Bijuteriile și pietrele prețioase celebre ale lumii

Bijuteriile celebre ale lumii

Dacă te-ai întrebat vreodată cum arată un diamant galben în valoare de 30 milioane dolari sau ce înseamnă un rubin birmanez ori cum arăta safirul reginei Maria a Românei, ești în fața articolului potrivit.

Ordinea în care bijuteriile sunt prezentate este pur întâmplătoare și nu reflectă o clasificare a lor. Cine ar putea, vreodată, să poată da, în numele tuturor, titlul de cea mai frumoasă bijuterie de pe Pământ doar uneia singure? Frumusețea este incontestabil, personală.

Să începem!


Inelul cu diamante "Swan Tsarevna" (Lebăda Reginei)

Această bijuterie, un inel cu diamante, a fost creat de Casa de Bijuterii Lobortas din Kiev, Ucraina. A fost prezentat publicului pe 21 iulie 2011. Inelul este inspirat de o celebră pictură a lui Vrubel, numită "Lebăda reginei".

Pe lângă neasemuita măiestrie necesară realizării acestei bijuterii complexe, inelul mai deține și un record. Cartea Recordurilor Mondiale Guinness definește acest record drept „cele mai multe diamante așezate într-un singur inel purtabil pe degetul uman” . Acest număr record include 2.525 de diamante cu o greutate totală de 10,48 carate, setate în aur alb de 18k.

"Swan Tsarevna"

Inelul se află în prezent în posesia creatorilor și este prezentat la diferite expoziții la nivel mondial. Este evaluat acum la 1,3 milioane de dolari.


Tiffany Yellow Diamond (Diamantul Galben Tiffany)

Putem spune imediat că Diamantul galben Tiffany este cel mai mare diamant galben descoperit vreodată.

Când a fost descoperit, în anul 1878, diamantul brut cântărea 287,42 carate. Piatra a fost cumpărată de Charles Tiffany, fondatorul Tiffany & Co cu prețul de 18.000 de dolari. A fost apoi tăiată și fațetată cu 82 de fețe, devenind astfel celebrul diamant galben Tiffany.

În timp, diamantul galben a fost expus cu ocazia nenumăratelor expoziții și galerii din domeniu, devenit celebru.

Un lucru interesant este că până în zilele noastre, numai trei femei au purtat acest diamant. Prima dintre ele, cronologic, a fost Mary Whitehouse, soția unui politician american, care a purtat bijuteria în anul 1957, la Tiffany Ball . Patru ani mai târziu, vedeta hollywoodiană Audrey Hepburn a purtat diamantul galben în timp ce își promova filmul devenit celebru, Breakfast at Tiffany’s. După o lungă perioadă de odihnă, diamantul revine la gâtul cântăreței Lady Gaga, care a devenit astfel una dintre cele trei femei care au avut privilegiul de a purta această rară piatră prețioasă.

"Tiffany Yellow Diamond "

Diamantul galben Tiffany este în prezent estimat în jurul sumei de 30 milioane de dolari.


Heart of Eternity Diamond (Diamantul Inima Eternității)

Diamantul Heart of Eternity a fost descoperit într-o mină din Africa de Sud. Culoarea sa este fascinantă, denumită dealtfel in mod oficial, albastru viu elegant. După cum sugerează și numele diamantului, acesta a fost tăiat în formă de inimă.

Primul proprietar al Diamantului Albastru a fost compania de bijuterii Steinmetz Group, dar astăzi el se află într-o colecție aparținând lui Sayyid Qadri.

Diamantul a fost ținta unui jaf în anul 2000, la Millennium Dome din Londra. Poliția a fost însă informată despre jaf și cei unsprezece hoți triști au fost arestați.

"Heart of Eternity Diamond"

Cu greutatea lui de 27,64 carate, Diamantul Inimii Eternității este evaluat la aproximativ 16 milioane de dolari.


Logan Sapphire (Safirul Logan)

Originar din Sri Lanka, acest safir albastru violet de 423 de carate are aproximativ dimensiunea unui ou. Este al doilea cel mai mare safir albastru cunoscut.

Safirul este amplasat într-o broșă de aur și argint, încadrată de douăzeci de diamante rotunde care adaugă o aură strălucitoare în jurul său. Safirul Logan a fost intenționat tăiat pentru a permite admiratorilor să vadă interiorul lui impecabil.

"Logan Sapphire "

În anul 1960 a fost donat instituției Smithsonian din Washington de către doamna John A. Logan.


Princess Katharina Von Donnersmarck Tiara (Tiara Prințesei Katharina)

Tiara a fost creată de prințul Henckel pentru a doua sa soție, prințesa Katharina, la sfârșitul secolului al 19-lea.

Baza tiarei este compusă din argint și aur în care sunt încrustate unsprezece diamante mari. Frunzele de laur sunt și ele bătute cu diamante, iar deasupra lor se înalță maiestuoasele smaralde columbiene. De un verde aparte, smaraldele în formă de pară au în total 500 de carate și se spune că ar fi fost inițial găurite și lustruite în India, probabil în secolele al XVII-lea sau al XVIII-lea. Dimensiunea lor și culoarea remarcabilă le transformă în geme din categoria celor extrem de rare.

Mai mult de atât, smaraldul columbian are caracteristicile lui deosebite, fiind mai strălucitor și mai durabil. Nuanța de verde smarald columbian are dealtfel denumirea de „vraja verde”.

"Princess Katharina Tiara "

Tiara s-a vândut la licitație în anul 2011 cu impresionanta sumă de 12,7 milioane de dolari, cu care a obținut și recordul de cea mai scumpă tiară din lume.


Safirul Reginei Maria a României

Regina Maria a României a fost o femeie extrem de pasionată de bijuterii. Se spune că ajunsese una dintre principalii colecționari din familiile regale ale secolului XX.

Din păcate, prima ei colecție de bijuterii s-a pierdut aproape în întregime. Din cauza izbucnirii primului Primului Război Mondial, regina și-a depus bunurile prețioase sub protecția Băncii Naționale Ruse. După cum se știe însă, în Rusia a câștigat revoluția proletară, familia regală a fost înlăturată și odată cu ea, tot ce ținea de trecut, a dispărut. Bolșevicii nu au returnat niciodată bijuteriile regale române...

La câțiva ani după terminarea războiului, regele Ferdinad i-a dăruit reginei un safir superb, în greutate de 478 de carate, safirul care a devenit cunoscut apoi ca Safirul Reginei Maria. Piatra prețioasă este susținută de motive florale diamantate în trei puncte. Safirul este originar din Sri Lanka.

Povestea safirului continuă cu regele Mihai, nepotul reginei Maria, care părăsind România alungat de comuniști, a trebuit să vândă safirul. Acesta fost achiziționat de Harry Winston. Ultimele poze ale colierului cu diamante fără safir au fost făcute la nunta regelui Mihai al României cu prințesa Ana de Bourbon-Parma în 1948.

"Safirul Reginei Maria"

Safirul a revenit în atenția publicului în anul 2003, când a fost licitat și vândut cu aproape 1,5 milioane de dolari. A fost cel mai mare safir oferit vreodată la licitația de casa Christie.


Faberge Eggs (Ouăle Faberge)

Povestea acestor cincizeci de giuvaere create de casa de bijuterii Faberge este următoarea: țarul Alexandru a dorit sa-și surprindă soția, împărăteasa Maria Feodorovna, cu o bijuterie deosebită, surprinzătoare. Așa a luat naștere ideea de ou care ascunde înăuntru o altă bijuterie, care poate fi purtată. Povestea a continuat, apoi, pentru încă 49 de ouă, între anii 1885 și 1916.

Aceste „ouă” mari fabricate din metale prețioase și incrustate cu bijuterii au fost create de Peter Carl Faberge atât pentru țarul Alexandru al III-lea cât și pentru țarul Nicolae al II-lea.

Fiecare bijuterie în formă de ou a fost creată pentru a adăposti înauntrul ei o altă bijuterie, fie un pandantiv de rubin, fie un inel cu diamante, fie alte bijuterii incrustate cu minunate pietre prețioase.

Cel mai cunoscut ou este Oul Încoronării, din anul 1897. El a fost oferit de împăratul Nicolae al II-lea soției sale, împărăteasa Alexandra Feodorovna, ca o amintire a intrării sale la Moscova pe 26 mai, ziua Încoronării lor în Catedrala Uspensky.

"Ouăle Faberge"

Celebrele bijuterii sunt astăzi în posesia mai multor proprietari, din țări diferite.


Tutti-Frutti Necklace (Colierul Tutti-Frutti)

Colierul a fost creat de Jacques Cartier în anii '30, inspirat de vizita sa în India și de stilul somptuos al bijuteriilor locale. De-a lungul timpului a suferit mai multe modificări dar a creat și un stil, dând naștere mai multor bijuterii stil hindus.

În 1936, o vedetă a timpului, Daisy Fellowes, a comandat actuala versiune a colierului.

Giuvaerul este alcătuit din 13 safire mari, safire și rubine în formă de frunză, safire pe închizător, mărgele de smarald și rubine, plus, desigur, diamante. Totul în montură de platină.

Aceste bijuterii colorate în stilul viu al lui Cartier, din anii 1920 și 1930, nu au primit numele „Tutti Frutti” decât în anii 1970.

"Tutti-Frutti Necklace"

Trecând apoi prin timp, regăsim colierul la o licitație , în anul 1991, când a fost vândut pentru suma de 2,655,172 dolari.


Black Orlov Diamond (Diamantul Black Orlov)

Istoria diamantului Black Orlov este învăluită de mister și superstiție. O legendă spune că diamantul a aparținut la început statuii lui Brahma, zeul hindus al creației. Se crede că diamantul a fost furat din statuie de către un călugăr, după care atât diamantul cât și călugărul au devenit blestemați.

Diamantul Black Orlov, cunoscut și sub numele de Diamantul Ochiului lui Brahma, cântărește 67,50 carate și a fost odată parte a unui diamant mult mai mare, de 195 de carate. Numele provine de la prințesa rusă Nadia Vyegin-Orlov, care a deținut diamantul la mijlocul anilor 1700.

Diamantul se află în prezent într-o broșă de platină înconjurată de 108 diamante albe și suspendată de un colier de 124 de diamante, creație a casei Cartier în valoare de 2 milioane de dolari.

"Black Orlov Diamond"

După o lunga istorie prin intreg secolul 20, schimband mai mulți proprietari, dintre care unii au sfarsit accidental, diamantul a fost cumpărat ultima oară în 2006 de către un colecționar privat anonim.


Koh-i-noor Diamond (Diamantul Koh-i-noor)

În persană Koh-i-noor înseamnă „Muntele Luminii. Este diamantul cu cea mai lungă istorie, o istorie timpurie și controversată.

Deținut de o succesiune de sultani, războinici și conducători, diamantul a ajuns în colecția engleză de bijuterii ale coroanei după ce britanicii au cucerit Punjabul. Cu alte cuvinte, a fost considerat pradă de război.

Inițial era o piatră prețioasă tăiată în stil Mughal, prin care nu se vedea "focul" specific oricărui diamant (și doar la unele opale) și cântărea 191 de carate. În Europa a fost din nou fațetat astfel încât focul și stralucirea au devenit parte din noul diamant oval rămas la numai 105 carate.

Celebritatea acestei pietre este dată nu de considerentele proprii, Koh-i-noor fiind un diamant obișnuit, clasat al 90-lea ca mărime din lume, ci datorită intrigilor, crimelor și certurilor inscate în jurul lui.

"Koh-i-noor Diamond"

Astăzi este găzduit în Turnul Londrei, sclipind pe coroana de încoronare a Reginei Mame. Pakistanul, India, Afganistanul și Iranul îl revendică, însă, în continuare.


The Star of India Sapphire (Safirul Steaua Indiei)

Star of India: un safir înstelat, tăiat cabochon, cu o culoare gri-albastru, ușor oval. Gema cântărește 536 de carate și a fost găsită în Sri Lanka. Numele lui este eronat, provenind de la faptul că India este celebră pentru safirele ei.

Istoria ei cunoscută este simplă. Finanțatorul J. P. Morgan a achiziționat o colecție de bijuterii pentru Expoziția de la Paris din 1900. Steaua Indiei a fost una dintre achizițiile sale. După Expoziția de la Paris, Morgan a donat colecția Muzeului American de Istorie Naturală din New York și de atunci safirul a devenit o vedetă

Safirul denumit Steaua Indiei este cel mai cunoscut safir din lume, are aproximativ dimensiunea unei mingi de golf și se presupune că ar avea aproximativ 2 miliarde de ani. Este cu atât mai rar cu cât efectul stelei cu 6 raze este văzut atât pe părțile superioare, cât și pe cele inferioare ale pietrei prețioase. Calitatea stelei este aceeași atunci când este privită din direcții diferite.

"Star of India Sapphire"

În 1964 un grup de hoți de bijuterii din Florida au intrat în holul expoziției de bijuterii din New York și au furat 22 de pietre prețioase, printre care și safirul Steaua Indiei. Două zile mai târziu au fost prinși.


The Hutton Jadeite Necklace (Colierul Hutton de Jadeit)

Acest colier de mărgele de jadeit, rubin și diamant a fost deținut de moștenitoarea imperiului Woolworth, Barbara Hutton (1912 - 1979). Jadeitul este una dintre cele două forme de jad, având o culoare verde smarald specifică, fiin numit și jad imperial. Cealaltă formă de jad este nefritul, adică jadul comun. Jadeitul este cea mai scumpă gemă din lume, per gram fiind mai valoroasă decât diamantul.

Considerată cea mai bună și mai importantă bijuterie din jadeit din lume, colierul i-a fost dăruit de tatăl ei cu ocazia căsătoriei sale cu prințul Mdivani din Georgia. Colierul este compus din 27 de mărgele de jadeit Qing și a fost setat pentru Huttons de către Cartier în 1933, care a adăugat superba clema de rubine și diamante.

Fiecare mărgea din colier măsoară peste 15 mm în diametru și toate mărgelele au fost extrase din aceași gemă mamă.

"Hutton Jadeite Necklace"

Colierul a fost vândut la un preț incredibil de 27,4 milioane de dolari la Sotheby’s Hong Kong către colecția Cartier în anul 2014.


L’Incomparable Diamond Necklace (Colierul cu diamante Incomparabilul)

Diamantul mare din centrul colierului este cel mai mare diamant fără cusur intern din lume.

A fost descoperit, incredibil, într-o grămadă de moloz minier de o fată din Republica Democrată Congo...

Diamantul galben are 407 carate. Este tăiat în trepte și este atașat la un lanț din aur roz, împodobit cu alte 91 de diamante albe, care sunt dispuse într-un design asimetric ce amintește de frunzele viței de vie. Colierul a fost creat de bijutierul de lux Mouawad în anul 2013.

" L’Incomparable Diamond "

Colierul cu diamante L’Incomparable a fost numit cel mai scump colier din lume de către Guinness World Records, in anul 2013, cu o evaluare de 55 de milioane de dolari.


The Pink Star Diamond(Diamantul Steaua Roz)

Diamantul Pink Star are 59,6 carate, deși a fost tăiat inițial dintr-un diamant brut de 132,5 carate.

A fost exploatată de o renumită corporație internațională de diamante, De Beers, în 1999, în Africa de Sud. După 20 de luni de șlefuire și tăiere, Steaua Roz a luat forma actuală.

Institutul de Gemologie din America a clasificat această piatră drept cel mai mare diamant roz perfect cunoscut în prezent.

Diamantul „Stea roz” este acum oficial cea mai valoroasă bijuterie vândută la licitație, obținând un preț record de 71,2 milioane de dolari, anul acesta, 2020, în Hong Kong. A fost vândut la doar cinci minute de la începerea licitației.

" Pink Star Diamond "

Diamantele roz sunt extrem de rare. Doar 0,0001% din diamantele existente sunt roz.


The Sunrise Ruby(Rubinul Sunrise)

Este adevărat că rubinul Sunrise este unul dintre cele mai mari și mai frumoase rubine de pe pământ? Da, este adevărat dar incomplet. O definiție completă este următoarea: rubinul Sunrise este cel mai scump rubin din lume, cea mai scumpă piatră prețioasă colorată și cea mai scumpă piatră prețioasă, alta decât un diamant, de pe pământ.

A fost numit astfel după un poem cu același nume, compus de Rumi, un poet persan din sec. 13.

Rubinul este flancat în ambele părți de diamante în formă de scut, montate de casa Cartier pe un inel de aur.

" The Sunrise Ruby"

În anul 2015 s-a vîndut la licitație cu suma de 30, 3 milioane de dolari. Noul proprietar a rămas anonim. David Bennett, președintele casei de licitații a spus: "În peste 40 de ani, nu-mi amintesc să fi văzut vreodată un alt rubin birmanez de această dimensiune excepțională, care să aibă o culoare atât de remarcabilă."


The Star of Adam Sapphire (Safirul Steaua lui Adam)

Iată și cel mai mare safir înstelat din lume! A fost descoperită în regiunea Ratnapura, din Sri Lanka, regiune cunoscută de peste 2000 de ani pentru minele de pietre prețioase. Se pare că „Valea gemelor” descrisa de Sinbad în "O mie și una de nopți" este o referință la zona Ratnapura.

A fost numită Steaua lui Adam de proprietarul său actual, după credința musulmană că Adam a ajuns în Sri Lanka după ce a fost izgonit din paradis. Se susține că a trăit apoi pe versanții unui munte cunoscut acum ca Vârful lui Adam.

Safirele înstelate par opace în circumstanțe normale, cu toate acestea, atunci când sunt plasate sub lumină, vor prezenta o stea cu șase colțuri care pare că strălucește dinăuntru. Acestea se datorează micilor cristale de rutil filiforme prinse în safir pe măsură ce creștea.

" Star of Adam Sapphire"

Această piatră prețioasă absolut imensă are o valoare estimată la peste 100 de milioane de dolari și cântărește 1404 carate.


Final

Acestea sunt, în prezent, unele dintre cele mai deosebite bijuterii și pietre prețioase pe care le cunoaștem. Remarcabile prin măiestria artizanilor creatori sau... natural minunate, ele ne atrag în mod diferit și, cu siguranță, ai deja o preferată.

Te așteptăm să ne spui și nouă care este favorita ta, nu neapărat din această listă și, împreună, să ne bucurăm de spectacolul gusturilor noastre.

Dacă ar fi să aleg, eu dintre toate aș alege "Colierul cu diamante Incomparabilul" :)

Tu?


P.S Ai ajuns la final şi aceasta, cum ne place să credem, este pentru că ţi-a plăcut articolul nostru. Iţi multumim! Dacă nu te grăbeşti însă, ne-ar încânta un semn al aprecierii tale, fie sub forma unui "like", fie distribuind articolul. :)

P.P.S Poţi primi articolele noastre direct pe e-mail. Înscrie-te la newsletter aici și află confortabil informații din lumea incredibilă a pietrelor prețioase!


© Copyright 2022 Roura Bijuterii. Toate drepturile rezervate. Reproducerea textului fără acordul scris este sancționată prin lege.

Comentarii