roșie a fructului denumit cornum în latină, cunoscut la noi ca arbustul corn.
De-a lungul timpului, denumirea latinească de cornelian a fost atribuită greșit cu carneolus, care înseamnă carne, și piatra a început să fie numită carnelian, dându-ne nouă cuvântul carneol.
Carneolul deține o paletă coloristică cuprinsă între roșu maroniu și portocaliu gălbui, fiecare dintre aceste nuanțe fiind la fel de valoroasă, contrar unor păreri care desconsideră alte culori în afara roșului.


Cunoscut în trecut ca și piatra apusului, carneolul a fost valorificat pentru înfățișarea caldă și liniștitoare.
Bijuteriile cu carneol sunt întâlnite în toate culturile timpului, atribuindu-i-se proprietăți vindecătoare deosebite.
Astăzi, carneolul mai este cunoscut și ca piatra semiprețioasă ce se oferă cadou la aniversarea a 17 ani de căsătorie.


Proprietățile fizice ale carneolului

Carneolul este o piatră semiprețioasă cu transparență medie și un luciu ceros.
Familia lui este marele grup al calcedoniilor, astfel încât este rudă cu agatele, onixul, jaspul și piatra furtunii (pietersitul).
Pe scara Mohs a durității pietrelor carneolul se află la nivelul- 6,5-7 din 10.


Gema este extrasă în cariere din India, Brazilia, Madagascar, America, dar și alte locuri din lume.
Diferența dintre un carneol și un jasp constă în aceea că jaspul este întotdeauna mai opac decât carneolul.



Influenţele mistice ale carneolului

Carneolul este binecunoscut în lumea terapiilor alternative ca o gemă cu vibrații liniștitoare și calde.
El ne asistă în procesul de a înțelege resorturile firești ale vieții, ca frica de moarte sau lupta pentru supraviețuire.
Fiind o piatră protectoare, carneolul înlătură orice este malefic din jurul tău. Acest lucru te poate ajuta sa obții mai ușor ceea ce îți dorești cu sinceritate și fără a pricinui altcuiva nici un rău.
Încă o valență a blândului carneol este continuul sprijin pe care îl oferă, la fel ca un vânt domol în pânze. Nu trebuie decât să ții cârma către țărmul tău și totul va fi așa cum trebuie.
În culturile vechi, carneolul s-a bucurat de multă apreciere.
Bărbații din popoarele native ale Australiei purtau carneol în jurul gâtului împotriva bolilor.
În Africa, zulușii credeau că această piatră semiprețioasă te ferește, ca și constructor sau vânător, de orice pericol survenit în acest proces.
Anumite triburi din Asia sculptau mici zeități din carneol la care se rugau pentru a le facilita accesul la hrană mai bună.
Poate cele mai cunoscute bijuterii cu carneol sunt cele egiptene, popor care a celebrat carneolul ca nimeni altul.


Ei foloseau amulete din carneol sperând sa ajute călătoria decedatului în viața de apoi. Măștile funerare egiptene sunt decorate cu carneol ca și piatră benefică a vieții eterne. Deasemenea, în viața de zi cu zi, cei înstăriți purtau bijuterii cu carneol pentru a rămâne în poziția socială bună de care se bucurau.
În imperiul roman circula credința că pentru a-ți spori încrederea și a atrage favorurile zeilor ar trebui să porți carneol.
Perioada medievală ne-a lăsat mărturii despre cum vracii timpului prescriau terapii cu carneol pentru a curăța sângele dar și pentru a te feri de influențe malefice sau descântece periculoase.
Orientul îndepărtat a asociat carneolul cu chakra sacrală, denumită Svadhisthana.
Această chakră este situată în partea inferioară a abdomenului și este reprezentată printr-o culoare portocalie vibrantă - la fel ca un carneol.
Ea ne potențează instinctele noastre de bază: supraviețuirea, reproducerea și socializarea.



Curiozităţi despre carneol

Printre cele mai vechi bijuterii cu carneol descoperite până acum sunt cele descoperite într-un sit arheologic din Bulgaria. Sunt datate între anii 5300 -4800 î.e.n.
Celebrul palat Taj Mahal, terminat în anul 1653, este decorat cu carneol, piatra favorită a soției împăratului mogul Shah Jahan.
Napoleon Bonaparte purta cu el o gemă de carneol, găsită cu ocazia expediției în Egipt, pe care a lăsat-o mai departe urmașilor săi.


În secolul al XVIII-lea curțile regale engleze și franceze foloseau un cod secret al pietrelor prețioase. Se știe doar că era format din primele litere ale pietrei în combinație cu alte bijuterii. Un inel de argint cu carneol ar fi putut însemna o urare de noroc celui cu care te întâlneai.
Administrația romană folosea sigilii create din carneol , deoarece ceara fierbinte nu se lipea de suprafața netedă a carneolului.
De-a lungul imperiului islamic se credea că dacă porți un inel cu carneol pe degetul inelar, rugăciunile tale vor fi cu mult mai ascultate.



Bijuterii celebre cu carneol

Colierul Alhambra - creat de casa de bijuterii Van Cleef & Arpels. Colierul constă în 10 caboșoane de carneol montate sub motivul frunzei de trifoi cu patru foi.
Broșă antică egipteană - datată 1897 î.e.n., broșa reprezintă un scarabeu care ține discul solar, și este formată din lapis lazuli, carneol și feldspat, bătute în electrum (aliaj de argint și aur)


Cercei de argint cu carneol și marcasite - cerceii au fost creați în 1920 în Anglia și reprezintă o imagine clară a stilului Art Deco. Atât proprietarul cât și creatorul sunt necunoscuți.



Asocieri cu alte pietre pretioase:

Pietrele prețioase mai sunt catalogate în funcție de elementele primordiale ale planetei, cele bine cunoscute patru forțe: Focul, Apa, Aerul și Pamântul. De aceea, putem combina anumite geme pentru a dezlega mai ușor sau a întări efectele benefice ale acestora.

- carneol și ametist = puterea izvorâtă de aici poate fi benefică minților curioase și creative

- carneol și onix verde = această combinație va fi mereu atrăgătoare pentru cei mai prietenoși dintre noi

- carneol și piatra lunii = o armonie necesară oamenilor implicați în proiecte delicate: educație, muzică, medicină

- carneol și labradorit = pentru iubitorii de călătorii și de independență indiferent de disconfort



Cum disting carneolul autentic de cel fals

În general, carneolul nu este falsificat sau sintetizat. Dar pentru a fi siguri, mai ales când oferta pare prea bună, trebuie sa avem în vedere un aspect. Carneolul este întotdeauna ceros, semi transparent. Dacă marginile sunt mai lucioase decât mijlocul, atunci e clar un fals.
De reținut ar fi că, întotdeauna, tot ce pare perfect, este artificial. Pentru a evita procurarea de carneol fals, apelați mereu la surse credibile, magazine online sau fizice de bijuterii, inregistrate la ANPC, care oferă certificate de garanție și marcaje de autenticitate.



Cum am grijă de carneolul meu

La carneol se aplica regulile clasice de protectie si prevenire.
Trebuie ferit de razele puternice de soare, de apa mării sau de curățarea cu soluții alcoolice. Pentru curățare puteți utiliza întotdeauna o lavetă moale, un detergent ușor și apă caldă pentru a vă curăța piatra în siguranță.
Cel mai bine se curăță cu o pânză specială pentru pietre și argint, ca aceasta: pânză îngrijire argint



Final

Carneolul oferă constant o energie optimistă. Este un stimulator pentru creativitate și poate motiva în momentele dificile. Ca piatră a speranței, carneolul transformă metalul prețios în care este montat într-o bijuterie cu viață, pentru a ajuta și a înfrumuseța.



P.S Ai ajuns la final şi aceasta, cum ne place să credem, este pentru că ţi-a plăcut articolul nostru. Iţi multumim! Dacă nu te grăbeşti însă, ne-ar încânta un semn al aprecierii tale, fie sub forma unui "like", fie distribuind articolul. :)
P.P.S Poţi primi articolele noastre direct pe e-mail. Înscrie-te la newsletter aici și află confortabil informații din lumea incredibilă a pietrelor prețioase!

© Copyright 2023 Roura Bijuterii. Toate drepturile rezervate. Reproducerea textului fără acordul scris este sancționată prin lege.


Comentarii